GeriSeyahat Orta Anadolu’nun zirvesi: Aladağlar Milli Parkı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Orta Anadolu’nun zirvesi: Aladağlar Milli Parkı

Orta Anadolu’nun zirvesi: Aladağlar Milli Parkı

Siz hiç Torosların heybetini yakından gördünüz mü? Toros sıradağlarının en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar jeolojik olarak ülkemizin en ilginç yerlerinden biri. Dağlarda gezinmeyi, coğrafyanın oluşumuna şahit olmayı, dünyaya tepeden bakmayı istiyorsanız Aladağlar tam size göre bir yer. İşte size Aladağlar gezi rehberi…

Aladağlar Milli Parkı yaklaşık 3 bin metrelik rakım farkıyla muazzam bir biyoçeşitlilik örneği sergiliyor. Derin vadileri, eşsiz zirveleri, dik ve sarp buzul kayalıkları, mağaraları, görkemli kanyonları, yüksek platoları,  manzarası, yaban hayatı, ormanları, yaylaları ile alpin bitki kuşağı içinde kalan Aladağlar, bitki türleri bakımından da zengin ve ilgi çeken bir yöre. Gece gündüz arasındaki sıcaklık farkının 30 dereceyi aştığı bölgede böylesine güzelliklerle karşılaşmak gerçekten şaşırtıcı oluyor.

Orta Anadolu’nun zirvesi: Aladağlar Milli Parkı


Aladağlar Milli Parkının kaynak değerleri; Yedigöller, Hacer Ormanı, Aksu Kanyonu, Zamantı Vadisi ve Kapuzbaşı Takım Şelaleleri olarak sıralanabilir. Ayrıca Demirkazık Tepesi, Emli Vadisi ve Acısu kaynak değerlerine de sahip. Kısaca tabii hayatta aradığınız her şey burada mevcut.

Aladağlar Milli Parkı’nda özellikle buzul ve karstik topoğrafyanın etkili olduğu yüksek rakımlı kar ve buzul suları ile beslenen Yedigöller’e hayran olacaksınız. Türkiye’nin en büyük post ormanı olma özelliği taşıyan Hacer ormanı ise Toroslar üzerindeki Yedigöller ve Kapuzbaşı mevkilerini birbirine bağlıyor. Yüksekliğin 3000 m’ye kadar çıktığı bu muhteşem ormanda mutlaka bir yürüyüş yapmalısınız. Nitekim yerli veya yabancı turistler Aladağlar Milli Parkına Niğde ili, Çamardı ilçesi tarafından (Demirkazık) giriş yaparak ve 4 ile 7 gün arasında değişen, sularını kaynaklardan içerek gidilen doğa yürüyüşü yapabiliyor. Hacer ormanındaki kaynaklardan beslenip üzerindeki bazı parkurlarda rafting yapılabilen Zamantı ırmağı kendi adında bir vadiden akıp aşağılarda Seyhan’la birleşiyor. Nisan- Eylül ayları arasında Zamantı Irmağı’nda yaklaşık 15 km’lik bir güzergahta rafting yapılıyor.

Orta Anadolu’nun zirvesi: Aladağlar Milli Parkı


Milli Park içinde Buzul Gölleri ve toplam 7 şelaleden oluşan Kapuzbaşı Şelaleleri de görülmeye değer yerlerden. Burada debisi ve düşüş yüksekliği bakımından Türkiye’nin en büyük ve ilgi çekici takım şelaleleri ile doğaseverlerin her aradıklarını bulabilecekleri bir cazibe alanı, doğa cenneti olan Kaya Pınarlarında buz gibi suyun tüm negatifliğinizi aldığını hayretle hissedeceksiniz. Birer doğa harikası olan şelaleler ve çevreleri, el değmemiş yapıda olup birkaç küçük ahşap baraka dışında hiçbir yapı ve tesis içermiyor. Yükseklikleri 30-86 metre arasında değişen şelalelerin yanı başında yer alan düzlükler doğa yürüyüşü yapan ziyaretçiler için kamp alanı olarak kullanılıyor.

Orta Anadolu’nun zirvesi: Aladağlar Milli Parkı


Kapuzbaşı şelalelerinin güneydoğusuna düşen şelale suyunun geçtiği derenin kenarında "İçme" adıyla anılan ılık su üzerinde yapılmış olan kemerin yöre halkı tarafından 300-400 sene öncesine ait olduğu görüşü yaygın. İçme adıyla bilinen bu suyun aynı zamanda bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği ve çocuğu olmayan kadınların şifa bulmak maksadıyla içtikleri biliniyor.

Ulupınar köyüne 4 km uzaklıkta "Meryem Ana" ismiyle anılan iki katlı mağarada, Hz. Meryem'in Hz. İsa'yı dünyaya getirdiğine inanılıyor. Meryem Ana mağarasının birinci katında kaya üzerinde insan şeklinde oyma resimler bulunuyor. Mağaranın ikinci katına 200 senelik olduğu tahmin edilen el yapımı dövme büyük demir çiviler kullanılarak katran ağacından yapılmış bir merdiven ile çıkılıyor. Bölgeye gelen ziyaretçiler mağaraya yoğun ilgi gösteriyor.

Orta Anadolu’nun zirvesi: Aladağlar Milli Parkı


Aladağlar Milli Parkı içerisinde mağara turizmi, foto safari, jeep safari, bisiklet safari, tur kayağı, yamaç paraşütü, rafting, kano, doğa yürüyüşü gibi çeşitli faaliyetlerin yapılabilmesi bölgeyi daha da çekici hale getiriyor. Sizin de bu tür etkinliklere merakınız varsa konunun tüm detaylarını www.tabiat.gov.tr , çeşitli blog ve internet sitelerinden öğrenebilirsiniz. 

Orta Anadolu’nun zirvesi: Aladağlar Milli Parkı


Aladağlar Milli Parkı'na nasıl gidilir?

Aladağlar Milli Parkı’na Adana, Kayseri ve Niğde’yi çevreleyen karayolu, demiryolu ve havayolu üzerinden ulaşmak mümkün. Adana ve Kayseri’deki havalimanları bölgeye en kısa sürede ulaşmak için ideal. Demirkazık Köyü’ne ulaşım için Niğde ili üzerinden otobüsle öncelikle Çamardı ilçesine ulaşıp buradan 15 km gittikten sonra milli parka ulaşabilirsiniz. Kayseri üzerinden ise öncelikle Yahyalı ilçesine ulaşıp buradan 30 km gittikten sonra milli parka ulaşabilirsiniz.

Aladağlar Milli Parkı'nda nerede kalınır?

Aladağlar Milli Parkı tepesinde konaklamalı bir gezi düşünüyorsanız, konaklayacağınız tesisin lükslüğü tamamen sizin elinizde olan bir yer. Çünkü çadırınız ne kadar lüksse konaklamanız da o kadar lüks geçer. Çadırda kalmak istemiyorsanız Karpuzbaşı Şelalesi bölgesinde bulunan Büyükçadır köyündeki pansiyonları değerlendirebilirsiniz. Ayrıca Demirkazık Köyü’nde bir dağ oteli de bulunmaktadır.

Kaynak ve fotoğraflar: Orman ve Su İşleri Bakanlığı

Brezilya semalarında Türk Bayrağı açan çılgın Türk!


False