Havayolu şirketleri interneti kaça satıyor?

Uzun bir yolculuk sırasında zamanınızı internette dolaşarak geçirmek istiyorsunuz. Veya elektronik postalarınıza cevap vereceksiniz. Havayollarında en ucuz internet hizmeti 5 dolardan başlayıp 50 dolara kadar çıkıyor.

Haberin Devamı

Geniş gövdeli uçaklardan başlayarak artık birçok havayolunda internet standart bir hizmet haline geldi. Giderek de yayılıyor. Sistem, kalkıştan kısa bir süre sonra devreye alınıyor. Belki yerdeki kadar hızlı değil. Ama en azından bağlantımız kopmuyor. Gelelim fiyatlara… Birçok havayolunda first veya business class’ta internet hizmeti bedava. Ama ekonomiye geçtiğinizde kısa süreli internet sörfünün bedeli 5 dolardan başlıyor. Tüm uçuş boyunca bağlantı, havayoluna göre değişmekle birlikte 50 dolara kadar çıkıyor. Tabi ki bu ücreti mil karşılığında satan veya yıllık aboneliklerle alan şirketler de var.

Havayolu patronusunuz. Uçaklarınızda internet hizmeti vermek istiyorsunuz. Bunun bedeli 500 bin dolara kadar çıkıyor. İmalat sırasında sistemlerin takılması, kablolama, uçağın üzerindeki antenin yeri hazırlanıyor.  Eğer bu hizmeti sonradan uçağa taktırmak istediğinizde dert daha büyük. Bu çalışma için genellikle uçağın büyük bakım dönemleri tercih ediliyor. Yani yolcu uçağı bu bakım sırasında neredeyse bir ay yerde kalıyor. Havayolu uçağı saatte 850 kilometre hızla kıtalar arasında uçarken internet bağlantısı uydu üzerinden yapılıyor. Uçulan bölge, hangi uyduyu gördüğü gibi detaylar bağlantı hızını doğrudan etkiliyor. Sonuçta uydu bağlantısı ciddi bir maliyet.

Haberin Devamı

Hızlı değil
Yeni nesil teknolojiler uydu bağlantılarındaki hızı artırsa da yolcular bağlantı hızından çok da memnun kalmayabiliyor. Kısa bir videoyu açmak için dakikalarca bekleyebiliyorsunuz. Fotoğraf yüklemek uzun sürüyor. Yüksek fiyat, düşük bağlantı hızı yolcuları kısa sürede 10 bin metrede internetten soğutuyor. Bu nedenle yapılan araştırmalar uçaklardaki internet kullanımının düşük olduğuna dikkat çekiyor. Business veya first’te ise genellikle bedava hizmet verildiği için bu oran biraz daha yüksek. Geçen yıl yapılan ve dünya hava trafiğinin neredeyse yüzde 90’ını gerçekleştirilen IATA Genel Kurulu’nda bu konu gündeme gelmişti. Havayolu yöneticileri aslında operasyonunun hiç kârlı olmadığını, yolcular internete bağlandıkça zarar ettiklerine dikkat çekiyordu. Havada internet kullanımı en fazla ABD’deki havayollarında. Uyduların yüksek bağlantı hızı nedeniyle yolcular yoğun olarak uçakta internete giriyor.

Haberin Devamı

Hangi havayolunda internet ne kadar?
Aeroflot: 15 dakika - 5 Dolar, 1 saat - 15 Dolar, 100 MB - 40 dolar. American: Tüm gün 16 dolar, aylık 49.95 dolar. Delta günlük 16, yıllık 600 dolar. Emirates ilk 20 MB bedava, 500 MB 16 dolar.

Iberia 1 saat 9 euro. KLM 1 saat 10.95 euro, tüm uçuş 20 euro. Lufthansa 1 saat 9, 24 saat 17 euro. Qatar ilk 15 dakika ücretsiz, tüm uçuş 20 dolar. SAS Avrupa içi 6, diğer noktalar 15 euro.

Southwest günlük 8 dolar. Swiss 20 MB 8, 120 MB 36 euro. THY 1 saat 9.99 dolar, 24 saat 14.99 dolar. Virgin Atlantic 40 MB 6 dolar, 150 MB 22 dolar.

Yazarın Tüm Yazıları