GeriSeyahat Tatil yaklaşıyor, seyahat etmek ne hissettirir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tatil yaklaşıyor, seyahat etmek ne hissettirir?

Tatil yaklaşıyor, seyahat etmek ne hissettirir?

Seyahat etmek bazıları için asla vazgeçilemez bir istek, büyük bir tutku. Peki insanlar neden seyahat etmeyi sever? Bayram tatilinin yaklaştığı şu günlerde birçoğumuz tatil planlarımızı yaptık. Rotalarımız hazır belli olmuşken, tatil bitiminde seyahat etmenin hissettirecekleri hakkında Psikiyatrist Emel Kurt ile yaptığımız konuşmadan önemli notları sizlerle de paylaşmak istiyorum.

İnsanlık var olduğundan bu yana hiçbir yüzyılda sabit kalmamış, yer değiştirmiştir. Bu yer değiştirmeler kimi zaman toplu göçler, kimi zaman keşifler, kimi zaman savaşlarla sonuçlanmıştır. Yani insanlık çağı boyunca DNA’mız tüm bu yer değiştirme süreçlerini kodlamış ve günümüze kadar da getirmiştir diyebiliriz. Günümüz insanı için ise seyahat, ruhsal bir gereklilik olarak da görülebilir. Sessizlik arayışındayken huzurlu bir doğa seyahati, yazın cıvıl cıvıl rotalara yönelme hissi...

Tatil yaklaşıyor, seyahat etmek ne hissettirir


Seyahat etmenin insan psikolojisine etkileri:

1- İnsana serbestlik duygusu verir: Sorumluluk alanından uzaklaşan insanın ruhsal yorgunluğu azalır.

2- Mutlu hissettirir: Yenilik arayışı içindeki insana, edindiği tecrübelerle ruhsal bir ödül hissi verir.

3- Yeniden seyahat etme isteği uyandırır: Edindiği deneyimlerle mutlu olan insan yeniden yeniden seyahat etme arzusu taşımaya başlar.

Tatil yaklaşıyor, seyahat etmek ne hissettirir

Tatil yaklaşıyor, seyahat etmek ne hissettirir


4- Yeni umutlarla yeni planlar yapmanıza kapı açar: Kimi zaman insan kendi kısıtlı çevresi tanışık olduğu yüzler ve durumlarla sürekli ve uzun süreli kalırsa olaylara ve durumlara karşı algısı, yorumları ve tutumları kısıtlanmaya başlayabilir. Seyahat etmek farklı yerler, farklı toplumlar, farklı özellikler, farklı yaşantılar kısaca tüm farklılıkları görmeyi sağlayacağı için; zaman zaman bir ruhsal kısır döngü içine düşmüş olan insanı olaylara ve durumlara karşı farklı algılar ve tutumlar belirlemesine kapı açabilir, hatta yeni umutlar ve planlar kurmasını da tetikleyebilir.

Tatil yaklaşıyor, seyahat etmek ne hissettirir


5- Ruhsal ve bedensel stres belirtilerini azaltır: Ayrıca modern insanın maruz kaldığı hızlı  yaşantı  çoğu insanda strese bağlı çeşitli ruhsal etkiler yaratmaktadır. Doğa gezilerinin ruhsal ve bedensel stres belirtilerini azalttığı ise araştırmalarca gösterilmiştir. İşte bu nedenledir ki atasözlerimizde bile yer bulan ‘tebdili mekanda hayır vardır’  tabiri insan ruhu için de söylenebilir, seyahat insan psikolojisine her zaman iyi gelir.

False