Dışarıda sık yiyenler için ipuçları

Şu veya bu nedenle sık yapılan seyahatlerde, mecburen dışarıda yenen yemekler kilo aldırabiliyor. Genellikle uzun süren, bazen akşamın geç saatlerine kadar sarkan bu yemekler fazladan yüzlerce kalori aldırabiliyor. Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Başkanı Uzm. Diyetisyen Tuğçe Aytulu, dışarıda sık yemek yiyenlere kilo almamaları için önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

* Dışarıda yenecek bir yemek öncesinde, özellikle 2 saat kadar önce ufak bir atıştırma öğünü yiyin. Böylece yemeğe oturduğunuzda iştahınızı daha kolay kontrol edebilirsiniz.

* Yemekten 10-15 dakika kadar önce 1-2 bardak su içmek veya başlangıç olarak salata tercih etmek yemek miktarının azalmasını sağlayabilir.

Dışarıda sık yiyenler için ipuçları

* Çok çiğneyin ve yavaş yiyin.

* Az yağlı gıdaları tercih edin. Örneğin; mönüden domates çorbası veya sebze çorbası seçecekseniz, kremasız olanını isteyin.

* Mezeleri dikkatli seçin. Kızartmalar yerine zeytinyağlı, sebzeli, yoğurtlu mezeleri tercih edin.

* Bazen yemeğin kendisi kadar yanındaki garnitürlerin de kalorisi yüksek olabilir. Garnitür olarak kızarmış patatesler yerine patates salatası, soğan halkaları yerine çiğ veya haşlanmış sebzeler isteyin.

Haberin Devamı

* Makarnanıza kremalı soslar yerine domatesli soslar koydurun.

* Salatalar düşük kalorili seçenekler gibi görünse de bazen sosları nedeniyle tuzak olabilirler. Bu nedenle sosları eklenmiş salata yerine sossuz salata isteyip sosu kendiniz görerek koymalısınız. Sos olarak limon, sirke, nar ekşisi, yoğurt, hardal gibi lezzetlendiriciler rahatlıkla tercih edilebilir.

Dışarıda sık yiyenler için ipuçları

* Yağlı et seçeneklerinden uzak durun ve seçtiğiniz et ürünün porsiyon büyüklüğünü daima sorun.

* Beşamel sos gibi unlu soslar yediğiniz yemeğin kalorisini artırır. Bu nedenle sossuz, fırında pişmiş, ızgara yapılmış balıklar veya beyaz etler düşük kalori almak için daha iyi tercihlerdir.

* İçecek olarak meyve suları yerine ayran, soda gibi seçenekleri tercih edin.

* Alkollü içecek tüketirken kadehinizi bitirmeden doldurulmasına izin vermeyin. Böylece ne miktarda içtiğinizi gözlemleyebilirsiniz. Alkol içeriği düşük olan içkileri tercih edin. Kokteyl gibi şeker içeriği olan içecekleri tüketmeyin.

Haberin Devamı

* Hafif bir yemek üzerine meyve ağırlıklı bir tatlı, meyveli dondurma veya kabak tatlısı gibi seçenekleri tercih edin ve mümkünse paylaşın.

Yazarın Tüm Yazıları