11 yılı 2 dakikada koşacak

AYLAN bebeğin küçük bedeni Bodrum sahillerine vurduğunda insanlık tarihinin en trajik ve en utanç vericifotoğrafı çekilmişti.

Haberin Devamı

İnsanı hayatta olmaktan utandıracak bir fotoğraftı...İnsanı hayatta olmaktan utandıracak bir fotoğraftı... Aylan bebek, mülteci sorunuyla acı şekilde yüzleşmemizi sağladı. Fakat, 3-5 gün sonra yine ‘yerleşik’ hayatımıza döndük.Tekneler batıp, yüzlerce mülteci ölmeye devam ederken biz, dilenenlerin ‘gerçek dilenci’ olduğundan şüphelenip, göz göze gelmemeye çalışıyorduk. 66 milyon mülteci var. Devasa bir ‘ülkesizler ülkesi’!Rio Olimpiyatları tarihi bir olimpiyat, ama Phelps’in veya bir başkasının rekorlarından ötürü değil. Tarihi, çünkü ilk kez bir Mülteci Takımı’na yer verildi. Ne saikle olursa olsun, Mülteci Takımı projesi IOC Başkanı Thomas Bach’ın hayatının en iyi işidir. Takımın 10 sporcusunun herbirinin yürek burkan öyküsü var. Sports Illustrated’da S.L. Price’ın yazdığı ve Ali Çolak’ın da  Socrates dergisi için çevirdiği bu öykülerden sadece Yiech Pur Biel’inkinden bir bölüm aktarayım.

 

Haberin Devamı

NYAGONY’NIN SEÇiMi

 

“Sonunda Biel’in annesi Nyagony bir karar aldı. Etiyopya sınırı 30 kilometre, bir haftalık yürüyüş mesafesindeydi ve belki orada yemek bulabilirlerdi. Biel kardeşlerinin en büyüğüydü ve acımasız sondan kaçış yoktu. Annesi yolda üç çocuğa bakabilirdi, ama dört çocuğa bakması kolay değildi. Biel de bunun farkındaydı: ‘10 yaşındaydım ve belki onsuz da hayatta kalma şansım vardı.’Anlayışla karşılamaya çalıştı Biel. Annesi, onu aynı mahalleden bir kadının yanına bıraktı ve diğer çocuklarıyla birlikte yolculuğa başladı.

 

Mülteciliğin en zor ve üçüncü adımı başlamıştı; dünyadaki milyonlarca mültecinin yaşamak zorunda kaldığı ayrılık anı. Biel, o günden sonra ne annesiyle, ne de kardeşleriyle konuştu. O uzun yolculuktan, askerlerden ve arada geçen zamandan sağ kurtuldular mı onu dahi bilmiyor.

 

”Nyagony’nin seçimi, Alan Pakula’nın Sophie’nin Seçimi filminde Meryl Streep’in canlandırdığı Sophie Zawistowski’nin seçimidir. NAZİ toplama kampında iki çocuğundan birini feda etmek zorunda bırakılan Sophie, yaşam hakkını küçüğüne verir.

 

Haberin Devamı

Bilim de bunun insan doğasının gereği olduğunu söyler. İnsan doğasına aykırı olması gerekense, insanların böyle vicdansızlıklara maruz bıkarılmasıdır. Tek başına hayatta kalma şansını daha fazla görüldüğü için mecburen terk edilen Biel, annesini haklı çıkardı. 21 yaşındaki Biel, Rio’da 800 metreyi koşacak. 2 dakikayı bile bulmayacak bu koşu, belki de onun ailesiyle olan 11 yıllık ayrılığını da bitirecek....

Yazarın Tüm Yazıları