GeriSeyahat Nefes kesen güzellik Dolomitler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Nefes kesen güzellik Dolomitler

Nefes kesen güzellik Dolomitler

Görkemli zirvelerin zümrüt rengindeki göllere düşen görüntüleri, yeşilin içine dağılmış ölçülü ve saygılı yerleşimler, ikonik yapılar ve daha nicesi... İtalya’nın Dolomitler bölgesinin baharda sunduğu güzellikler karşısında fotoğraf çekmeye doyamayacak, yürümekten bıkıp usanmayacaksınız.

İtalya denince ne geliyor aklınıza? Açık hava müzesini andıran Roma ve Floransa şehirleri mi, kanallarıyla Venedik mi, muhteşem sahilleriyle Sicilya mı, yoksa pizza ve makarna mı? Eğer benim gibi doğa tutkunuysanız ve biraz da fotoğrafa merakınız varsa İtalya’nın bambaşka bir yüzüyle de tanışabilirsiniz. Dolomitler… ‘Tek başıma da olur’ diyerek düştüm heybetli Dolomit Dağları’nın yollarına ve doğayı seyretmenin ötesine geçip doğayla bütünleştim. Issız bir ormanda, bir geyikle göz göze gelmenin şaşkınlığını yaşadım. Sislerin çöktüğü bir yolda Dolomitler’in bacasının izini sürdüm. Karların örttüğü yollarda, yolda kalmayı göze alarak, o küçücük haliyle kocaman bir vadide boy gösteren ikonik kiliseyi görmek için çabaladım. Nereye gitsem sisli dağların arasında süzülen vadilerin, göllerin kartpostal gibi manzaralarından gözümü alamadım. Dolomitler dağcılık, yürüyüş, tırmanış, dağ bisikleti, kayak gibi hem yaz hem kış sporlarını yapabileceğiniz bir yer. Hiçbir şey yapmasanız bile sadece göl kenarındaki bir bankta oturup doğayı dinleyerek de huzura kavuşabilirsiniz. Bildiğiniz İtalya’yı unutun. Baş döndürücü, kusursuz güzellikleriyle Dolomitler’de çıkacağınız gezide bu ülkenin bambaşka bir halini göreceksiniz.

Rezervasyonsuz çıktım yola...

Bölgedeki otel çeşitliliğine de güvenerek nereyi beğenirsem orada kalırım düşüncesiyle hiç otel rezervasyonu yapmadan çıktım yola. Balkonlarından sarkan çiçeklerin süslediği harika butik oteller var. Çoğunda ahşap mimari hâkim. Sabahları yeşile, kuş seslerine uyanıyorsunuz. Ben önce bir termal otel olan Mondi Hotel Tscherms’te, sonraki günlerde Braies Gölü civarındaki Gasthof Tuscherhof Hotel’de kaldım. Gezeceğiniz noktalar birbirine çok yakın değil, bazı yerlerde yollar dar ve virajlı. Bu nedenle tek bir yerde kalmak yerine önerim; Braies Gölü çevresi ve Val di Funes gibi farklı bölgelerinde konaklamanız.

Nasıl gidilir?

Aşılarınız tamsa (3 doz) İtalya’ya rahatlıkla seyahat edebilirsiniz. E-nabız’dan oluşturacağınız dijital aşı sertifikanızı mutlaka telefonunuza indirin. Seyahatinizden önce dijital yolcu bulma formunu doldurmanız gerekiyor. Ayrıca uçak ve tren yolculuklarında FFP2 maske takmanız zorunlu. Dolomitler için en yakın havaalanları Milano, Venedik ve Münih. İstanbul’dan hepsine direkt uçuş var. Araçla Milano’dan 3.5 saat, Venedik’ten 2.5 saat, Münih’ten ise 3 saat sürüyor. Bu rotanın hakkını verebilmek için araç kiralamanız şart. Ben aracımı, İtalya’da çok uygun seçenekler sunan doyouItaly.com internet sitesinden kiraladım. Araç kiralamak için ehliyetiniz ve kredi kartınız dışında başka bir belgeye ihtiyacınız yok.

Kartpostallık manzara
Villnöss Vadisi (Val di Funes) ve ikonik kilise

Dolomitler’e gitmeden haritada gezeceğim yerleri işaretlemiştim. En çok görmek istediğim noktalardan biri Villnöss Vadisi ve yemyeşil uzanan vadide tek başına duran St. John Kilisesi’ydi. Kiraladığım araçla yavaş yavaş ilerledim ve görkemli dağların çevrelediği, soğan kubbeli kilise karşıma çıktı. Sessizce bir süre bu büyülü manzarayı izledim.

Nefes kesen güzellik Dolomitler

Bisikletle dolaşın
Alpe di Siusi

Her yeri o kadar güzel ki fotoğraf çekmekten kendinizi alamıyorsunuz. Bölge Dolomitler’in kayak merkezi. Baharda yemyeşil vadiyi bisiklet kiralayarak dolaşmak en zevkli etkinlik.
Nefes kesen güzellik Dolomitler

İhtişamlı zirveler
Tre Cime di Lavaredo

Lavaredo’nun üç zirvesi ya da bacası diye anılıyor. Bölgenin en ihtişamlı kısmı. Üç zirveden oluşuyor, en yükseği yaklaşık 3.000 metre. Zirvelerin etrafında farklı uzunluklarda yürüyüş rotaları var.
Nefes kesen güzellik Dolomitler

Fotojenik göller
Misurina ve Antonio

Dolomitler’de mutlaka yolunuzu düşürmeniz gereken fotojenik birçok göl var. Misurina ve Antonio da onlardan ikisi. Göl kenarındaki restoranda pizza yiyerek manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Nefes kesen güzellik Dolomitler

Âşık eden görüntü
Braies Gölü (Lago di Braies)

Ahşap kayıkları, göle inen merdivenleri, göz alıcı renkleriyle Dolomitler’in en ünlü göllerinden. Önce dağların göle yansıyan fotoğraflarına, sonra gerçeğine âşık oldum. Gölü farklı açılardan görmek için, çevresindeki patika yoldan yaprak hışırtıları ve kuş sesleri arasında yürüdüm. Yolun yarısında mola verdiğim bir anda, bir ses duyup kafamı çevirdim ve bir geyikle göz göze geldim. O an tedirginlikle beraber müthiş bir heyecan yaşadım. Braies Gölü’nde ahşap teknelerle gölde gezinti de yapabilirsiniz.

False