GeriSeyahat Mavi turun Türkiye’deki en güzel 10 durağı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mavi turun Türkiye’deki en güzel 10 durağı

Mavi turun Türkiye’deki en güzel 10 durağı

Mavi tura çıkmaya karar verdiniz ancak rotanızdan emin olamadıysanız bırakın yönünüzü koylar belirlesin. Turkuvaz sulara yelken açıp masmavi bir yolculuğa çıkacaklar için jürimize “Türkiye’deki mavi turların en güzel 10 noktası hangisi” diye sorduk. Listedeki duraklar farklı farklı. Yeşilliklerin arasında dantel gibi kıyılara sahip olan da var, antik kalıntılara ev sahipliği yapan da...

1.
Çamların arasında
Bedri Rahmi Koyu, Göcek

Göcek’in en güzel koylarından. Adını Bedri Rahmi Eyüboğlu’ndan alıyor. Ünlü ressam Eyüboğlu’nun koydaki bir kaya parçası üzerine balık şeklinde yaptığı bir de resim var. Yemyeşil çam ağaçlarıyla kaplı dik yamaçlarında Antik Likya kral mezarları da görülmeye değer.

Mavi turun Türkiye’deki en güzel 10 durağı

2.
İnzivaya çekilin
Ada Boğazı Koyu, Bozburun

Adını coğrafi görünümünden alan bir balıkçı kasabası Bozburun. Enver Gülmez “Doğu tarafta Kızılada, batıda Kiseli Ada ve kuzeylerindeki kara arasında kalan mevki, mavi yolcuların favori adresleri arasında. Tam bir inziva yeri” diyor.
Mavi turun Türkiye’deki en güzel 10 durağı

3.
Antik kalıntılar...
Sedir Adası, Marmaris

Kerme Körfrezi’ndeki Sedir Adası, tur teknelerinin uğrak noktalarından. Adaya Çamlı Köy limanından kalkan teknelerle de ulaşılabiliyor. Güzelliği ve kumsalıyla büyüleyen ada, Cedrae Antik Kenti’ne de ev sahipliği yapıyor.
Mavi turun Türkiye’deki en güzel 10 durağı

4.
Kesişim noktası
Knidos, Datça

Yaz aylarında kuzeyden gelen sert rüzgârlara karşı korunaklı bir konumda. Ali Boratav “Knidos Antik Kenti’yle süslü koyda 2.600 yıllık bir liman, lacivert bir deniz, güzel bir restoran… Knidos birçok güzelliğin birleştiği bir nokta” diyor.
Mavi turun Türkiye’deki en güzel 10 durağı

5.
Doğayla bütünleşme
Kelebekler Vadisi, Fethiye

Adını, barındırdığı 80’den fazla kelebek türünden ve özellikle de kaplan kelebeğinden alıyor. Saffet Emre Tonguç “Vadi, Faralya’da bir cennet. Önde Akdeniz, arkada tepeler ve kelebekler. Doğayla bütünleşmek için ideal” diye anlatıyor.

6.
Tarihe kulaç atın
Hamam Koyu, Göcek

Koy, Göcek yakınlarında mavi tur teknelerinin en sık durduğu yerlerden. Koy içerisinde bir de Bizans manastırı var. Kleopatra Koyu olarak adlandırılan bu doğal ve tarihi güzellikte asırlar öncesinden kalma deniz banyolarını ve hamam kalıntılarını görebilirsiniz. Erdal İpekeşen tavsiye ediyor.

7.
Balıkları seyredin
Hidayet Koyu, Kaş

Kaş, muhteşem koylara ev sahipliği yapıyor. Rota boyunca karşınıza çıkacak en güzellerinden biri de Hidayet Koyu. Dalış yapabileceğiniz gibi sadece şnorkelle de balıkları izleyebilirsiniz. Ayrıca yemek yiyip bir şeyler içeceğiniz bir de plaj işletmesi mevcut..

8.
Gökova’nın denizkızı
Değirmenbükü, Gökova

Gökova’nın en büyük koyu. Melih Uslu “Bükün lacivert sularından Okluk Koyu’na girerken tekneleri karşılayan denizkızı heykeli dünya denizlerini aşan ilk Türk olan Sadun Boro tarafından yaptırılmış. Boro, bölgeyi dünyada gezdiği yerler arasında ‘eşi olmayan yer’ olarak tanımlıyor” diyor.

9.
Sakinlik isteyenlere
Dirsekbükü, Hisarönü

Dar girişinden geçip bu büyük koyun iç kısımlarına ilerlediğinizde kendinizi göldeymiş gibi hissedebileceğiniz bir yer. Karadan erişim olmadığından çok sakin ve sırf teknelere ait. Etrafta ışık olmadığından gece Samanyolu’nu hiç görmediğiniz kadar net görebilirsiniz.

10.
Pırıl pırıl deniz
Adrasan, Kumluca

Antalya Kumluca’da ve plajları Maldivler’e benzetildiği için çok popüler. Serda Büyükkoyuncu “2 kilometrelik kumsala ve pırıl pırıl denize sahip koy tam bir doğa harikası. Bölgede mavi tura çıkanların kesinlikle es geçmemesi gereken bir durak” diye anlatıyor.

False