GeriSeyahat Tarihi Haliç İşkembecisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tarihi Haliç İşkembecisi

Tarihi Haliç İşkembecisi

Tarihi Haliç İşkembecisi iki katlı bir binada yer alıyor. Yüzü Haliç'e, gri-yeşil denize dönük. Fener semtinde denizle arasından yol geçiyor. Cadde kenarında, daha giriş kapısına yaklaşmadan, duvar dibinde büyük bir eski ahşap araba gözümüze çarpıyor. İçeri girerken bir yanınızda büyük bir nazar boncuğu, öteki yanınızda büyük bir boy aynası. İçeride etraftaki çok sayıda çeşitli eşya tıkabasa bir görüntü yaratmıyor, onun yerine zengin döşenmiş bir salona girmiş oluyorsunuz.

Hemen solda merdivenlerle çıkılan ikinci kat. Yukarıda, geniş aydınlık bir manzara. Yeşil çimenli çocuk parkı görünüyor. Sararıp dökülmüş yaprakları ile çınar ağaçları karşımızda. Yuvarlak masalarda sarı-yeşil örtüler. Duvarlarda bazıları renkli, bazıları siyah beyaz çeşitli Atatürk resimleri. Bazıları İsmet İnönü'lü, bazıları Refet Bele'li. Duvar diplerinde sedir ve minder. Bir yerde küçük sehpa. Üstünde dergiler. İki eski radyo. Duvar dibinde çeşitli geyik boynuzları. Bir yerlerde küpler, eyerler. Sağlam görünen bir dikiş makinesi. Sağa sola serpiştirilmiş çeşitli tüfekler, yabalar. Yerlerde çok miktarda irili ufaklı renkli kilimler, halılar.

Birinci sınıf bu işkembe salonunun sahibi Reşit Sarı, 24 saat açık olduklarını söylüyor. Mekanın on yıldan daha yaşlı olduğunu belirten Sarı, çorba yapılırken en az dört-beş elden geçtiğini ve çok temiz olduğunu vurguluyor. Mekanın adının Tarihi Haliç İşkembecisi olmasının hikmeti ise Fener'de yıllar önce var olan bir başka işkembeci. Reşit Sarı burayı kurduğunda ilk aşçısı, seneler önceki bu eski işkembecinin de ustası olmuş biri. Sarı, eski işkembecinin tarihi mirasını devraldıklarını söylüyor.

İşkembeler tertemiz. Tek bir 'esrarengiz siyahlığa' rastlamak mümkün değil. Tuzlamalar, işkembeler hele damardan ve şirdendense ağzınızda dağılıyor. Kelle ve Arnavut ciğeri de kaliteli, taze. İşkembecinin beylik tatlısı zerde. Burada buz gibi ve hafif. Reşit Sarı da zerdeyi müşterilere tavsiye ettiklerini belirtiyor.

Tarihi İşkembeci Haliç'te, Fener vapur iskelesinin karşısında yer alıyor. Üsküdar'dan Fener'e vapurun gelişi 40 dakika sürüyor. Eminönü ve Kasımpaşa'ya da uğruyor vapur. Taksim'e on dakika, Eminönü'ne beş. Otobüs ve dolmuş sürekli bulabilirsiniz.

Reşit bey Anadolu'nun çeşitli yerlerinden topladığı eski eşyaları lokantanının çeşitli yerlerine serpiştirmiş, örneğin masaların yanında hakiki geyik boynuzlarının yanında ev ve el yapımı 120 yaşındaki bir tüfek bile bulunuyor.

Fiyatlardan bir demet: işkembe 400, şirden tuzlama 450, kuzukelle 600, kokoreç 600.000 TL.

Abdülezelpaşa Cad. No: 315, Fener. Tel: (0212) 534 94 14

False