GeriSeyahat Nice’te karnaval başkadır!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Nice’te karnaval başkadır!

Nice’te karnaval başkadır!

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre karnaval “Hıristiyanların belli dönemlerde renkli, komik ve şaşırtıcı kılıklara girerek yaptıkları şenlik ve eğlence dönemi” demek. Gerçekten de öyle mi diye Nice’e gidip iki karnavalla test ettik. Öyleymiş. Bitmeden siz de uğrayın.

Hazirandaki Avrupa Futbol Şampiyonası’nda İspanya-Türkiye maçına ev sahipliği yapacak kentte bizi ilk karşılayan yağmurlu hava ve yapımı devam eden tramvay nedeniyle İstanbul'la kıyas edilmese de trafik oluyor. Çantalarımızı otele bıraktıktan sonra turizm ofisinden Caterina Prochilo ile tanışıyoruz. Kentteki İtalyan etkisi hemen hissediliyor. Tam bir Akdeniz sıcakkanlılığına sahip olan Caterina bizi Chagall Müzesi’ne yönlendiriyor. Rus asıllı ressamın sembollerle dolu resimlerini gördükten sonra akşam yemeğine eski kente gidiyoruz. Restoranda başlangıç olarak verilen zeytinleri de Akdeniz mutfağından güzel yemekleri de afiyetle yiyoruz. Daha sonra cumartesi günkü yoğun program için dinlenmeye çekiliyoruz.

 

Nice’te karnaval başkadır

Chagall Müzesi

 

Cumartesi günü ilk iş eski kentte kurulan pazara düşüyor yolumuz. Çiçekler, meyveler, sebzeler, zeytinler arasında dolaşıyoruz. Çiçeklerin kokuları burnumuza bayram yaptırıyor. Pazardaki turumuzu tamamladıktan sonra Nice Kalesi’ne yöneliyoruz. Asansörün kapalı olması bizi yıldırmıyor. Basamakları teker teker tırmanıp tepedeki kaleye ve fantastik manzaraya ulaşıyoruz. Yerel saatle 14.30’daki, çiçeklerin geçit törenine yetişmek üzere merdivenleri iniyoruz.

 

Nice’te karnaval başkadır

Nice pazarı

 

Akdeniz mutfağından bir yemek ve espressodan sonra karnavalın etkinliklerinden biri olan çiçeklerin geçidindeyiz. Sahil kenarındaki tribünlerde oturmak için kişi başı 26 Euro’yu gözden çıkarmanız gerekiyor. Karnaval alanına girmek yeter derseniz 11 Euro veriyorsunuz. Alanda büyük coşku var. Geçit töreni başlarken 1876'dan beri yapılan karnaval konusunda tecrübesiz olduğumuz ortaya çıkıyor. Deterjanlı sular, konfetiler ve çiçekler havalarda uçuyor. Ama en kötüsü 2,5 Euro’ya satılan sprey macunlar... Şakacıların bu yapışkan macunu kullanması sonucu birkaç yara alıyoruz. Size bir tavsiye... Karnavala üzerinizdekileri koruyacak bir örtü getirmeyi ihmal etmeyin.

 

Nice’te karnaval başkadır

 

 

Havaya atılan çiçekler konusunda başlardaki tecrübesizliğimiz yavaş yavaş gidiyor. Geçidin sonuna doğru bir kaleci gibi planjon yaparak çiçekleri biriktiriyorum. Birbirinden özenli süslenmiş 20 araç geçiyor. Soğuğa rağmen geleneksel samba kıyafetiyle dans edenler, kuklalar derken akşam yapılacak Işık Geçit Töreni’ne enerji biriktirmek için otele dönüyoruz. Akşam bu kez kentin kalbi Place Massena’da yerimizi alıyoruz. Burada tribünde oturmak isterseniz 26 Euro ödemeniz gerek. Paris’te yaşanan terör saldırısının etkisini burada görüyorsunuz. Güvenlikten geçerken yine konfetilerin ve macunların hedefi oluyoruz. Organizasyon komitesinden gecikme özrü geliyor. Bu yılın karnaval konusu olarak medya belirlenmiş. 17 tasarım, 30 kocaman kafa ve dünyanın her yanından gelen müzik gruplarının katıldığı karnaval, konfetilerin atılması ve Medya Kralı ve Medya Kraliçesi’nin hareketlenmesiyle başlıyor. Karnavala gelenler şarkılarla, danslarla eğlenceli anlar yaşıyor. Medya Kralı’nın turunu tamamlamasıyla alandan ayrılıyoruz.

 

Nice’te karnaval başkadır

 

 

MENTON LİMON FESTİVALİ

Sabah Nice’e yaklaşık 30 dakika uzaklıkta olan Menton’a doğru yola çıkıyoruz. Güneşin açmasıyla biraz yüzümüz gülüyor. 45 ton narenciye kullanılarak oluşturulan araçların geçişi başlıyor. Bu geçit töreni sadece pazarları yapılıyor. Kuklalar geçerken ‘Lasciate mi cantare’ şarkısını duyuyorum. Araçtaki şarkıcı Toto Cotugno’ya benziyor diye düşünürken, yapılan anonsla şarkı söyleyenin o olduğunu anlıyoruz. Geçişin bitmesinin ardından Bioves Bahçeleri’ne yollanıyoruz. Geçen yüzyılın başlarından beri süren ve geleneksel hale gelen bu bahçenin hazırlanması için tonlarca narenciye kullanılmış ve binlerce saat çalışılmış. Oradaki bir satıcının tadımlık koyduğu limonu tadıyoruz. Kabuğuyla yiyebileceğimi söylüyor. Ağzımda ekşi, aklımda tatlı bir duyguyla oradan ayrılıyorum. Artık dönüş vakti...

 

Nice’te karnaval başkadır

 

NASIL GİDİLİR?
İstanbul’dan THY ile şubat sonu Nice’e 601 TL’ye, Air France ile bir aktarmalı 414 TL’ye gidebilirsiniz.

KAÇIRMAYIN!
Nice Karnavalı: 13-28 Şubat
Menton Limon Festivali: 13 Şubat-2 Mart

 

 

False