Yan koltuğu boş bırakmanın yolları

Sıkış tepiş bir uçak yolculuğundasınız. Koltuğa zor sığıyorsunuz. Dizleriniz öndeki koltuğa dayanmış durumda. Yandaki yolcu ile omuz omuzasınız. Ama birkaç sıra gerideki yolcunun yanındaki koltuk boş. Rahat rahat oturuyor. Bu nasıl oluyor?

Haberin Devamı

Daha birkaç ay evvel İngiliz bir yolcu, kendisini uçakta ‘aşırı iri’ birinin yanına oturtan British Airways’e tazminat davası açmıştı. Bangkok’tan Londra’ya uçan yolcu, elverişsiz oturma biçimi nedeniyle sırtının sakatlandığını iddia ediyordu. Bu biraz aşırı bir örnek olabilir ancak dar ekonomi sınıfı koltuklarda, hele de ortadaki yeri aldıysanız rahatsızlık kaçınılmaz oluyor. Peki yanınızdaki koltuğun boş kalmasını garantilemek mümkün mü?

İşin sırrı havalimanında, check-in kontuarında. İşleminiz sırasında yer hizmetleri görevlisine güleryüzünüzü kullanarak ricada bulunun. Eğer özel yolcu programında statünüz varsa belirtin. Doluluk yüksek değilse, size “Uçağın arka bölümünde oturmak ister misiniz” diye sorarsa onaylayın. Genellikle koltuk dağılımı önden başlar. İşlemin ardından görevliye teşekkür etmeyi unutmayın. Peki ya işleminizi internet üzerinden yapıyorsanız? İşte yolları... İnternet üzerinden check-in yapan yolcuların önemli bölümü ön tarafı istiyor. Yanınız boş kalsın istiyorsanız siz arkadaki koltukları seçin. Bazı uçak tiplerinde arkadaki koltukların aralıkları biraz daha daralabiliyor. Ama yanınızın boş kalma ihtimalinin de çok yüksek olduğunu unutmayın. Geniş gövdeli ve iki koridorlu uçaklarda pencere kenarındaki koltukların dışında bir de uçağın ortasındaki bölüm vardır. Uçak tipine ve havayoluna göre değişmekle birlikte bu koltuklar 3-4 hatta 5’li de olabilir. Genellikle en çok tercih edilen pencere kenarı veya koridor koltuklarından sonra bu sırada boş yerler olabilir. Online işlem yaparken orta bölümü seçin.

Mutfak önü, tuvalet yanı

‘Uzman uçak yolcusu’, online check-in sırasında mutfak veya tuvalet önü koltukları tercih etmez. Boş kalabilen bu koltuklar rahat uçmak için gürültü veya kokuyu göze alabilirseniz uygun olabilir. THY bir dönem denedi ama sonrasında kaldırmıştı; birçok havayolu business ve ekonomi sınıfları arasında ara uygulamalar yapıyor. Veya ekstra geniş koltuk aralıklı olan ekonomi sınıfı koltuklarını ayrı satabiliyor. Bu sınıfın hemen arkasındaki koltukları seçin. Genellikle ‘sade ekonomi’ uçan yolcular bu bölümden uzak durmaya çalışıyor.
Ne internetten check-in yaparken istediğiniz koltuğa oturabildiniz ne de görevli bu ricanızı yerine getirdi... Uçağa bindiğinizde bazı koltukların boş olduğunu gördünüz. Bu isteğinizi kabin memuruna iletin. Kalkış sonrasında kemer ikaz uyarısı söndükten sonra boş koltuklara geçebileceğinizi unutmayın.

Yazarın Tüm Yazıları