Ucuz uçmanın riskli yolu

Aynı havayolu, aynı hat, hatta aynı uçak... Ama yolcuların bir bölümü diğerlerinden yüzde 20’ye varan oranda ucuza uçuyor. Özellikle genç yolcuların bunun için buldukları yeni bir yöntem var: ‘Gizli şehir’ numarası...

Haberin Devamı

İki arkadaş New York’tan İstanbul’a birlikte uçacaksınız. Ama arkadaşınız İstanbul’da aktarma yapacak ve Batum’a devam edecek. Aynı anda, aynı uçağa bilet almak için sisteme girdiğinizde görüyorsunuz ki, onun bileti fazladan bir uçuşu daha olmasına rağmen sizinkinden daha ucuz. Hem de aradaki fark yüzde 15, hatta 20 civarında. Bu mümkün mü? Havayolu şirketleri aktarmalı uçuş ile daha fazla yolcunun peşinde. Uçağın doluluğunu etraftan topladıkları, aktarmalı gelen yolcularla yükseltiyorlar. Daha fazla aktarmalı yolcunun dikkatini çekebilmek için de fiyatlar daha düşük tutuluyor. Bunu uygulamayan havayolu şirketi yok.

Gençler tercih ediyor

Bu açığı fark eden genç yolcular, ucuza uçmanın yöntemi haline getirmişler. İlk örneğimize dönecek olursak; New York-Batum bileti satın alıyorlar ama İstanbul’da uçaktan iniyorlar. Ama tabii bu işin de incelikleri var. Mesela yanınıza el bagajı almanız şart, yoksa Batum bileti aldığınızdan bavullar da uçakla birlikte Batum’a gider. Bu tür uçuşları bulan, yolculara satan siteler bile var. Öte yandan havayolları için baş ağrısı bir mesele. Gelir kaybının yanı sıra kayıp yolcu aranırken rötar ve güvenlik açığı meydana geliyor. Bu nedenle havayolları gizli şehir uygulaması yapanların peşinde. Sık yapanları kara listelerine alıp uçurmayan şirketler var. Bazıları ise özel yolcu programına üye olanların millerini kesiyor. Transit yolcu ağırlığı çok olan havayolları ise bilet alımı sırasında ‘gizli şehir uygulaması yapılamaz’ diye uyarı veriyor. Aksi halde para cezası uygulayacağını belirtiyor.

Dava açıldı

Geçen günlerde Alman Lufthansa Havayolları bir yolcuya bu sebeple dava açtı. Oslo’dan uçağa binen yolcu, Frankfurt aktarmalı Seattle’a uçmuştu. Dönüşte Frankfurt’ta indikten sonra bir başka Lufthansa bileti alarak Oslo yerine Berlin’e uçtu. Lufthansa dava açarak iki uçuş arasındaki farkı yolcudan talep etti. Ancak mahkeme davayı reddetti. Şimdi Lufthansa temyize gitmeye hazırlanıyor. Dava, havayolu şirketleri tarafından merakla takip ediliyor.

Yazarın Tüm Yazıları