Sözde "öz yönetim" ilanına ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi

Güncelleme Tarihi:

Sözde öz yönetim ilanına ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2016 11:09

- Batman'da aralarında eski Belediye Başkanı Özdemir, DBP İl Başkanı Candemir ve belediye meclis üyelerinin de bulunduğu 54 tutuksuz sanık hakkında sözde "öz yönetim" ilan ettikleri gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı- İddianamede, terör örgütü PKK/KCK'nın ayrı devlet kurma hedefini, 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra yeni eylem planını uygulayarak aşamalı olarak gerçekleştirmeye çalıştığı bildirildi

Haberin Devamı

BATMAN (AA) - YILMAZ EKİNCİ/AZİZ ASLAN - Batman'da aralarında eski Belediye Başkanı Sabri Özdemir, DBP İl Başkanı Mehmet Candemir ve belediye meclis üyelerinin de bulunduğu 54 tutuksuz sanık, sözde "öz yönetim" ilan ettikleri gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Batman Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, geçen yıl 15 Ağustos'ta Bağlar Mahallesi 5 Nolu Sağlık Ocağı önünde Özdemir, Candemir ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu 54 şüphelinin sözde "öz yönetim" ilanına ilişkin basın açıklamasına katıldıkları bildirildi.

İddianamede, şüphelilerin basın açıklamasının ardından konuşmaları desteklemek amacıyla açıklamayı ve organizasyonu yapan kişilerle hareket ettikleri, suç oluşturan eyleme doğrudan katıldıklarının anlaşıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Ülkenin belirli bölgesinde sözde "öz yönetim" veya benzeri statü ilan etmenin, mahalledeki birkaç kişinin tek başlarına yapabilecekleri eylem olmadığının vurgulandığı iddianamede, benzer eyleme girişmek için ciddi organizasyon ve belli sayıda destekçinin olması gerektiği kaydedildi.

Terör örgütü PKK/KCK'nın kuruluşu ve son dönemlerdeki faaliyetleri hakkında detaylı bilgilere de yer verilen iddianamede, ayrı ve bağımsız devlet kurmak isteyen terör örgütünün, yöre halkının Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile bağını koparmak amacıyla alternatif yapılar oluşturmayı hedeflediği aktarıldı.

"Kent ve mahalle meclisleri" gibi birimlerin de bu kapsamda planlanan ve hayata geçirilmeye çalışılan yapılanmalar olduğunun belirlendiğine işaret edilen iddianamede, terör örgütü PKK'ya müzahir basın yayın kuruluşlarında örgütün üst düzey yöneticileri tarafından yapılan açıklama ve sözde "öz yönetim" ilanının ardından kent genelinde toplumsal eylemlerde artış olduğu bildirildi.

Batman'da sözde "öz yönetim" ilanının sadece dosyanın şüphelileri tarafından planlanmış ve işlenmiş lokal eylem olmadığının açık olduğu vurgulanan iddianamede, bunun terör örgütü PKK/KCK'nın talimatlarından ayrı düşünülemeyeceği ifade edildi.

Haberin Devamı

İddianamede, şüphelilerin olay tarihinde sözde "öz yönetim" ilanı açıklamasında kullandıkları "öz irade, öz yönetim ve mahalle meclisi" gibi tabirlerin, terör örgütünün sözde anayasası KCK sözleşmesindeki "mahalle meclisi" tarafından gerçekleştirildiğinin anlaşıldığı tespitine yer verildi.

Sözde "öz yönetim" ilanındaki kişilerin mesleklerine ve üstlendikleri görevlere göre, kitleleri etkileyebilecek veya yönlendirebilecek konumda bulundukları kaydedilen iddianamede, şüphelilerin ilan ettikleri statüye göre, bu eylemin düşünce beyanı niteliğinde olmadığı, suç unsuru eylemin başlangıcı olduğu belirtildi.

İddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"Terör örgütü PKK/KCK ayrı devlet kurma hedefini aşamalı olarak 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra yeni eylem planını gerçekleştirerek yapmaya çalıştı. Örgüt, bölgedeki çeşitli şehirlerde terör eylemleri gerçekleştirdi. Bölge halkının devlet ile bağını koparmak amacıyla 'öz yönetim' diye nitelendirdikleri bir tür özerklik durumu ilan etmeleri için kendilerine bağlı bulunan alt birimlere çeşitli kanallarla talimat verdi. Devletin müdahale etmesi sonucunda 'öz savunma güçlerini' belirterek, güvenlik güçlerine karşı silahlı eylem yapacaklarını ima ettiler.

Haberin Devamı

Öz yönetim ilan ettikleri yerlerde ise çukur kazarak güvenlik güçlerine direndikleri, bölgede gerçekleştirilen eylemlere müdahale eden güvenlik görevlilerine silahlı ve molotofkokteylli saldırılar düzenledikleri tespit edilmiştir."

- Sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebi

İddianamede, Özdemir, Candemir ve Belediye Meclis Üyesi Gülistan Akel'in aralarında bulunduğu 54 sanık hakkında "devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!