Tehlike büyüktür tedbir alınmalı

Güncelleme Tarihi:

Tehlike büyüktür tedbir alınmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2017 01:40

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, katıldığı ‘Göç ve Uyum Sempozyumu’nda göçmen nüfusuna dikkat çekti. Dünya nüfusunun yüzde 3’ünün kendi ülkesinin dışında yaşadığını belirten Yıldırım, “Dünyada ülkeleri nüfuslarına göre sıralarsak dünyanın 21’inci büyük ülkesi, göçmenler ülkesi” dedi.

Haberin Devamı

Yıldırım, sempozyumda şunları söyledi:

TEHLİKE BÜYÜK

Mülteci sorunu ülkemizin olduğu kadar insanlığın da karşı karşıya kaldığı bir sorundur. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 3’ü kendi ülkeleri dışında yaşıyor. Göçmenlerin sayısı 60 milyonu aşmış. Dünyada ülkeleri nüfuslarına göre sıralarsak dünyanın 21’inci büyük ülkesi, göçmenler ülkesi. Bir devlet olarak tanımlarsak böyle bir boyuta erişmiş. Buna gözümüzü kapatarak, ‘Bugün bende bir sorun yok, o zaman bir şey yapmayayım’ diyerek bir yere varamayız. Tehlike büyüktür ve mutlaka tedbir alınmalıdır. Tedbir de sadece ülkelerin tek başına alması ile olmaz.

Göçün sebeplerini ortaya çıkarmamız lazım. Bunlar küresel terördür, otorite boşluğudur, adil olmayan yönetimlerdir, zulüm, baskıdır. Küresel anlamda değerlendirilmesi, en üst düzeyde değerlendirilmesi lazım. BM dediğimiz örgütlerin, küresel örgütlerin bundan daha önemli görevi olabilir mi? Empati kurmak zorundayız.

Haberin Devamı

AB ÇOK AĞIR GİDİYOR

Mart 2016’da Avrupa Birliği (AB) ile bir mutabakata vardık. Maalesef bu taahhütte Avrupa Birliği çok ağır gidiyor. Bugüne kadar bu 3 milyar Euro’nun bitmiş olması gerekirken şu anda 899 milyon Euro tutarında bir kaynak aktarılmış. 2017 yılı sonuna kadar geri kalan miktarın da sözleşmeye bağlanması, 2018 sonuna kadar da diğer 3 milyar Euro’nun tahsisi öngörülüyor. Bu hızla giderse herhalde seneye değil önümüzdeki 6-7 sene içerisinde bu kaynağın gelmesi söz konusu olmaz. İster gelsin ister gelmesin, Türkiye kendi imkân ve kabiliyetleri ile zorda olanlara her zaman kucak açmaya devam edecek. Aralık 2017 itibarıyla ülkemizdeki Suriyelilerin 976 bini okul çağındaki yavrularımızdan oluşuyor. Devlet okullarında, geçici eğitim ve barınma merkezlerinde 612 bin yavrumuza eğitim öğretim veriyoruz. Bu çerçevede, 2016 yılında yüzde 30 düzeyinde seyreden okullaşma oranı, 2017-2018 öğretim yılında yüzde 65 seviyesine ulaşmış bulunuyor.

Suriye’de işler düzeliyor, rayına girmeye başladı. Fırat Kalkanı ile 2 bin kilometrekarelik alanı DEAŞ, PKK’dan temizledik. 75 bin Suriyeli kardeşimiz gitti, normal hayatına döndü. Barış atmosferinin Suriye’nin geneline yayılması ile birlikte bu dönüşler de hızlanacaktır. Göçmenlere de düşen görevler var. Bu ülkede toplumla bütünleşmeyi sağlamak, ülkemizin kanunlarına uygun hal ve hareket etmek.” 

Haberin Devamı

EİNSTEİN VE STEVE JOBS’U ÖRNEK GÖSTERDİ

“Göç, Avrupa’da maalesef bir güvenlik meselesi olarak algılanıyor. Bu olumsuz yargıların başında göçmenlerin toplumsal huzuru bozduğu, ekonomiyi gerilettiği ve suça bulaştıkları kanaati yaygınlaştırılmıştır. Halbuki araştırmalar bunu doğrulamıyor. Avrupa ve Amerika göçlerle şekillenmiştir. Einstein ve Steve Jobs gibi insanlar da göçmendiler. Sığınmacı hakları ile ilgili süreçler kırmızı alarm vermeye başladı. Ülkeler yapıcı ve daha sağlıklı yaklaşımlarla imkânlarını birleştirmelidir ve küresel anlamda çözüm aramalıdır.”

BAKMADAN GEÇME!