Taziyede bulundu özür dilemedi

Güncelleme Tarihi:

Taziyede bulundu özür dilemedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2016 23:28

ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’na girmesine yol açan Japonya’nın Pearl Harbour baskınının 75’inci yılında Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ABD Başkanı Obama ile Hawaii’deki savaş anıtı önünde saygı duruşunda bulundu. İlk kez iki ülke liderleri Pearl Harbour’da bir araya gelirken Abe taziyelerini iletti, ancak özür dilemedi.

Haberin Devamı

BİR ilki gerçekleştirerek 7 ay önce Japonya’da atom bombası atılan Hiroşima’yı ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama ile Japonya Başbakanı Şinzo Abe, 75 yıl önce Pearl Harbor baskınının yapıldığı yerde bir araya geldi. Önceki günkü tarihi buluşma görevdeki bir ABD başkanı ile bir Japonya başbakanını Pearl Harbor’da ilk kez yan yana getirdi. İki lider, 7 Aralık 1941’de Japon savaş uçaklarının baskın düzenlediği Hawaii adalarının Oahu Adası’ndaki Pearl Harbor Limanı’nda görüştü. Abe bu ziyaretini, ABD’nin 1945 yılında attığı atom bombasıyla 140 bin kişinin hayatını kaybettiği Hiroşima kentine görevdeyken giden ilk Amerikan başkanı olan Obama’nın ziyaretine karşılık gerçekleştirdi.

‘JAPON HALKI YEMİN ETTİ’

Pearl Harbor saldırısında hayatını kaybedenler anısına USS Arizona Anıtı’na çelenk bırakan liderler, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Konuşmasında, “Japonya ile ittifakımız hiç bu kadar güçlü olmamıştı” diyen Obama, iki ülkenin barış içinde bir ittifak kurma yolunu seçtiğini ve bunda da başarılı olduğunu ifade etti. ABD’nin bugüne kadarki diplomasi yolunda geri adım atıp içine dönmemesi gerektiğini kaydeden Obama, Asya-Pasifik’te Washington-Tokyo işbirliğinin önemine dikkat çekti. ABD’ye gösterdiği hoşgörü için teşekkür de eden Abe, “Savaş dehşet verici bir şey. Bunu bir daha asla tekrarlamamalıyız. Japon halkı bu konuda yeminlidir” dedi.

Haberin Devamı

OBAMA DA HİROŞİMA İÇİN ÖZÜR DİLEMEMEMİŞTİ

Abe, olanlar nedeniyle özür dilemezken taziye mesajının ‘içten ve ebedi’ olduğunu söyledi. ABD, Japonya’nın düzenlediği ve 2400 askerinin öldüğü Pearl Harbor saldırısı sonrası İkinci Dünya Savaşı’na girmişti. Hiroşima’yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olan Obama da atılan atom bombası için özür dilememiş, ‘hayatını kaybedenleri onurlandırmak’ için kente gittiğini söylemişti. Hiroşima’ya düzenlediği saldırıda yaklaşık 150 bin kişi ölmüş, ikinci atom bombasının Nagazaki’ye atılmasının ardından Japonya teslim olarak İkinci Dünya Savaşı’nda yenilgiyi kabul etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!