Angry Birds'teki Türk Hürriyet'e konuştu

Güncelleme Tarihi:

Angry Birdsteki Türk Hürriyete konuştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2013 22:53

Serdar Soğancı… Bugün milyonlarca telefon sahibinin elinden düşürmediği Angry Birds’ü geliştiren ekibin başında yer alıyor. Başbakan Erdoğan'ın Rovio ziyaretinde Erdoğan'la birebir görüşme şansı bulan Soğancı merkezi Finlandiya’da bulunan Angry Birds’ün mimarı Rovio’da 3,5 sene önce çalışmaya başladı. "Rovio'da kimse akşam olsun da eve gideyim istemez" şeklinde konuşan Soğancı, Rovio ve diğer luluslararası şirketlerde işe girmek için neler yapmak gerektiğini ve iş ortamını Hürriyet'e anlattı.

Haberin Devamı

1982 yılında Ankara’da dünyaya gelen Serdar Balcı, ortaokul ve liseyi Ankara Gazi Anadolu Lisesi’nde tamamladı; ardından 2000 yılında yolu Finlandiya’ya düştü. İlk başta niyeti Finlandiya’da Yazılım Mühendisliği yüksek lisansı yapmaktı; ancak yollar sonra Angry Birds’ü geliştiren şirket olan Rovio ile kesişti.

ROVIO İLE YOLLARIM 2010’DA KESİŞTİ

Oyun yazmaya ne zaman başladınız? Rovio’dan önce kendi yazılımınızı geliştirdiniz mi?

Oyun yazmaya 2001 yılında okul projeleri ile başladım. 2003 yılında stajyer olarak yazılım sektöründe bu işlere girdim denebilir. İlk tam zamanlı işe ise 2004 yılında “Digital Chocolate” firmasının Helsinki ofisinde “Oyun Geliştiricisi” pozisyonuyla başladım. Orada 6 sene geçirdikten sonra ise 2010’da Rovio firmasına geçtim.

Rovio'a yolunuz nasıl düştü? Şirket sizi nasıl kabul etti?

Rovio firmasının insan kaynakları benimle iletişime geçti. Bir önceki firmadaki pozisyonumdan dolayı Finlandiya’daki oyun sektöründe belli oranda tanınıyordum. Bana gelecekle ilgili hedeflerini anlattılar ve onlara katılmam için teklifte bulundular. O zaman için firmada sadece 16 kişi vardı ve Angry Birds şimdiki kadar popüler değildi. Karşılıklı anlaştık ve 3,5 senedir Rovi

Angry Birdsteki Türk Hürriyete konuştu
o da çalışıyorum.

KİMSENİN AKŞAM OLSA DA EVE GİTSEM DİYE BİR İSTEĞİ YOK

Rovio nasıl bir yer? Çalışma ortamı nasıl? Çalışma saatleriniz nasıl?
Rovio firmasında şu anda 700’ün üzerinde tam zamanlı çalışan var, bunların yaklaşık 300 tanesi benim alanım olan oyun geliştirme bölümünde çalışıyor. Benim ilk başladığım zamana göre çalışma ortamı bu büyümeye bağlı olarak değişti ama değişmeyen şey burada çalışanların işlerini severek ve özenerek yapması. Çalışanların büyük bir kısmı masa başında çalışıyor, her ne kadar oyun geliştirme ve dijital eğlendirici/eğitici uygulamalar bizim temel alanlarımız olsa da, çalışma ortamımız gayet ciddi ve disiplinli. Diğer bir deyişle oyunu oynamakla oyunu yaratmak arasında epey fark var. Öte yandan severek yaptığımız için zaman çabuk geçiyor, kimsenin akşam olsa da eve gitsem diyerek burada çalıştığını zannetmiyorum. Resmi çalışma süresi günlük 8 saat, istisnai durumlarda belli bir dönem bu ortalamanın üzerine çıkıyoruz ama genel olarak birçok çalışanımız 8 saat çalışıyor. Fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı olmayan arkadaşlarımızın firmaya uzun vadede faydalı olamayacaklarını düşünüyoruz; bu nedenle çalışanların iş dışında sosyal hayatlarına yeterince zaman ayırabilmeleri de bizim için çok önemli.

ROVIO’DA 42 KİŞİLİK EKİBİN BAŞINDAYIM

Angry Birds oyunun geliştirilme aşamasında neler yaptınız? Türk ekibin başına nasıl geçtiniz?

Ben firmaya katıldığımda oyunun ilk versiyonu Apple cihazları için piyasaya çıkmıştı, benim ilk önceliğim mühendis olarak oyunun web ve Facebook’ta oynanan versiyonlarını geliştirmek oldu. 2011 yılından itibaren stüdyo müdürü pozisyonuna terfi ettim. Şu anda 42 kişilik bir ekibin başımdayım.

YAPTIĞIMIZ ŞEYDEN ZEVK ALMIYORSAK BAŞKASINA SATMAYIZ

Rovio'da sizden başka kaç Türk çalışıyor?

Rovio da şu anda benimle birlikte; biri bayan üç Türk çalışıyor.

Angry Birds'ü sık sık oynar mısınız gündelik yaşamınızda, yoksa tamamen yazılımcı gözüyle test etmek için mi oyuna bakıyorsunuz?

Hala oynuyorum, zaten eğer oyun bizim zevk alamadığım bir hale gelirse kullanıcılarda aynı memnuniyetsizliği gösterecektir. Bizim için kalite kontrolünün en önemli göstergelerinden biri; bizlerin ve Rovio firmasında çalışanların ailelerinin oyuna eklediğimiz yeni özelliklerden ne kadar zevk aldığı. Kendimizin zevk almadığı bir oyunu başkasına satmayız.

SIK SIK ÜCRETSİZ GÜNCELLEŞTİRMELER YAPTIK

Kullanıcıların Angry Birds'e olan bu yoğun ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Açıkçası bunun tam olarak formülünü biliyorum demem doğru olmaz. Farklı sebeplerin bir araya geldiğine inanıyoruz; aklıma ilk gelen bir kaç tane sebebi sayarsam öncelikle oyun en ufak ayrıntısına kadar özenerek yapıldı ve hala geliştiriliyor. Sıklıkla ücretsiz güncellemeler yaptık. Kullanıcıların fikirleri ve yorumları birinci günden itibaren dikkate alındı ve oyunun eksikleri o yönde düzeltildi. Oyundaki ana karakter olan kuşlar dizayn ve çizim olarak çok başarılı oldu ve tanınan figür haline geldi.

ANGRY BIRDS DIŞINDA FARKLI PROJELERİMİZ DE VAR

Angry Birds bundan sonra nereye gidecek? Rovio'nun planları neler?

Angry Birds hem oyun hem de marka olarak Rovio’nun gelecekteki bir çok projesinde olacaktır. Ama Rovio firmasının Angry Birds haricinde başka projeleri de var, maalesef şu anda onlar hakkında fazla detaylı bilgi veremem ama bizlerin tatmin olduğu bir kalite seviyesine ulaştıkları zaman bu yeni projeler de piyasaya sürülecektir. Umarım kullanıcılar da beğenir.

ORTAK PROJE GELİYOR

Başbakan Erdoğan'ın ziyaretine gelelim. Türk başbakanın gelmesi heyecan yarattı mı sizde? Sizle neler konuştu?

Sayın başbakanımızın, sayın bakanlarımızın ve yanlarındaki heyetin bizi ziyaret etmesi tabii ki bizleri çok mutlu etti. Şahsım adına kendisiyle bir kaç dakika birebir konuşabildim. Başbakanımız Rovio firması hakkında genel anlamda bilgi aldı ve okul öncesi eğitim alanında Rovio ile ortak proje geliştirilebileceği yönünde konuşmalar yapıldı. Olumlu bir görüşme oldu ama tabii ki başbakanımız ve ilgili bakanlıklarımız bu konuda daha detaylı değerlendirme yapacaklarıdır. Eğer olursa ben hem firmam adına hem de burada çalışan bir Türk vatandaşı olarak mutlu olurum.

Türkiye'ye sık sık gelebiliyor musunuz?

Ailem Türkiye’de yaşıyor bende mümkün olduğunca sık ziyaret etmeye çalışıyorum.

ROVIO’DA İŞE GİRMEK HEM ÇOK KOLAY HEM DE ÇOK ZOR

Mobil oyunların geleceğini nasıl görüyorsunuz? Angry Birds dışında birçok popüler oyun türedi. Yazılımcılara ne önerirsiniz? Özellikle Türk yazılımcılar kendilerini nasıl geliştirmeli? Bu tür uluslararası üne sahip şirketlerde çalışabilmeleri için bir tüyonuz var mı?

Mobil oyun sektörü hala büyümekte. Bunu yerel olarak değil uluslararası anlamda değerlendirmek gerekli. Dünya üzerindeki akıllı telefon sayısı arttıkça, mobil oyun sektörü de o hızla büyüyor. Aynı zamanda oyunların kalitesi de artıyor. Ben mobil ve tablet oyunlarının önümüzdeki yıllarda uluslararası daha büyük bir ticari hacme ulaşacağını düşünüyorum. Bu nedenle bu sektöre girmek isteyen genç arkadaşlarımız ve yatırım yapmak isteyen finans sektörü için hala büyük fırsatlar var.

Rovio ve benzeri şirketlere girmek hem çok kolay hem çok zor. Kolaylığı işe alımın çok bürokratik ve uzun bir süreç olmaması, başvuran kişi dünyanın neresinde olursa olsun bir kaç hafta içinde bir firmayla anlaşabilir. Zor olan ise üst düzey firmalar kendilerine gerekli yetenekler anlamında çok fazla tolerans gösteremiyorlar.

KENDİ DEMO OYUNLARINIZI YAPMANIZ ŞART

Bu sektöre ilgi duyan arkadaşlarımıza tavsiyem bunu basamak basamak düşünmeleri ve ilk aşama ufak takımlar halinde demo oyunları yapmaları. Biz daha önce iş tecrübesi olmayan kişileri de işe aldık ama minimum gereksinim olarak belli bir kalitede demo oyunları olan arkadaşlarımızı tercih ettik. Öğrenirken kolaya kaçmasınlar ve deneme yanılma yöntemiyle kendilerini geliştirsinler. Bu zaman alan bir eğitim ama zaten öğrenmesi ve yapması kolay olanı herkes yapabileceği için değeri daha düşük olur.

Diğer bir tavsiyem de bilgisayarı ve oyunları sadece bir kullanıcı/tüketici olarak değil üretici olarak değerlendirmeleri. Oyun geliştirmede çalışan arkadaşlarımızın tamamı kendileri de oyun oynamayı seven kişiler ve oyun oynamanın da bu sektörde yetenek ve tecrübe açısından faydası var; fakat en önemli gereksinim yazılım veya çizim alanında yetenekli ve bilgili olmak.

ÜST DÜZEY İNGİLİZCE OLMAZSA OLMAZIMIZ

Bunların haricinde yurt dışında çalışmak isteyenler için çok üst düzey İngilizce veya gidilecek olan ülkenin ana dilini bilmek şart. Rovio firmasının çalışanlarının çoğu Finli olmasına rağmen firmanın resmi çalışma dili İngilizce. Bütün ürünler ve firmanın kendi iç çalışmaları İngilizce oluyor.

Haberin Devamı

selimozturk@hurriyet.com.tr
twitter.com/selimozturk

BAKMADAN GEÇME!