GeriSeyahat Taze taze sanatçılar, yeni nesil oluşumlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Taze taze sanatçılar, yeni nesil oluşumlar

Taze taze sanatçılar, yeni nesil oluşumlar

Etkisi günden güne artan bağımsız, yeni nesil sanatçıların izini sürdük. Sonucun değil sürecin, bireyselliğin değil kolektifliğin ön planda tutulduğu yeni sanat dalgaları bakın nerelerden yükseliyor.

Hepimiz, hepimiz için

Herkesin sanatçı, her şeyin proje (ya da tam tersi) olduğu düzende İstanbul’dan yükselen yeni nesil sanat kokularını net bir şekilde algılamak güç. Her köşe başında beliren galeriler, evden bozma atölyeler ilgiyi, algıyı dağıttıkça, her taşın altından yeni bir sanatçı çıktıkça, komün hareketler, kolektif çalışmalar kaçınılmaz oldu. Atelier by Absolut bu oluşumların şimdilik en tazesi. Proje, bir eserin yaratım aşamasında, bir atölyede sanatçı ve çevresi tarafından deneyimlenen, sonuçtan çok sürece odaklı. Olay mahalliyse İstanbul’da, Karaköy’ün havalı kafelerinden üç katlı Unter.
Stileri, bakışları, disiplinleri farklı, hatta bazılarınınki taban tabana zıt. Ortak paydada buluştukları tek bir motto var o da şu: Birlikten kuvvet doğar. Gruplar halinde Unter’de toplanmış aralıksız üretim halindeler. Biri yazıyor, diğeri çiziyor; biri çalıyor, diğeri oynuyor. Resim, yemek, müzik, video... Ortaya çıkan ürünler, pişirilen fikirler günden güne değişiyor. Sanatçılar resimden müziğe, dijital çalışmalardan fotoğraf ve modaya kadar uzanan geniş bir disiplinlerarasılık içinde çalışıyor. Arkadaşlarla bir araya geliniyor, yemekler yeniyor, partiler düzenleniyor, nihayet üretilen eserler izleyiciye sunuluyor. Her şey sanat eserinin bitmiş ve izlenmeye hazır olmadan önceki sürecini izleyiciyle paylaşmak üstüne kurulu.
(7-12 Mayıs arasında Nazım Ünal ve Christine Kofler üretecek, Seni Görmem İmkansız konser verecek, 14-19 Mayıs arasındaysa Emre Ünal, Mahize Aytaş ve Sezer Arıcı üretecek, fonda DJ Gazali çalacak.)

Taze taze sanatçılar, yeni nesil oluşumlar

Atelier by Absolut sanatçıları. Sağdan sola: Ali Güçlü Şimşek (Bubituzak), Emrah Atay (Bubituzak), Sezer Arıcı, Tuğçe Şenoğul (Seni Görmem İmkânsız), Görkem Karabudak (Bubituzak), Emre Ünal, Lara Kamhi, Erdem Dilbaz ve sehpada oturan Gaye Su Akyol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İki ‘genç’ topluluk daha

Mamut Art Project
Nedir? Gelecek vaat eden sanatçılara, kariyerlerinin başında kendilerine ait bir alanda eserlerini sergileme deneyimini yaşayacakları bir platform sağlamak vizyonuyla yola çıkan bir proje.
Ne değildir? Sanatçının para kazanabileceği, koleksiyonerin kelepir fiyata alım yapabileceği bir platform değil. Maddiyat değil maneviyat ön planda.
Neler yaptı, yapacak? Yıl boyunca yapılan başvurular arasından jüri 40 sanatçı seçti. Sanatçılar 16-19 Mayıs’ta Antrepo 3’te yaklaşık 10’ar metrekarelik kişisel alanda işlerini sergileyebilecek.

ArtCenter/İstanbul
Nedir? Borusan Kültür Sanat tarafından tasarlanmış Türkiye’de genç sanatçılara yönelik ilk çağdaş sanat atölye programı.
Ne değildir? Bu atölyeden çıkan işlerde asık suratlar, ciddi tonlar, asabi vurgular aramayın. Çoğu işlerin ironi ve karamizah dozu yüksek.
Neler yaptı, yapacak? Bugüne kadar dört farklı sergi açtı, beşincisi yolda.

Modern ‘fabrika’lar

Maumau, Beyoğlu: Aynı anda 10’dan fazla sanatçıyı misafir edebilecek kapasiteye sahip, görsel sanatlar, edebiyat ve performans sanatları alanlarında üretim ve araştırma yapan sanatçılara, küratörlere, sanat ve kültür yöneticilerine kapısı açık bir sanat rezidansı. Kısa süreli kiralama için kullanılıyor.
Sumahan, Karaköy: Alt katında sanat atölyesi, girişinde muhtelif sanat partilerine ev sahipliği yapmış parti alanı, üst katlarda yabancı sanatçılara yönelik ‘arts residence’lar... Hadiseyi bina sahibi Arioba ailesinin bir demeciyle özetleyelim: “İlham, destek ve teknik altyapı, rahatlık, özgürlük... Bir sanatçınn daha üretken olabilmesi için ihtiyacı olan bu başlıkları, bina kendiliğinden sağlıyor. Binanın da bizim de amacımız bu: Birlikte daha üretken, daha huzurlu bir hayat.”

False