GeriSeyahat Türkiye’nin en iyi ÅŸarap evleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’nin en iyi ÅŸarap evleri

Türkiye’nin en iyi ÅŸarap evleri

Son yıllarda Türkiye'de popüleritesi en hızlı yükselen içki ÅŸarap. Milli içkimiz rakının gölgesinden kurtulmuÅŸ gibi görünüyor. Yerli ÅŸarap markalarının, baÄŸcılık ve ÅŸarapçılıkla uÄŸraÅŸanların sayısı her geçen gün artıyor. Evinde ÅŸarap üretmeyi deneyenler bile var.BüyükÅŸehirlerde adım başı bir ÅŸarap butiÄŸine rastlanıyor. Son üç yıldır mantar gibi biten ÅŸarap evleri de çok popüler. Meyhanelere rakip olmuÅŸ görünüyorlar. Mönülerinde yerli ve yabancı onlarca hatta yüzü aÅŸkın çeÅŸit ÅŸarap bulunuyor. Rekabet dolayısıyla yemek mönüleri ve programları da gayet zengin. ÇoÄŸu tarihi ÅŸarapevlerini hatırlatacak dekorasyona sahip. Biz de büyük jürimize Türkiye'nin en iyi ÅŸarap evlerini sorduk. Birinci Ä°stanbul'dan Åžarabi çıktı. Buna karşılık Ankara ve yöre ÅŸaraplarıyla ünlü Ãœrgüp de ikiÅŸer temsilci ile listede yerini aldı. ÅžARABÄ°Mönüde 100'ün üzerinde ÅŸarap varÄ°stiklal Caddesi üzerindeki tarihi Çiçek Pasajı'nın giriÅŸinde bulunuyor. 2000 yılında açılan Åžarabi, 3 katlı ve 170 kiÅŸi kapasiteli. Haftanın bazı günleri ‘‘caz- sanat musikisi’’ denilen bir ÅŸov yapılıyor. Mönüde 100'ün üzerinde yerli ve yabancı ÅŸarap türü var. Åžarabi'nin Doluca'ya yaptırdığı sofra ÅŸarabı ve Pasaj isimli beyaz ÅŸarap ile Turasan'a yaptırdığı aynı isimli kırmızı ÅŸarap, mekanın en çok tercih edilenleri arasında. Mönüde Kavaklıdere, Kutman, Turasan ve çeÅŸitli Anadolu ÅŸaraplarının yanı sıra Ä°talyan, Fransız ve Åžili ÅŸarapları da bulunuyor. Yemek mönüsünden en çok tercih edilenler karamelize sebze ve Åžarabi steak. Porsiyonu 17 milyon 500 bin lira. Åžarabi sofra ÅŸarabının kadehi ise 3 milyon 750 bin lira. Tel: (212) 244 46 09VÄ°KTOR LEVÄ°Tarihi binada hizmet veriyorTarihi Viktor Levi Åžarapevi'nin binasındaki bugünkü Viktor Levi, 2000 yılında kuruldu. Doluca ve Yazgan firmalarına yaptırdığı kendi ÅŸaraplarını satıyor. Adakarası, Papazkarası, Karasakız, No.59 en çok tercih edilenler. Cabarnet Sauvignon ve Kavaklıdere'nin Kalecik Karası da var. 400 kiÅŸi kapasiteli ve üç katlı. Bira da servis ediliyor. Yemek mönüsünde Meksika, Ä°talyan yemekleri, salatalar ile tatlılar var. Åžarap mönüsüne ÅŸubat ayında Rebeca Beyaz, Vasilki ve Dario isimli kendi ÅŸarapları da eklenecek. Viktor Levi ÅŸarabının kadehi 2.5 milyon lira. No.59 ise 4 milyon 500 bin lira. Tel: (212) 249 60 85pano1898 yılında kurulduPano Åžaraphanesi, 1898'de Panayot Papadapulos tarafından kuruldu. Yenilenerek 1997'de yeniden açılan Pano, eski ÅŸaraphanenin binasında bulunuyor. Ä°ngiltere BaÅŸkonsolosluÄŸu'na yapılan saldırıda ağır hasar gören Pano'daki tadilat ÅŸubat ayı sonunda bitecek. Ağırlıklı olarak Pano ve Viktor Levi özel ÅŸarapları satılıyor. Doluca ve Yazgan'a yaptırılan ÅŸaraplardan No.10 ve Beyaz Åževval en çok tutulanlar. Zengin mönüde en çok tutulan yemekler, özel soslarla bonfile üstünde mantar kaÅŸar ve garnitürle hazırlanan Pano spesiyal. Porsiyonları 12 milyon 500 bin lira. Bir kadeh Pano ÅŸarabı 2.5 milyon lira. Tel : (212) 292 66 64 Ä°SABEY BAÄžLARI VE BAÄžEVÄ°BaÄŸların içinde ÅŸarap keyfiSevilen Åžarapları'nın Ä°sabey BaÄŸları ve BaÄŸ Evi, 8 dönümlük baÄŸ içinde bulunuyor. Pazartesi hariç her gün 12.00-22.30 arası açık. 2002'de hizmete giren mekanda kendi baÄŸlarında yetiÅŸen Cabarnet Sauvignon, Merlot, Carignan, Greanche, Semillon ve Chardonay türü üzümlerden yapılmış 30 çeÅŸit Sevilen ÅŸarabı sunuluyor. AÄŸustosta baÄŸbozumu organizasyonu ve yılda iki kez de ÅŸarap semineri düzenleniyor. Mönüde Ä°talyan ve Fransız yemekleri var. Altıntepe ÅŸarabının kadeh fiyatı 2 milyon 500 bin. Tel: (232) 782 49 59 HAYYAMÄ°Adını ünlü Ä°ranlı ÅŸairden alıyorHayyami adını 11. Yüzyıl'da yaÅŸamış, ÅŸarap, aÅŸk ve eÄŸlence üzerine ÅŸiirleriyle ünlü Ä°ranlı Åžair Ömer Hayyam'dan alıyor. Alt katı ÅŸarap evi, üst katı restoran. 200 kiÅŸi kapasiteli Hayyami'de 40 çeÅŸit ÅŸarap var. En çok tercih edileni Ä°zmirli ÅŸarap ÅŸirketi Yazgan'a özel olarak yaptırılan Hayyami Özel ÅŸarapları. Kendi ÅŸaraplarının yanı sıra Pamukkale, Turasan, Diren, BuzbaÄŸ gibi ÅŸaraplar, dönemsel olarak da Fransız ÅŸarabı bulanabiliyor. Hayyami'nin geniÅŸ yemek mönüsü ve ÅŸarap kokteylleri de seviliyor. Hayyami ÅŸarabının kadehi 4.5 milyon, ÅŸiÅŸesi 10 milyon lira. Tel: (312) 466 10 52WINE HOUSE SWÄ°SS CHALETServis testide yapılıyorWine House, 2003 yılında Ä°sviçreli Joe Löliger'in ortak olmasıyla Wine House Swiss Chalet adını aldı. Dekorasyonu Ä°sviçre daÄŸ evini andırıyor. Mekanda 81 ÅŸarap seçeneÄŸi var. Ä°sviçre ÅŸaraplarının yanı sıra Türkiye'den de Kavaklıdere, Doluca ve Diren bulunuyor. En çok Yakut, Çankaya, Doluca, Antik ve Kavaklıdere Selection ÅŸarapları tercih ediliyor. Kavaklıdere'nin Wine House için özel ürettiÄŸi fıçı ÅŸarabı da var. 200 kiÅŸi kapasiteli. Ä°sviçre, Fransa, Ä°talya ve Çin yemekleri sunuluyor. Haftada üç gün keman ve gitarla canlı klasik müzik var. Testide getirilen açık Kavaklıdere ÅŸarabının bardağı 5 milyon lira. Tel: (312) 490 86 74HAZZOPULOKendi ÅŸarabını Mürefte'de üretiyorBeyoÄŸlu MeÅŸrutiyet Caddesi'ndeki tarihi Hazzo Pulo Pasajı'ndaki iki katlı mekanın tarihi bir dekorasyonu var. Sahibi Haydar Temor, Mürefte'de yaptırdıkları Hazzopulo ÅŸarabının yanı sıra yerli ve yabancı 60 deÄŸiÅŸik ÅŸarap seçenekleri olduÄŸunu belirtiyor. Yemekte ızgara ve balık çeÅŸitleri, tava yemekleri, sıcak mezeler var. Yerli peynir tabağı 7, ithal peynir tabağı 15 milyon lira. Haftasonu canlı müzik ve fasıl var. En çok Hazzopulo ÅŸarabı, Doluca ve Direnler satıyor. Hazzopulo ÅŸarabının kadehi 3, ÅŸisesi 11 milyon lira. Tel: (212) 245 55 23 Ä°SÄ°SDegüstasyon günleri varKadıköy'de 1997'den beri kafe-bar ve restoran olarak faaliyet gösteren Ä°sis'te ÅŸarap evini 2003'te Ä°dris Esergül açtı. Dört katlı mekanın en üst katındaki ÅŸarap evinde, Amerika, Avustralya, Åžili, Fransa, Ä°talya gibi 14 ayrı ülkeden 150'ye yakın ÅŸarap çeÅŸidi var. Ä°sis markalı ÅŸarabı ise mart ayında Doluca yapmış olacak. Åžarap eÄŸitimleri veriliyor, yerli yabancı ÅŸarap tadımı yapılıyor. 60 kiÅŸi kapasiteli. En beÄŸenilen yerli ÅŸaraplar arasında Sarafin Merlot ve Antik, yabancılarda ise Åžili ve Arjantin ÅŸarapları var. Villa Doluca kadeh 5.5 milyon lira, Avustralya Oxford Landing ÅŸarabının kadehi 11 milyon lira. Tel: (216) 349 73 81 ASIM'IN YERÄ° Kapadokya ÅŸarabını maÄŸarada içinKapadokya'da yeraltına oyulma eski bir evin restore edilmesiyle 2000 yılında açıldı. Åžarap evi ve disko-bar olmak üzere iki ayrı bölüm var. 120 kiÅŸi kapasiteli. Ağırlıklı olarak yöre üzümlerinden yapılan Turasan'ın 1999 ÅŸarabı ve yine Turasan'ın 16 çeÅŸit ÅŸarabı sunuluyor. Yemek servisi yok. Åžarabın yanında peynir, meyve ve kuruyemiÅŸ servis ediliyor. Fasıl, Türk halk müziÄŸi ve özgün müzik yapılıyor. KiÅŸi başı limitsiz yerli içki, kuruyemiÅŸ ve patlamış mısır ile birlikte 20 milyon lira ödeniyor. Gruplar için fiyat 15 milyon lira. Tel: (384) 341 28 67 CANAN'IN YERÄ° Sahibi dans ediyor Ãœrgüp'ün doÄŸal kayadan oyma mekanı Canan'ın Yeri ÅŸarap evinin iÅŸletmecisi Canan Özinsal. Genelde yabancı turistlere Kapadokya bölgesinde üretilen üzümlerden yapılan ÅŸarap sunuluyor. Turasan'ın 97 rekoltesi, Kalecik Karası ve Öküzgözü ÅŸarapları var. Canan Hanım gruplar geldiÄŸi zaman sahneye çıkıp dans ediyor. Yemek servisi yok. Fiks mönü fiyatı limitsiz içki, çerez, meyve ve havuç söğüş ile 20 milyon lira. Gruplardan 15 milyon lira alınıyor. Tel: (384) 341 60 70Â
False