Spor kalbe ne zaman 'ağır' gelir 

Güncelleme Tarihi:

Spor kalbe ne zaman ağır gelir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2016 09:38

Coca-Cola'nın Azerbaycan Genel Müdürü Cem Becel'in de spor salonunda spor yaptığı sırada rahatsızlanıp kalp krizi geçirmesi ve yaşamını yitirmesi kalp krizinden ölümleri tekrar gündeme getirdi, "Kalp krizi geçirip, ambulansla hastaneye yetiştirilecek hastanın bu anları hayati risk taşıyor.

Haberin Devamı

Kalp Cerrahı  Erhan Kaya ani kalp kriziyle ilgili bunları söylüyor ve "Ne yazık ki halen  gerekli yüzde 100 olması gereken ilaçların  bulunmadığı ambulanslar var. Bu kadar modern  ve güzel ambulanslar alınması fakat ne yazık ki içinde  kritik ilaçlarının bulunmaması inanılmaz  bir hata" diyor..

"Duran kalpte, beyin, kalp ve akciğer gibi iç organlar, yapılan bu ilk müdahaleden sonra yeniden çalışma ritimlere geri dönebiliyorlar. Kriz geçirmiş kalbe yönelik masajlar, Kardiyovasküler ya da kardiyoloji  merkezinin birlikte olduğu donanımlı bir  hastanede yapılıyorsa her zaman yaşam şansı artar. Fakat kalp krizinde 'yeniden canlandırma'  dediğimiz kalp masajı Türkiye'de halen yanlış yapılmakta" görüşünü savunuyor.

Kaya şunları  söylüyor:

Spor kalbe ne zaman ağır gelir

Haberin Devamı

"Kalp atışları durma noktasında titreşmeye başlamışsa (fibrilasyon) ambulanste müdahale başlamalı ve  içindeki ekip ne kadar sürerse sürsün, kalp masajına durmadan devam etmeli. Bu nedenle ambulanslarda donanım ve ilaç potansiyelinin  kusursuz olması bir çok hayat kurtarır. Genç  yaşta veya ileri yaşta koroner bypass  operasyonu geçirmiş hastaların hayatları  çok akılcı yönetilmeli.

Pendik Bölge Hastanesi Kalp   uzmanlarından Kaya, kalp ameliyatı  sonrasındaki hayat sistemlerinin ne  şekilde  organize edileceği sorularının en  ince ayrıntılara kadar hekim  tarafından  yönetilmesi gerektiğinin ısrarla üstünde  duruyor. Kesinlikle Koroner Arter Hastalığı'na sahip  hastalara  gerçekleri mutlaka söylemek zorundayız" görüşünü dile getiren  Kaya, operasyon geçirmiş  kalp hastalarının fiziksel  efor olarak 40 yaşında ise 55 yaşında gibi  yaşaması gerektiğine dikkat çekiyor.

BİLİMSEL ARAŞTIRMAYLA NEDENİ ORTAYA ÇIKTI

Uzman, spor yapanların kalp krizi riski hakkında şunların altını çizdi. "Çok sayıda yapılan araştırma, ağır egzersizin tehlikeli  sağlık sorunlarına yol açabileceğini ortaya koyuyor. Bu çalışmalarda, yoğun egzersiz ve hafif egzersiz arasındaki kalp krizinden ani ölümler karşılaştırıldı. Sonuç olarak, ani ölümlerin belirgin olarak ağır egzersiz döneminde geliştiği belirlendi. O nedenle spora başlayanlar mutlaka önce bir uzmana görünmeli ve  sağlıkları konusunda ayrıntılı bilgi almalı. Uzman doktorlar tarafından kesinlikle  aile sağlığı  hikayeleri de sorulmalı.  Özellikle ailesinde kalp hastalığı bulunan, kan bağı olan yakınlarından herhangi birinin geçmişinde "genç yaşta kap krizinden  ölüm hikayesi" olan kişilere çok daha ileri tetkikler yapmak gerekir. Fakat şu unutulmamalı; bütün bunlara rağmen, yine de hiçbir aile kalp hastalığı  vakası olmamasına rağmen, sigara içenlerde ve çok ağır spor yapanlarda  ani kalp krizleri gerçekleşebilir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!