GeriSeyahat Türkiye’nin küçük ve romantik otelleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’nin küçük ve romantik otelleri

Türkiye’nin küçük ve romantik otelleri

Sevan ve Müjde Nişanyan’ın Boyut Yayınları’ndan çıkan Küçük Oteller Kitabı, alanında Türkiye’nin en iyisi, biliyorsunuz. Lonely Planet rehber kitaplarının Türkiye’sini yazan Pat Yale, 2007 baskısı için bu kitabın güncellemesine katkıda bulundu ve Anadolu’nun değişik köşelerindeki yüzlerce oteli ziyaret etti.

Pat ile tecrübelerimizi bir araya getirdik. Liste o kadar kabarıktı ki sonuçta bazılarına yer verebildik.

ANATOLIAN HOUSES, GÖREME

Son zamanlarda açılan en çarpıcı otel. Altı yıllık bir uğraşın sonunda peri bacası, ahır ve taş evlerden oluşan yapılar inanılmaz bir butik otele dönüşmüş. Ünlü Conde Nast Traveler seyahat dergisinin özel olarak yazarlarından birini yolladığı tesiste bir kısmı açık bir kısmı kapalı yüzme havuzu da bulunuyor. Odaların bazıları dört bölümden oluşuyor ve büyüklükleri 70 metrekareye ulaşıyor. Dekorasyonda müzeye kayıtlı tarihi eserler de kullanılmış. Her birinde kocaman jakuziler bulunan, hepsi farklı bir konseptle döşenmiş odalardaki banyolar sanki hedonistler için planlanmış. (0384 271 2463 www.anatolianhouses.com)
/images/100/0x0/55eaa2aef018fbb8f88cecdd

KELEBEK OTEL & PANSİYON, GÖREME

Göreme’nin tarihi bölümünde, peribacalarının içinde yer alan bir pansiyondan bugün gül bahçesine bakan bir otel ortaya çıkmış. Her bütçeye uygun değişik standartlarda odaları var. Süitler kocaman ve konforlu. Kahvaltı salonundan görülen manzara, doğanın milyonlarca yıllık çabasının bir ürünü. (0384 271 2531 www.kelebekhotel.com)

ESBELLİ EVİ, ÜRGÜP

Kapadokya’da çok sayıda güzel otel var, Esbelli Evi bunlardan biri ve insana kendi evindeymiş havasını veriyor. Sahibi Süha Ersöz gelenleri müşteri değil, ev ziyaretine gelen konuklar gibi ağırlıyor. Odaların bir kısmı mağara şeklinde, bu sene devreye sokulan süitler ise nefes kesiyor. (0384 341 3395 www.esbelli.com.tr)

SUMAHAN-ON-THE-WATER İSTANBUL

Çengelköy’deki eski bir alkol fabrikasından konsept otele, Sumahan Boğaz’ın yeni gözdesi. Şık döşenmiş odalar, insanı evinde hissettiren samimi bir ortam. Günün belli saatlerinde hareket eden özel tekneyle Kabataş’a gidip, İstanbul trafiğini devredışı bırakabilirsiniz. (0216 422 80 00 www.sumahan.com)

VILLAGE PARK COUNTRY RESORT CUMHURİYETKÖY, İSTANBUL

Polonezköy’den sekiz kilometre ileride, İstanbul’un gürültüsünden uzakta, doğanın göbeğinde bir mekan. Odalar şık döşenmiş ve rahat. Otelin bahçesindeki restoran romantik bir yemek için ideal adres. Köpeğinizle de gidebilirsiniz, hatta özel köpek eğitim programları var. (0216 434 59 99 www.villagepark.com.tr)

RENGİGÜL KONUKEVİ, BOZCAADA

Bir sanatçı kişiliğini mekanına nasıl yansıtır merak ediyorsanız, Rengigül’e gidin. Sahibi Özcan Germiyanoğlu uzun yıllar Almanya’da yaşadıktan sonra, Bozcaada’daki 19. yüzyıldan kalma Rum evlerini restore ettirip, konuklarını ağırlamaya başlamış. Odaların hepsi farklı döşenmiş, kendinizi bir dostun evinde konuk gibi hissediyorsunuz. Bahçede görsel bir şölen, kahvaltı masasında ise ziyafet var. (0286 697 81 71 www.geocities.com/rengigulkonukevi/pansiyon.html)

BİBER EVİ, ASSOS

Masalsı bir güzelliğe sahip Assos limanının üzerinde Behramkale köyünde bulunuyor. 150 yıllık bir taş yapı olan otelin sahibi Lütfi Oğuzcan dünya ve Türk mutfağını çok iyi bilen bir aşçı, yemek sonrası yediklerinizi eritmek için Athena Tapınağı’na tırmanıp, Midilli adası manzarasının tadını çıkarın. (0286 721 74 10 www.biberevi.com)


FOÇAANTIQUE, ESKİ FOÇA

Foça’da sahildeki yürüyüş yolunun sonunda, kendinizi özel hissedeceğiniz 10 odalı bir mekan. İçinde kendi hamamı da olan, Rum Osmanlı karışımı 1890’lardan kalma eski bir taş ev. Banyolar çok yaratıcı, odaların hepsi birbirinden farklı ve renkli. Kahvaltıda bir kuş sütü eksik. Eski profesyonel rehberler İnci ve Alemdar Alemdaroğlu işe yüreklerini koymuşlar. (0232 812 43 13)

MANASTIR OTEL, ALAÇATI

Bir ortaçağ manastırını andıran, ortasında muz ağaçları ve havuz bulunan bir otel düşünün. Pastel renklerin hakim olduğu odalar gayet geniş. Alaçatı son zamanların en rağbet gören yerlerinden biri, havuz başındaki bardan ayrılabilirseniz gidin. Haftasonu sevgilinizi alıp, Manastır’a kapanın, aşkınız tazelenecek. (0232 716 6696 www.manastiralacati.com.tr)

DOĞANBEY EVLERİ, ESKİ DOĞANBEY

Daha önceki adı Domaçya olan Doğanbey, Kuşadası yakınlarındaki Dilek Milli Parkı’nın güney yamacına kurulmuş eski bir Rum köyü. Önce mübadeleyle 1924’te Rumlar gitmiş, 1980’lerde de neredeyse köyde kimse kalmamış. Akşam yemeğinde balık yemek için köyün yakınındaki Karine’ye gidin, geceyi de restore edilmiş Doğanbey Evleri’nde geçirin. (0532 590 43 45 www.doganbeyhouses.com)

BAKKHOS, KİRAZLI KÖYÜ

Kuşadası’nın tepesinde doğanın içine gömülmüş 12 odalı bir tesis. Harika bir havuz bu güzelliği tamamlıyor. Odalarda işletme sahipleri Manuela ve Orhan Özbaş’ın rafine zevklerinin yansımaları var. Efes’e yakın ama şezlonglara bir kez yayılırsanız kalkmanız çok zor. (0256 622 03 37)

SU HOTEL, BODRUM

Dünyanın yedi harikasından biri olan Mozole’nin yakınlarında, Bodrum’un arka sokaklarında hoş bir sürpriz olarak karşınıza çıkıyor. Begonvillerle bezenmiş bir bahçe, bir havuz ve Bodrum beyazına boyanmış duvarlar düşünün, dekor olarak buna kırmızılar, sarılar ve maviler ekleyin. Eski bir İstanköy adası evi model alınarak inşa edilmiş olan Su Hotel, rahat ve keyifli ortamıyla Bodrum’un gürültüsünden çok uzaklarda. (0252 316 69 06 www.suhotel.net)

THE BUTTERFLY, BODRUM

Bodrum marinasının arka sokaklarına gizlenmiş güzel bir kaçış noktası. Terastaki yüzme havuzu çok hoş bir deniz manzarasının sahibi. Geniş bir ortak kullanım alanı var, odalar zevkli döşenmiş. Sahipleri canayakın insanlar. İstediğiniz zaman Bodrum’un çılgın hayatına karışın, istediğinizde kalenize çekilin. (0252 313 83 58 www.thebutterflybodrum.com)

VİLLA JULIA, SÖĞÜT

Bozburun yarımadasının sonunda muhteşem bir izolasyon, bir başınalık, önde ise olağanüstü bir deniz. Odalardaki dekorasyon lüks olmayabilir ama bir ferahlık var. Teras manzaranın tadını çıkarmak için ideal. Huzur tatilinizin anahtar kelimesiyse, sevgilinizi kapıp, koşar adımlarla gideceğiniz bir mekan. Hemen yakındaki Denizkızı Restaurant’a özel tekneyle transfer de cabası. (0252 496 50 01)

SEDİR RESORT, DALYAN

Dalyan’ın kalabalığından uzakta, ormanın içinde küçük bir aile işletmesi. Arka bahçeden toplanan sebzeler Filiz Hanım’ın maharetli elleriyle temas ettikten sonra, lezzetli yemekler olarak sofraya geliyor. Baki Bey ise o sırada balık ızgarayla uğraşıyor, evin delikanlıları ise serviste. Size düşen misafiri oynamak. (0252 284 33 64 www.sedir.co.uk)

VİLLA PORTAKAL, FİNİKE

İnsanların çoğu Finike’den sadece geçer, arka sokaklarında ne var merak bile etmez. Fransız çift Mireille ve Gerard Olivier portakal bahçelerinin ortasında bir mucize yaratmışlar. Renkli döşenmiş, geniş odalarda konaklayıp, işletme sahiplerinin nefis yemeklerini tadabilirsiniz. Finike’ye kadar gitmişken antik Yunan döneminin en güzel tiyatrolarından birine sahip olan Arycanda’yı ziyaret etmeyi unutmayın. (0242 855 41 37)

MİNYON TOWNHOUSE ANTALYA

Antalya’nın tarihi Kaleiçi’nde sadece zevk sahibi insanların bildiği bir mekan. Küçük ama şık odalar, içinde havuz da olan ufacık ama cennet gibi bir bahçe ve çakıl taşından yapılmış zeminler ambiansı tamamlıyor. Personel güleryüzlü, kendinizi aileden biri gibi hissediyorsunuz. Limon ağacının altında kitap okuyun ya da yandaki parkta yürüyüşe çıkın. (0242 247 11 47 www.minyonhotel.com)

HAVUZLU KONAĞI SAFRANBOLU

Osmanlı nostaljisine düşkün olanlara bir mekan daha. Safranbolu’nun Arnavut kaldırımı sokaklarından birinde bulunuyor. Sabah kahvaltıda çayınıza, giriş katındaki büyük, taş havuz eşlik ediyor. Restore edilmiş geniş odalarda pirinç karyolalar ve sedirler var. Kasaba zaten büyünün bir parçası.(0370 725 28 83)

İLK PANSİYON, AMASYA

Osmanlı döneminden kalma eski bir Ermeni evi detaylara sadık kalınarak restore edilmiş. Banyolar sıradan gelebilir, kalorifer olmayışı hayal kırıklığı yaratabilir ama geniş pencereler, süslü tavanlar ve yer yatakları insanı etkiliyor, Osmanlı oyununda başrole soyunuyorsunuz. (0358 218 16 89)

ANGORA HOUSE, ANKARA

Ankara’nın donuk bürokratik havasından uzakta, Kale’de yer alıyor. Şehrin otantik restoranlarının, dünyaca ünlü Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin, Pirinç ve Çengel Han’ın yakınında. Bina eski ve hoş, sıcak bir konukseverlikle dekorasyondaki zarafeti de buna katınca, Ankara’daki evinizin tanımı ortaya çıkıyor. (0312 309 83 80)

KAR’S HOTEL, KARS

Kars uzak kalabilir ama Kar’s Otel bu mesafeye kesinlikle değen bir yer. 19. yüzyılda yaşanan Rus işgali esnasında yapılan birbirinden güzel taş binalardan birinde yer alan otelin geniş ve pastel renklere sahip odaları var. Zemin katta ise İstanbul’dakileri aratmayacak kadar iyi bir restoran bulunuyor. (0474 212 16 16 www.karsotel.com)

ANADOLU EVLERİ, GAZİANTEP

Gaziantep’e sırf Zeugma’dan çıkarılan mozaikleri görmek için bile gidilir, hazır gitmişken, üç eski Antep evinin restorasyonu sonucu ortaya çıkan, Anadolu Evleri’nde kalın. Dönemin mobilyalarıyla süslenen işletmenin siyah ve beyaz çizgili taş zemini olan avlusunda kahvaltı ederken, geçmişe yolculuk yapıyorsunuz. (0342 220 95 25 www.anadoluevleri.com)

KAIKIAS HOTEL, BOZCAADA

İnsanı geçmişin görkemine taşıyan Bozcaada kalesinden ve balık restoranlarından birkaç dakika uzakta. Poyraz Rüzgarı Tanrısı anlamına gelen otelin odaları geniş, dekorasyon yürek ısıtan cinsten. Yataklar hiç kalkmak istemeyeceğiniz kadar rahat, banyolar ise keyif için ideal. Krallara layık kahvaltı deniz manzaralı bir salonda servis ediliyor. Otelde 1750’lerden kalma kitaplar, tarihi ikonlar ve Venedik Yıldızı isimli bir gemiye ait objeler var. Haluk Şahin’le beraber İlyada okumaları yapıyorlar. Şair ruhlulara duyurulur. (0286 697 02 50 www.kaikias.com)

ÇEŞMELİ KONAĞI, ALTINOLUK

Küçükkuyu’dan Altınoluk’a giden yol yazlık sitelerin istilasına uğramış ama Köyiçi’nde, köyün tepesinde bulutların üzerinde, restore edilmiş harika bir Osmanlı konağı var. Odalar kocaman, oturma alanları geniş. Aşağıdaki beton yığınlarına gözünüz takılmazsa harika bir manzara seyrediyorsunuz. En üst kattaki odaların çok güzel ahşap tavanları var. (0266 396 68 48 www.cesmelikonak.com)

VE DİĞERLERİ

Acqua Verde, Ağva (0216 721 71 43 www.acquaverde.com.tr) Erdoba Evleri, Mardin (0482 213 76 77 www.erdoba.com.tr)

Savon Hotel, Antakya (0326 214 63 55) Old Bridge House, Assos (0286 721 74 26) Kaldera Otel, Assos (0286 723 44 20 www.kaldera.org) -Zeytin Bağı Otel, Edremit (0266 387 37 61-62 www.zeytinbagi.com) Nişanyan Evleri, Şirince 0232 898 32 08 www.nisanyan.com) Taş Otel, Alaçatı (0232 716 77 72 www.tasotel.com) Lale Lodge, Alaçatı (0232 716 79 99 www.lalelodge.com) Değirmen Otel, Alaçatı (0232 716 67 14 www.alacatidegirmen.com) Nilya, Selçuk (0232 892 90 81) 4Reasons Hotel, Bodrum (0252 385 32 12) www.4reasonshotel.com Golden Key Bördübet, Marmaris (0252 436 92 30 www.goldenkeyhotels.com) Montenegro, Göcek (0252 644 01 81) Ottoman Residence Otel, Akyaka (0252 243 59 01 www.ottomanresidence.com) Ankh Pansiyon, Kaleköy (0242 874 21 71) Sacred House, Ürgüp (0384 341 71 02 www.sacred-house.com) Göreme House, Göreme (0384 271 20 60 www.goremehouse.com) Gül Evi, Safranbolu (0370 725 46 45 www.canbulat.com.tr)
False