GeriSeyahat Türkiye'nin bilinmeyen mucizesi: Adam Kayalar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye'nin bilinmeyen mucizesi: Adam Kayalar

Türkiye'nin bilinmeyen mucizesi: Adam Kayalar

Mersin'in Erdemli ilçesinde yer alan Adam Kayalar asırlar öncesine ait. Mersin'de açık hava müzesi olarak bilinen bu yer, büyük boyuttaki kabartmalardan oluşuyor. İşte gizemli ve eşsiz görüntüsüyle Türkiye'nin çok az bilinen mucizesi Adam Kayalar...

Milattan önce 3. yüzyıl ile milattan sonra 3. yüzyıl arasındaki dönemde yapıldığı tahmin edilen Adam Kayalar, Erdemli'nin Kızkalesi Mahallesi'ne yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan Şeytan Deresi Vadisi'nde yer alıyor. Adam Kayalar adıyla bilinen ve büyük kabartmalardan oluşan arkeolojik kalıntı, Mersin'in en önem taşıyan yerlerinden biri.

 

 

Türkiyenin bilinmeyen mucizesi: Adam Kayalar

Binlerce yıldır gizemini koruyan Adam Kayalar, bölgeyi ziyaret edenleri tarih kokan bir yolculuğa çıkarıyor. 250 yılda işlendiği tahmin edilen kabartmalar ulaşımı zor olan bir vadi yamacında ziyaretçilerini bekliyor. 9 niş içerisinde 4 kadın, 11 erkek, iki çocuk, bir dağ keçisi ve Roma kartalı figürleri bulunuyor.

Türkiyenin bilinmeyen mucizesi: Adam Kayalar

Kabartmaların alt kısımlarında yer alan tarihi yazılar yüzyıllar geçmesine rağmen orijinalliğini koruyor. Aynı zamanda Anadolu'da bu kadar kabartmanın bir arada bulunduğu başka bir nokta olmadığı biliniyor. Kabartmaların o dönemlerde yerleşim yerinin ileri gelenleri, komutanları veya onların çocuklarına minnet göstermek için yapıldığı ve kutsal sayıldığı tahmin ediliyor.

 

 

Türkiyenin bilinmeyen mucizesi: Adam Kayalar

Mersin Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, geçmiş yüzyıllarda yapılan Adam Kayalar'ın UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde önemli turizm merkezi olan Kızkalesi'ne çok yakın olduğunu bu nedenle sıklıkla ziyaret edildiğini belirtti.

Türkiyenin bilinmeyen mucizesi: Adam Kayalar

Hem tarihi dokusuyla hem de ilginç görünümleriyle görenleri büyüleyen Adam Kayalar, yerli ve yabancı turist, kaşif, fotoğrafçı, araştırmacı ve arkeologlar tarafından sık sık ziyaret ediliyor.

False