GeriSeyahat Yeşilçam filmlerinin nostaljik ilçesi: Şarköy
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yeşilçam filmlerinin nostaljik ilçesi: Şarköy

Yeşilçam filmlerinin nostaljik ilçesi: Şarköy

Türkiye’de çoğu kişi turistik hareketin Ege ve Akdeniz sahillerimizden başladığı görüşündedir. Oysa Trakya bölgesinde Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi ayrı bir öneme sahiptir.

1924 yılında imzalanan Lozan Antlaşması ile birlikte yürürlüğe giren Mübadele göçü ile Şarköy, yerli halkın üzerinde bir yeni nüfusa erişti. Rumlardan kalan şarapçılık, ipekböcekçiliği, tütün işleri mübadeleden gelen Türkler tarafından yapılmaya başlandı. Ülkemizde yaz tatili anlayışı başlamasıyla birlikte, Ankara’nın üst bürokrat kesimi, üst rütbeli askeri erkan 3 bin konuttan oluşan SSK sitelerinin yapılmasıyla Şarköy’e adım attı.

1970’li yılların başında başlayan bu hareket, zamanın ileri görüşlü kaymakamlarının, belediye başkanlarının teşviki ile otel, motel yapımı, ev pansiyonculuğu öne çıktı. Şarköy’de Marmara İnşaat adlı firma, tek katlı bahçeli ev modeli ile hem İstanbul, hem de Ankara’dan elit tabakanın ilçede yazlık konut edinmesinde önemli rol oynadı.

Yeşilçam filmlerinin nostaljik ilçesi: Şarköy

Şarköy’le ilgili turistik kartpostallar Cağaloğlu’ndaki bir çok küçük yayınevlerinin bastığı, talep gören görsel malzemeler oldu.

 

SİNEMA DÜNYASI ŞARKÖY'Ü KEŞFETTİ

Sinemamızın önemli isimleri; Türkan Şoray, Fatma Girik, Kadir İnanır, Tamer Yiğit, Eşref Kolçak, Işıl Yücesoy, Bora Ayanoğlu filmlerini burada çekti, film galaları yapıldı. Şarköy halkı ve yazlıkçılar İstanbul’dan kalkan yolcu vapurları; Tekirdağ, Marmara Adası, Şarköy, Gelibolu, Bozcaada rotası ile tatilcileri taşıyordu.

Türkan Şoray - Mavi Eşarp filmi / Şarköy

Yeşilçam filmlerinin nostaljik ilçesi: Şarköy
Türkan Şoray’ın gemiden inişi büyük kalabalıklarla karşılanıyordu. Şarköy kısa sürede çok tanınan küçük turistik bir kasaba görüntüsüne kavuşmuştu.

Turizmdeki çıkış, Şarap Festivallerinin düzenlenmesi ile altın çağını yaşadı.  Devletin tütün ve alkol kurumu Tekel, şarap festivali için özel sigaralar, kibritler çıkarırdı. Yaz döneminin sonlarına doğru, bağbozumu dönemi başlayan şarap festivali kasabaya hareket getirir, bedava şaraplar dağıtılır, üzüm güzeli seçilirdi.

Şarköy 1980’li yılların ortalarından itibaren biraz da çağa uygun turistik hamle geliştirememesi nedeniyle, konaklama tesisi artışı yerine ikinci konutların en çok tercih edildiği ilçe haline geldi. Çok ucuz ve kalitesiz konutlar, tarlalara yapılan siteler ne yazık ki ilk turizm çıkışındaki olumlu havayı dağıttı. Ünlü sinema oyuncumuz Kadir İnanır’ın Gülben Ergen ile çektiği “Marziye” dizisi, Şarköy doğumlu Yaşar Alptekin’in Müjde Ar’la çektiği sinema filmleri eski turistik günlere bir daha döndüremedi ve o zamandan bu zamana Şarköy ucuz, İstanbul’a yakın orta gelir grubuna hitap eden tatil bölgesi ünvanı ile gidişatını sürdürdü, sürdürüyor.

Yeşilçam filmlerinin nostaljik ilçesi: Şarköy

MARMARA'DA İLK MAVİ BAYRAKLI İLÇE

Şarköy, ilçeye 2004 yılında atanan genç bir kaymakamla turizmde yeniden atağa kalktı. Önce uluslararası temizlik simgesi Mavi Bayrağı plajlarına aldı. Haklı bir gururla, Marmara Bölgesi’nin ilk mavi bayraklı plajlarına sahip ilçe ünvanına sahip oldu, ardından ikinci mavi bayrak geldi. EMITT gibi uluslar arası turizm fuarlarına katılarak ödüllerle döndü.

Yeşilçam filmlerinin nostaljik ilçesi: Şarköy

Şarköy’de yeni butik oteller yapılmaya, eğlence mekanları açılmaya başlandı. Şarap Festivali yapılamasa da bölgede Türkiye’nin en çok şarap fabrikalarının olması, önemli markalarının bulunması bağbozumu turizmini ortaya çıkardı. Yerel şarap işletmecileri Türkiye’nin ilk şarap müzelerini kurdular. Dünyaca tanınmış şarap uzmanları yine Türkiye’nin ilk şarap bölümü olan yüksek okulda seminerler verdi. Hem öğrenciler hem yerel şarapçılar bu olanaklardan yararlandı.

Yeşilçam filmlerinin nostaljik ilçesi: Şarköy

Şarköy geleceğe umutla bakmak istiyor.. Çanakkale Boğazı’na yakınlığı, akıntı nedeniyle denizin temiz olmasını sağlıyor,  iklimi Ganos Dağlarının perde oluşturması nedeniyle aşırı sıcakların olmasını engelliyor, ünlü poyrazıyla da serinletiyor.

Şarköy, bugün için Bodrum’dan, Çeşme’den, Marmaris’ten tanınırlık, konaklama açısından geriye düşse de ileriye umutlu bakıyor.. İlçe merkezi kış aylarında 17 bin olan nüfusunu yazın 200 binlere çıkarıyor.. Yunanistan’da kardeş belediyesi var, Makedonya ve Bulgaristan’da ilişkileri iyi olan belediyelerle etkinlikler düzenleniyor.

1968'li yıllar - Şarköy

Yeşilçam filmlerinin nostaljik ilçesi: Şarköy

Şarköy'e gelin, tertemiz denizi, kumsalı, havası, şarabı ile değişik, hesaplı bir tatil geçirin...

False