Ali Taha Koç: 50GPON’un önümüzdeki 3 yıl içinde yaygınlaşmasını öngörüyoruz

Güncelleme Tarihi:

Ali Taha Koç: 50GPON’un önümüzdeki 3 yıl içinde yaygınlaşmasını öngörüyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2023 13:28

Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, şu an kullanılan teknolojik imkânlara göre 5 kat daha yüksek hız sunabilecek olan 50GPON’un, önümüzdeki 3 yıl içinde yaygınlaşmasının beklendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Turkcell, Huawei iş birliğiyle gerçekleştirilen 50GPON testini başarıyla tamamladı. PON (Pasif Optik Ağ) teknolojisinin eriştiği son nokta olan 50GPON, saniyede 50 gigabit hızları destekliyor. Bu teknolojinin, gelecekte bireysel ya da kurumsal müşterilerin yanı sıra 5G ve ötesi iletişim altyapısı ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir rol üstleneceği belirtiliyor.

50GPON testlerinde downstream (indirme) yönünde 42 Gbps hıza ulaşılırken, upstream (yükleme) yönünde ise 17 Gbps hız kaydedildi. Böylece tek bir ekipman ve tek bir fiber kılı kullanılarak toplamda 59 Gbps hıza ulaşıldı.

Konu hakkında konuşan Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, “50GPON teknolojisi, önümüzdeki dönem 5G ve ötesi iletişim altyapılarının devreye girmesiyle birlikte ihtiyaç duyulacak olan daha yüksek hız ve düşük gecikme imkânını sağlayacak. Mevcut teknolojiye göre 5 kat daha yüksek hız sunabilen 50GPON’un önümüzdeki 3 yıl içinde yaygınlaşmasını öngörüyoruz. Bu teknoloji öncelikle baz istasyonları ve veri merkezleri gibi yüksek hız gereksinimi olan noktalara hizmet verecek” dedi.

Haberin Devamı

Fiber şebekelerde kullanılan 50GPON teknolojisi; yüksek hız, çok düşük gecikme ile müşterilere daha ileri düzey bir iletişim deneyimi sunmayı hedefliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!