Hakem camiasından Futbol Federasyonu’na karşı bir direniş mi var?

Göz göre göre gelen hakem hatalarını başka türlü izah etmek mümkün görünmüyor.

Haberin Devamı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Sivas-Galatasaray maçında ev sahibi takımın ‘gerekçesiz’ iptal edilen golü için iki hakemi cezalandırdı. Özgüç Türkalp’in hakemliği sonlandırıldı, Erkan Özdamar’a ise sezon sonuna kadar görev verilmeyecek.

TFF, Merkez Hakem Komitesi (MHK) için ise bir karar almadı. Önümüzdeki günlerde komite için de bir karar alınmasını bekliyorum. Ama bu ne kadar zaman alır bilmiyorum. Ama düşüncem açık ve net: ÇOK RADİKAL KARARLAR ALINMADAN HAKEMLİK SORUNU HALLEDİLEMEZ. Şimdi size bunun gerekçelerini yazayım...

YAPAY ZEKA iLE MHK GÜÇ KAYBINA UĞRADI

Mehmet Büyükekşi başkanlığındaki federasyon, ‘hakem konusuna’ neşter attı.

Şöyle bir geriye dönüp bakalım: Yapay zeka ile hakem atanması yöntemine geçti. Böylelikle atamalara şeffaflık geldi ve MHK’nın bu atamalardan sorumlu tutulup yıpranmalarının önüne geçildi.

Haberin Devamı

NOT: Bu noktada 2 ayrı görüş var... “Doğru yaptı“ diyenler. Artık torpille atama, kulüplerin istediği ya da istemediği hakemleri atama yönteminin önünü kapattı.

“Yapay zekaya güvenmeyin” diyenler. Öyle bilgiler girersiniz ki yapay zekaya, istediğiniz hakemi atama şansını yine elde ederseniz. Bu konuda karar sizin.

Ama şu bir gerçek ki, yapay zeka ile Merkez Hakem Kurulu bir güç kaybına uğradı.

HAKEMLERi HEDEF YAPANLARA CEZA

TFF’nin aldığı bir başka karar ise hakemler konusunda açıklama yapan yönetici ve sporcuların cezalandırılmasıydı.

Maç öncesi ya da sonrası hakemlere yönelik olumsuz açıklamaların önüne geçilmesi kararlaştırıldı.

Bununla da sınırlı kalınmadı, saha içinde toplu halde hakeme itiraz eden futbolculara da, ‘Hakemi hedef haline getirdikleri’ gerekçesiyle para cezası verileceği açıklandı.

Görüntülerden bile bu cezaların verileceği duyuruldu. Bu tüm hakemleri memnun eden bir uygulamaydı.

KLASMAN BELiRLEME SiSTEMi DEĞiŞTi

En büyük sorunlardan biri hakemlerin bir üst klasmana yükselmesi konusuydu. Her MHK değişiminde, 81 ilin, il başkanları da değişiyordu. Ve bu değişimde hiçbir kriter uygulanmıyordu. MHK hangi ismi kendine yakın buluyorsa, o isim il başkanı oluyor, alt klasmandan üst klasmana yükselecek hakemler konusunda söz sahibi oluyordu. TFF bu sistemi de değiştirdi ve sınav sistemini getirdi. Sınavı başarıyla geçenler il başkanı olabilecekti. Hakem camiası bu anlamda bir güç kaybına daha uğradı.

Haberin Devamı

YAŞAR KEMAL UĞURLU’DAN HABERSiZ ONUN ADINA SiSTEME GiRiŞ YAPMIŞLAR

Buraya kadar yazdıklarımla neyi anlatmak istediğimi sanıyorum anladınız. Çünkü ben acaba diye düşünmeden edemiyorum; “Tüm bu değişiklikler, hakem camiasının direnişi ile mi karşılanıyor?” Bunun altını dolduracak birtakım bilgileri de vermeliyim...

Hakemler, MHK’ya her sezon bir ön bilgi verirler.

Örneğin, “Kardeşim, falanca kulüpte görevli. O kulübün maçlarında görev almam sakıncalı” gibi.

Ya da, ”Falanca kulüp ya da belediye ile ticari ilişkim var, görev alamam” gibi...

HERKESi ŞAŞKINA ÇEViRDi

Bu sezon da buna benzer bilgiler verildi. Ama bir bilgi vardı ki, herkesi şaşkına çevirdi.

Haberin Devamı

Hakem Yaşar Kemal Uğurlu, “Trabzonspor ve Adana Demirspor maçlarında görev almak istemiyorum çünkü bu maçlardan sonra aldığım eleştiriler beni etkiliyor” diye bir rapor girmişti sisteme. Ama sonradan anlaşıldı ki, bu rapordan Uğurlu’nun haberi yoktu. MHK’nın sistemine bu bilgiyi kimin girdiği belli değil. MHK’dan da bir açıklama yapılmış değil.

HAKEMLERDEN iLK KEZ MAL BEYANI ALINDI

Hemen burada başka bir bilgi verelim. TFF ilk kez bu sezon başında hakemlerden banka bilgileri istedi. Yani hakemler bir anlamda mal beyanında bulundu. Her hakemin mali durumu kayıt altına alındı. Bu uygulama da ilk kez hayata geçirildi. Bilgilerin tümü de TFF’de saklı.

Haberin Devamı

HAKEM CAMiASI 5 GRUBA AYRILMIŞ

‘İçeriden’ bir bilgi daha ekleyeyim. İzmir grubu, Ankara grubu, Anadolu grubu vs. gibi hakem camiası 5 ana gruba ayrılmış durumda. Hatalı bir maç yöneten hakemin cezalandırılması konusunda bu gruplar baskı oluşturuyor. Her grup kendi hakemini koruyor. 5 maç ceza bu baskılar sonucu 2 ya da 3 maça iniveriyor.

EĞER BU BiR DiRENiŞSE RADiKAL KARARLAR ALINMALI

Bütün bilgilerin ışığında şunu söylemek istiyorum:

TFF’ye karşı hakem camiasından bir direniş mi var?

Göz göre göre gelen hakem hatalarını (ki bunların tümünü hata diye geçiştirmek mümkün değil) başka türlü izah etmek çok mümkün görünmüyor.

Ve bu hataların önüne geçmek için de MHK değişimi yapmak da çözüm gibi görünmüyor. Bugüne kadar pek çok MHK değişti. Sonuç sıfır. Eğer bu bir direnişse, ki bana göre öyle, çok radikal kararlar alınmalı. Hakemlikle ilgisi olmayanların MHK’sı gibi örneğin.

Haberin Devamı

TFF BAŞKANI BÜYÜKEKŞi, VAR KAYITLARINI NEDEN AÇIKLADI?

SiZ ÖYLE YAPIYORSANIZ, BEN DE BÖYLE YAPARIM, HODRi MEYDAN

Gelelim VAR kayıtlarının açıklanmasına... Mehmet Büyükekşi federasyonunun en büyük hatası kayıtların açıklanması olmuştur.

Hata 1: Bundan böyle her maçtan sonra, hele derbilerden sonra bu kayıtların açıklanması beklenecektir. 

Hata 2: Eğer açıklarsanız artık size hiçbir hakem güvenmeyecektir. Doğrusu, bu konuşmaların dinlenip hakemlere ceza verilmesiydi. Maalesef bu hataya imza attılar. Bir başka gerçek daha... Siz MHK Başkanı olsanız bu kayıtlar açıklandıktan sonra görevde kalır mısınız? Ama MHK Başkanı Sabri Çelik ve ekibi hâlâ göreve devam ediyorlar.

Soru: Mehmet Büyükekşi federasyonu, VAR kayıtlarını tüm sakıncalarına rağmen niye açıkladı?

Yanıt: Benim düşüncem net... TFF Başkanı, kendisine karşı bir yapı oluştuğuna inandığı için hakemlere, “Hodri meydan” dedi, “Siz öyle yapıyorsanız ben de böyle yapıyorum” mesajını verdi.

Yazarın Tüm Yazıları