Sivas'ta Kadınlar Günü etkinlikleri

Güncelleme Tarihi:

Sivasta Kadınlar Günü etkinlikleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2018 15:50

Sivas'ta Kadınlar Günü etkinlikleri

Haberin Devamı

Hakan KALELİ/SİVAS, (DHA)- SİVAS'ta 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
8 Mart 1857'de ABD'nin New York kentindeki bir tekstil fabrikasında çıkan yangın sonucu çoğu kadın 129 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle Kadınlar Günü ilan edilen 8 Mart, Sivas'ta etkinliklerle kutlandı. 12 kadın derneğinden oluşan Sivas Kadın Platformu üyeleri, kent meydanındaki Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Dernek üyeleri burada saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı programda grup adına açıklama yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Sivas Şube Başkanı Nurten Yanalak, kadınlar gününün önemine değinerek, kadınların geleceklerinden endişe duymaya başladıklarını söyledi. Yanalak, "Ülkemiz ve çocuklarımızın geleceğinden endişe duyuyoruz. Çünkü ülkemizde yapılan özelleştirmeler yüzünden çocuklarımızın gelecekte çalışabilecekleri ekmekleri kazanacakları bir kurum ve kuruluş kalmadı. Sivas’a bir yatırım olmadığı gibi var olanlarda bir bir götürüldü. 1990 yılında temeli atılan şeker fabrikasının hiçbir tuğlası dahi örülmedi. Atanmış olan müdür yıllarca Sivas’ta kalarak emekli oldu. Böyle bir olay bir başka ülkede veya bir başka il de var mı?  Duymadık, hiç kimsenin sesi çıkmadı. Kurumların yıkılması için bir araya gelen sivil toplum kuruluşları arkadaşlarım yıkılmak için değil yapmak için bir araya gelelim. Türkiye’deki şeker fabrikaları özelleştiriliyor" dedi.
Eğitim-Bir-Sen Sivas 1 Nolu Şubesi Kadın Komisyonu Başkanı Beyhan Öztürk de sendika binasına yaptığı açıklamada "Biz, toplum gerçekliğimizi kadın erkek çatışması üzerine değil, sevgi ve saygıya dayalı yardımlaşma ve dayanışma üzerine kurmuşuzdur. Hem dinimiz, hem ait olduğumuz medeniyet itibariyle insanın hakikati, kadın erkek bütünlüğü içinde değerlendirilir. İkisi de Allah nezdinde muazzezdir. İkisi de insan ve topluın bütünlüğü çerçevesinde birbirinin tamamlayıcısıdır. Bu duyarlıkla yerine göre iş hayatında yan yana, 28 Şubat darbe süreci ve 15 Temmuz ihanet girişimine karşı da omuz omuza oluruz. Çünkü istiklâl ve istikbalin olmadığı yerde kadın olsun erkek olsun kimsenin ne hakkı, ne hukuku ne de onuru olur" diye konuştu. 
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Sivas Şubesi adına açıklama yapan Özgür Kurt ise "Atatürkçü Düşünce Derneği Sivas Şubesi olarak bizler kadının gördüğü şiddetle, uğradığı haksızlıklarla, çileli koşullarıyla değil, toplum içindeki başarısıyla, fedakâr duruşuyla, yeni nesillerin  yetişmesindeki olmazsa olmazlığıyla anılacağı bir Türkiye mücadelesi veriyoruz" dedi.

MEYDANDA AÇIKLAMA
Sivas Demokrasi Platformu da Kent Meydanında pankartlarla kadın haklarına dikkat çekti. Yaklaşık 20 kadının katıldığı programda grup adına konuşan Hülya Aslan, "Kadın, işçi olduğu için patronu tarafından, kadın olduğu için eşi tarafından sömürülmektedir. Sömürü, toplumda ezen ve ezilenler olduğu sürece toplumdan kalkmayacaktır. Biz kadınlar, dayatılan işsizliğin, pahalılığın, zammın, zulmün ve özelleştirmelerin emperyalist düzen politikalarına tırmandırılan şovenizme yaşatılan acı ve göz yaşına rağmen acıyı bal eylemek, kadın hak ve özgürlüklerini büyütmek ve sömürünün kaynağı olan bu düzene karşı hayatın her alanında örgütlenmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!