GeriSeyahat Tatilcinin deniz, işadamının vergi cenneti Anguilla
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tatilcinin deniz, işadamının vergi cenneti Anguilla

Tatilcinin deniz, işadamının vergi cenneti Anguilla

Etrafındaki adacıklarla toplam 90 kilometrekarelik bir ülke Anguilla. 1990’lı yılların başına kadar pek tanınmıyordu. Önce temiz, beyaz kumlu sahiliyle dikkat çekti. Ardından işadamlarının vergisiz cennetine dönüştü. Ve sonra lüks otellerle doldu.

Günümüzde İngiltere’nin yönetiminde olan bu ada ülkeye ilk yerleşenler Güney Amerika’dan gelen kabileler. Avrupalıların geliş tarihi belirsiz. Bazı kaynaklar Kristof Kolomb’un 15’inci yüzyıldaki keşfinden, kimileri 16’ncı yüzyılda Fransızların adaya çıkışından söz ediyor. İngilizler adada ilk yerleşimlerini 17’nci yüzyıl ortasında kurmuş. O günden sonra kısa dönemli el değiştirmelerin dışında Anguilla hep İngiltere’nin yönetiminde kalmış. İngiliz kültürü ve hukuk sisteminin izlerini belirgin şekilde günümüzde de görüyorsunuz. Ada 1980’li yıllardan beri içişlerinde serbest ama dışişleri ve savunma gibi konularda İngiltere’ye bağımlı.

KARAYİPLER’İN EN GÜZEL PLAJLARI

Gezginlerin dikkatini mercan kayalıkları ve olağanüstü plajlarıyla çeken Anguilla ana adanın dışında birçok küçük adadan oluşuyor. Ana adanın yüzölçümü Bozcaada’nın iki katı, nüfusu ise 14 bin. Burada yaşayanlar toprakların tarıma uygun olmaması nedeniyle turizmi ziyadesiyle değerlendirmiş. Öte yandan birbiri ardına açılan süper lüks otellerin adanın bakir güzelliğinden çok şey götürdüğünü söyleyenler de var. Her şeye rağmen Karayiplerin en güzelleri olarak tanınan plajların halka açık olması önemli bir nokta. Gene de güneşi yansıtıp gözleri kamaştıran bembeyaz kumsallara ulaşmak için standardı yüksek otellerin ihtişam koridoru misali lobilerinden geçmek zorundasınız.
Otuzdan fazla plaj arasında en ünlüsü 4 kilometre boyunca uzanan Rendezvous Bay. Üç kilometrelik Shoal Bay ile Meads Bay turistlerin diğer gözdeleri. Sadece bu üçüne takılıp kalmayın. Misafirlerini şımartmaya programlanmış muhteşem otellerin sıralandığı sahiller turkuaz renkteki deniz, pudra kıvamındaki kumsal ve her dem yansıyan güneş ile hemen hemen aynı manzarayı yaşatacak size.

OTOMOBİLLE ADA TURU ÜÇ SAAT

Adayı keşfetmek için en iyi yöntem otomobil kiralamak. Bu konuda birçok firma var. Karayip adalarının büyük kısmı turisti yolunacak kaz gibi gördüklerinden kendi ehliyetinizi kullandırtmayıp para karşılığı geçici bir ehliyet veriyor. Araç kiralama firmalarından bu ehliyeti alabilirsiniz. Ehliyetler 3 ay için geçerli. Aklınızda bulunsun 7 günden fazla süreyle yapılan kiralamalar için güzel indirimler önerebiliyorlar. Bunun dışında bir diğer seçenek bir taksiyle anlaşmak. Yaklaşık 3 saat süren bir turla tüm ada hakkında fikir edinmeniz mümkün. Taksi şoförlerinin aynı zamanda iyi bir rehber olduğunu söylemeye gerek bile yok.
Bulutların üzerinden bakma şansınız olsa, adanın şeklinin yılanbalığına benzediğini göreceksiniz. Bu benzerlik adını da belirlemiş. Fransızca “anguille” ya da İspanyolca “anguila” olan yılanbalığı zaman içinde Anguilla olarak kullanılmaya başlanmış. Denizbiyolojisi için de oldukça bilinen bir sözcük bu; yılanbalığı şekline sahip canlılar için “anguilliform” kullanılıyor.

LEZZET ADASI SCILLY CAY

Etrafı birçok küçük adacıkla çevrili Anguilla’nın. Bunlardan en çok rağbet görenleri Scilly Cay ve Sombrero. Sombrero ana adadan 60 kilometre kadar uzakta, 19’uncu yüzyıl sonunda terk edilmiş fosfat madenleri ile biliniyor, görüntüsü ay yüzeyini hatırlatıyor. Scilly Cay ise daha çok eğlence ve lezzetli yemek hedefleyenlerin uğrak yeri. Kısacık bir tekne yolculuğuyla ulaşıp özel soslarla hazırlanmış ıstakoz ya da tavuk etini mideye indirebilirsiniz.
Anguilla’nın tarihi ve yaşam tarzıyla ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenlerin Heritage Museum Collection’ı mutlaka görmesi gerek. Müze küçük ama gelenleri geçmişte yolculuğa çıkarabilecek bir koleksiyona sahip.
Başkent Valley’deki Wallblake House adadaki en eski yapı, 18’inci yüzyılda inşa edilmiş. Orijinaline sadık kalınarak restore edilen bina yaşam alanı, ahırları ve hemen yanındaki kilisesi ile geçmişi bugüne getiriyor (www.wallblake.ai).

Tatilcinin deniz, işadamının vergi cenneti Anguilla

Pratik bilgiler

İngiliz etkisini her yerde ama en çok da trafikte göreceksiniz, soldan akıyor. Hız limitlerine dikkat edin.
 Taksi ücretleri hükümet tarafından belirlenmiş durumda. Listesi şoförlerde var. Binmeden önce bulunduğunuz yer ve gideceğiniz yer için geçerli fiyatı öğrenmeyi unutmayın.
 Karayipler’deki en güvenli yerlerden biri. Ancak siz yine de değerli eşyalarınızı araçta, kumsalda bırakmayın.
 Anguilla’nın en sıcak günleri temmuz-ekim, serin dönemi aralık-şubat arasında. Tatilinizi buna göre planlayın.
 Ada en renkli günlerini  her yıl ağustosun ilk pazartesi başlayan ve yaklaşık 10 gün devam eden karnavalda yaşıyor. Plaj partileri, her
köşe başındaki lezzetli yiyecek ve içecekler, rengarenk kıyafetler... Ada halkı karnavaldaki başrolü her sene tekne yarışlarına veriyor.
 Dalma ve golf adadaki spor alternatiflerinden sadece ikisi.

Nerede kalınır?

Hotel Cuisinart Golf Resort&Spa: Rendezvous Bay’deki St. Martin Adası manzaralı otellerden. Yemekleri, servisi üst kalitede. Topraksız (hidroponik) bahçesi şaşırtıcı. Kalmasanız bile oteli görün. (www.cuisinartresort.com).
 Meads Bey Beach Villas: İsterseniz ilk adımda villanızdan kumsala çıkabilirsiniz. Sessizlik arıyorsanız arka sıraları tercih edin. Hizmet kalitesi yüksek. Villalar misafirlerin ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü donanıma sahip (www.meadsbaybeachvillas.com).
 Shoal Bay Villas: Sade, huzurlu. Tüm personel isteklerinizi öğrenip yerine getirmek için elinden geleni yapıyor (www.sbvillas.ai).

Nerede yenir?

Dolce Vita: İtalyan mutfağını sevenler için en doğru seçimlerden biri. Hizmet anlayışı “kendini evinde hisset”. Şarap mönüsüne göz atmayı unutmayın (www.dolcevitasandyground.com).
 Veya Restaurant: Yerel mutfağı tadabilir ya da seçiminizi deniz ürünleri veya Asya mutfağından yana kullanabilirsiniz. Biraz pahalı olsa da romantik ortamı, şarapları için değer.
Hibernia: Meşhur Fransız mutfağına orijinal dokunuşların katıldığı restoran keyifli bir atmosfere sahip. Yemeklerde lezzet kadar sunumlara da özen gösteriliyor. Şarap listesinde dünyanın dört bir yanından temsilciler bulabilirsiniz (www.hiberniarestaurant.com).

False