'Suriye izin verirse güvenli bölge olur'

Güncelleme Tarihi:

Suriye izin verirse güvenli bölge olur
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2017 22:30

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’de ve çevresindeki ülkelerde ‘güvenli bölgeler’ oluşturulmasına ilişkin açıklamasına Rusya’dan yanıt geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Böyle bir bölge Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altındaki örgütler ve Suriye yönetimi izniyle oluşturulmalı” dedi. Lavrov, Moskova’da düzenlediği basın toplantısında özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

REJİMİ DEVİRME ÜSSÜ OLMASIN

Suriye’de güvenli bölge fikri BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin ve diğer uluslararası örgütlerin inisiyatifi ve denetiminde kurulmalı. Ayrıca resmi Suriye yönetiminin izni de gerekli. Somut olarak ABD’nin ortaya attığı güvenli bölge fikrine gelince, ilke olarak yukarıda saydığım mekanizma da kullanılarak yapılacak ise neden olmasın diyebiliriz. Tabii yeni ABD yönetimindeki partnerlerle konuyu enine boyuna ele almayı düşünüyoruz.
ABD’nin güvenli bölge inisiyatifinin insani düşünceler göz önünde bulundurularak istendiğini düşünmek isteriz. Çünkü önceki dönemlerde ABD ve Batı Suriye için güvenli bölge dendiğinde tıpkı Libya’da olduğu gibi bu toprakları ülkedeki mevcut rejimi devirmek için üs olarak kullandı. Şimdiki inisiyatifin bu düşünceden uzak olduğuna emin olmak isteriz.

Haberin Devamı

ABD ESAD’I KABUL ETMELİ

Suriye’de terörizme karşı işbirliği yapacaksak Amerikan yönetimi DEAŞ ve ona benzer gruplara karşı Suriye’de mücadele eden en önemli güç olan Suriye hükümet güçlerini ve ona yardım eden direnişi kabul etmeli. Ancak bu ilke kabul edildiği taktirde Rusya ile ABD birlikte çalışabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!