GeriSeyahat Pamukkale Nerede Ve Nasıl Gidilir? Pamukkale Hakkında Bilgi, Tarihi, Efsanesi, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2022)
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Pamukkale Nerede Ve Nasıl Gidilir? Pamukkale Hakkında Bilgi, Tarihi, Efsanesi, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2022)

Pamukkale Nerede Ve Nasıl Gidilir? Pamukkale Hakkında Bilgi, Tarihi, Efsanesi, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2022)

Eşsiz bir doğal güzelliğe sahip olan Pamukkale, Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Pamukkale, traverten kaplı termal havuzlarıyla ünlü olsa da aslında ziyaretçilerine bundan çok daha fazlasını vadediyor. Pamukkale hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan Pamukkale'de Hierapolis antik kenti bulunmaktadır. Hierapolis harabelerinde Apollon Tapınağı, Büyük Tiyatro ve Nekropolis'i görebilirsiniz.

Pamukkale Nerede?

Pamukkale, Denizli'de bir ilçedir. Merkeze 22 kilometre uzaklıkta; Büyük Menderes Nehri'nin yakınlarında Çürüksu Çayı'nın doğduğu yerdedir.

Pamukkale Tarihçesi

Hierapolis Antik Kenti'nin tarihi Antik Yunan döneminden önceye kadar uzanmaktadır. Ana Tanrıça kültünün keşfi, kentin tarihinin eski Anadolu uygarlıklarına kadar uzandığını göstermektedir. O zamanlar şehrin adı henüz Hierapolis değildi. Ancak eski antik kentin coğrafi alanı hakkında kesin bir bilgiye sahip değiliz.

Antik coğrafyacı Strabon, Hierapolis'in Karia bölgesinde, Laodikeia ve Tripolis yakınlarında yer aldığını belirtir. Strabon'un eserlerine göre Hierapolis şehrinin tarihi Frigler dönemine kadar uzanmaktadır.

Kentteki yerleşim daha eski dönemlere dayansa da kentin resmi olarak Bergama Kralı II. Eumenes tarafından kurulduğu ve adını Hiera adlı bir Amazon kraliçesinden aldığı biliniyor. Bu antik kentteki yapılar, objeler ve diğer buluntular Hierapolis'in önemli bir kültür ve din merkezi olduğunu kanıtlıyor.

Antik kent Helenistik tarzda inşa edilmiş ve tasarlanmış ve İmparator Neron döneminde meydana gelen bir depreme kadar aynı kalmıştır. Depremden sonra Roma tarzında yeniden inşa edilmiş ve tipik bir Roma İmparatorluğu kentine dönüşmüştür. Roma döneminde önemli bir merkez olan Hierapolis, Bizans döneminde de bu özelliğini korumuştur.

Hıristiyanlığın yükselişte olduğu Bizans (Doğu Roma) döneminde Hierapolis kutsal şehirlerden biri olarak kabul edildi. Çünkü İsa'nın havarilerinden Aziz Philip'in burada öldüğüne inanılıyordu.

Pamukkale Eserler

Büyük Tiyatro, Pamukkale’deki ören yerlerinin incisidir. 1800 yıllık bir tarihe sahip olan Hierapolis Antik Tiyatrosu, Akdeniz çevresinde en iyi korunmuş Roma yapılarından biri olarak öne çıkıyor. Ayrıca Bergama sanat okulunun özgün örnekleri de bu tiyatroda görülebilir. Hierapolis Antik Kenti'nde görebileceğiniz kabartmalar, bu tiyatroda gladyatör dövüşlerinin yapıldığını gösteriyor.

Kleopatra'nın Antik Havuzu, Pamukkale’ye gelenler için eşsiz bir ortam sunuyor. Antik sütunlar ve kalıntılarla dolu havuz, Hierapolis ören yeri ziyaretini taçlandıran bir deneyim. Kleopatra'nın Antik Havuzunda yüzmek, 2022 yılında Pamukkale'de yapılacak popüler şeyler arasında yer alıyor.

Pamukkale Arkeoloji Müzesi, Hierapolis antik kentinde yapılan kazılarda bulunan eserlerin sergilendiği yerdir. Pamukkale'nin Greko-Romen geçmişini simgeleyen harika lahitler ve heykeller var. Pamukkale girişinde aldığınız bilet ile bu müzeyi gezebilirsiniz.

Tarihi seviyorsanız antik kentten toplanan tarihi eserlerin sergilendiği Pamukkale Arkeoloji Müzesi de ilginizi çekebilir. Tüm bu aktivitelerden sıkıldığınızda Kleopatra'nın antik kalıntılarla dolu Antik Havuzunda serinleyebilirsiniz.

Pamukkale Giriş Ücreti

Pamukkale giriş ücreti 2022 yılı itibari ile 110 Türk Lirasıdır. 8 yaş altı çocuklar için giriş ücretsizdir. Pamukkale'de ödeyeceğiniz bilet fiyatına traverten termal havuzları, Hierapolis antik kenti, arkeoloji müzesi ve Kleopatra antik havuzu dahildir.

Pamukkale Ziyaret Saatleri

Yaz sezonu olarak kabul edilen 1 Nisan ile 1 Ekim tarihleri arasında Pamukkale çalışma saatleri sabah 06:30 ile akşam 23:00 arasındadır. Pamukkale termal havuzları ve Hierapolis ören yerleri için kış ziyaret saatleri sabah 10:00 ile akşam 16:00 arasındadır.

Pamukkale Efsanesi Hakkında

Hierapolis, antik çağda mucizelerin gerçekleştiğine inanılan bir yerdi. İlk bakışta bir efsane gibi görünse de bu şehrin din adamları Hierapolis'in ölümsüz rahipleri olarak biliniyordu. Şehirde cehennemin kapıları olduğuna inanılan mağaralar vardı. Bu mağaralar yeraltı dünyasına geçişler olarak görülüyordu ve kurban edilmek üzere olan hayvanlar hiçbir insan teması olmadan aşağı indirilecek ve öleceklerdi. Bu fenomen, mağaralarda salınan zehirli bir gazla açıklanmaktadır.

Öte yandan, bu mağaralara hayvan kurban etmek için giren keşişlerin zarar görmeden geri döndükleri tarihi kaynaklarda çok sayıda kaydedilmiştir. Üstelik Strabon bu durumu teyit etmekte ve keşişlerin kafalarını cehennem kapısından içeri sokacaklarını ve gazdan etkilenmeyeceklerini anlatmaktadır.

2018 yılında Archeological Sciences'da yayınlanan bir makaleye göre bu olay, keşişlerin mağaradaki kimyasal atmosferden haberdar olduklarıyla açıklanabilir. Makalenin ortak yazarlarından Pfanz, keşişlerin ölümcül nefes olarak adlandırdıkları gazın belirli bir sınırı aşamayacağını bildiklerini açıklıyor. Keşişler ayrıca gazın hangi saatlerde yoğun olduğunu ve ulaşacağı sınırı da biliyorlardı. Bu nedenle kurban ayinlerini buna göre yaptılar.

False