Gebeler için en uygun seyahat zamanı

Gebelik seyahat için bir engel değil. Ancak seyahat planlarken, bilhassa yurtd ışına giderken bazı detayları göz önünde bulundurmak ve planlama yapmakta yarar var. Gebelikte en güvenle seyahat edilebilecek zamansa 18 ve 24’üncü haftalar.

Haberin Devamı

Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Birliği’ne (ACOG) göre gebelerin en güvenle seyahat edebileceği zaman, kendini genellikle en iyi hissettiği, düşük ya da erken doğum risklerinin en aza indiği 2’nci dönem yani 18-24’ünü haftalar arası. Daha ileri gebelik haftasındaki anne adaylarının yaşadığı bölgeden özellikle gelişebilecek hipertansiyon, flebit (ven enflamasyonu) ve erken doğum tehdidi durumlarında tıbbi hizmetlere ulaşamama olasılığına karşılık, çok uzağa yolculuk etmemeleri öneriliyor.
Liv Hospital kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Arda Lembet tüm gebelerin seyahat planlamadan önce doktorlarıyla görüşerek tavsiye almalarını öneriyor. “Özellikle de önceki gebeliğinde düşük, erken doğum, su kesesinin erken yırtılması hikayesi olanların ya da mevcut gebeliği çoğul gebelik, plasenta anomalileri, hipertansiyon, diyabet gibi altta yatan ciddi hastalığı bulunan anne adayları mümkünse hiç veya en azından gelişmekte olan ülkelere seyahat etmemeleri gerekli” diyor.

Risk almayın

Yolculuğa çıkmadan önce anne adaylarının alması gereken önlemler:

* Sağlık sigortanızın (veya sağlık güvencenizin) seyahat ettiğiniz bölgedeki geçerliliğini mutlaka araştırın.

* Varacağınız yerdeki tıbbi olanaklar hakkında bilgi sahibi olarak gidin. Sözgelimi, 3’üncü üç aydaki gebenin gebelik komplikasyonları ve gebelik zehirlenmesi yönetimini yapabilen, sezaryen imkanı bulunan bir yere seyahat edin.

* Gebelikte belirli zamanlarda yapılacak özel testlerin (11-14. gebelik haftasında yapılan ense saydamlığı ölçümü ve ikili test yada 17-20. haftalar arası yapılan üçlü test ve ileri düzey ultrason veya 24-26. haftalar arası şeker yükleme testi gibi) vaktini seyahatteyken kaçırmayacak olmaya özen gösterin.

Haberin Devamı

* Siz ve beraber seyahat ettiğiniz kişiler kan gruplarınızı mutlaka bilin. Mümkünse seyahat öncesi HIV, Hepatit B testlerinizi yaptırın. Özellikle uzun seyahatler öncesinde çok fazla miktarda kafein almayın. Sıvı miktarını ise artırın.

* Yolculukta mümkünse size eşlik eden en az bir kimse bulunsun.

Acil durumları bilin

Haberin Devamı

Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi birisi olursa, sakin olmaya çalışarak varsa sizi bilen, takip eden doktorunuza ulaşarak tavsiyesini alın ya da bulunduğunuz bölgede bir tıbbi yardım arayın.

* Vajinal kanama
* Vajinal kanama olsun ya da olmasın şiddetli karın ya da kasık ağrısı (Özellikle son üç aydakiler)
* Bulantı-kusma
* Sulu akıntı veya su gelmesi
* Bebek hareketlerinde azalma
* Özellikle gebeliğin 6’ıncı ayından sonra, önceden var olmayan, özellikle bacak ön yüzde yer alan şişlikler(ödem), baş ağrısı, görsel bozukluklar, tansiyon yüksekliği
* Kusma ve ishalle birlikte seyreden gidilen bölge sıcaksa sıvısız bırakabilecek ishaller. Özellikle turist ishali için verilen, ishali kesmeye yönelik reçetesiz satılan ürünler gebelikte kesinlikle kullanılmamalı. Tıbbi yardım alıncaya kadar bol sıvı veya ORS’ler(oral rehidrasyon sıvısı) alınmalı.

Yazarın Tüm Yazıları