GeriSeyahat Londra’da Sokak Lezzetleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Londra’da Sokak Lezzetleri

Londra’da Sokak Lezzetleri

Londra sokaklarında son yıllarda bir yiyecek / içecek devrimi yaşanıyor. Bu devrimin öncüleri dünyanın her yerinden farklı mutfakların yemeklerini ucuz fiyatlarda tadabileceğiniz sokak yemekleri pazarları ve şehrin farklı noktalarında hizmet veren rengarenk karavanlar.

Birkaç sene öncesine kadar Londra’da alternatifi sadece sosisli sandviç ve wrap çeşitleri olan ‘sokak yemeği’, son birkaç senedir sadece fast food olarak nitelendireceğimiz seçenekler dışında her türlü yemeği çabuk ve ucuz bir şekilde tatmanıza olanak sağlıyor. Bugün Londra’da bir yeme - içme ‘konsepti’ haline gelen sokak yemekleri, size lezzetli tatlar sunmanın ötesinde bir deneyim de yaşatıyor. Bugün herbiri farklı günlerde ziyaretçilere açık olan Londra’nın Borough Market, Portobello Market, Brick Lane, Camden Lock Market, Greenwich Market ve Southbank / Real Food Market gibi popüler marketleri özellikle farklı lezzetleri seven Londra halkı ve turistlere dünyanın farklı noktalarının yemek kültürünü daha yakından tanıma şansı sağlıyor. Asya, Afrika, Amerika ve Avrupa gibi farklı kıtaların farklı ülkelerinden göç ederek Londra’da ikamet eden yemek tutkunları; taze, çoğu zaman da organik malzemelerle hergün sabahın erken saatlerinde hazırlamaya başladıkları ve kendi kültürlerini yansıtan ‘ev yemekleri’ni restoranların yarışamayacağı kadar düşük fiyatlarda ziyaretçilerin beğenisine sunuyor.
Bugün Londra sakinleri için sokak yemeği stand ve karavanları, şehrin sakinlerinin günlük olarak öğlen yemeği için, tiyatro ya da benzeri bir etkinlik öncesi ya da bir yere yetişirken için uğradıkları yerler, şehir kültürünün bir parçası haline gelmiş. Tüm yıl boyunca Londra’ya akın eden milyonlarca turist içinse tek şehirde dünyanın bir çok yerinden farklı lezzeti eğlenceli bir şekilde tatmanın yolu. Tüm sokak yemeği işletmecileri ayrıca sosyal medya hesapları üzerinden bulunacakları marketler ve lokasyonlarıyla ilgili güncel bilgi vererek sevenlerini daimi birer müşteri haline de getirmiş.Bugün Londra’da hem popüler marketlerde hem de şehrin farklı noktalarındaki karavanların önünde haftanın yedi günü uzun sıralar görürseniz şaşırmayın! İşte sizin için seçtiğimiz Londra’nın en farklı ve en leziz sokak yemeği seçenekleri:

Anna Mae’s Smokehouse
Nerede?
Her cuma, cumartesi, pazar günü Royal Festival Hall’un arkasında Southbank Centre Square’de kurulan Real Food Market’da bulabilirsiniz. Bunun dışında tüm yemek festivalleri ve yiyecek - içecek standlarının da olduğu büyük organizasyonlarda mutlaka yer alıyorlar.
Ne yiyebilirsiniz?
Amerika’nın güney eyaletlerinin geleneksel lezzetlerini burada bulabilirsiniz. Bu lezzetlerin başında gelen mac’n cheese favori yemekleri ve The Guardian, BBC Food Awards tarafından Londra’da mutlaka denenmesi gereken sokak lezzetlerinden biri olarak değerlendirilmiş. Farklı lezzetlere açık olanlar için 14 saat boyunca tütsülenmiş ve kendilerine özel barbekü sosu, kırmızı soğan turşusu ve susamlı coleslaw (lahana salatası) ile sunulan sandviç ve jalapeno biberli mısır ekmeği ,ekşi krema ile sunulan Texas Red Chilli de ünlü yemeklerinden.
http://anna-maes.com/

Mama’s Jerk Station
Nerede?
Tüm hafta boyunca Brick Lane bölgesindeki The Vibe Bar ve ünlü Camden Lock Market’in yanı sıra, her cuma ve cumartesi akşamı Londra’nın farklı bölgelerinde kurulan Street Feast London gibi yeme - içme organizasyonlarında bulabilirsiniz.
Ne yiyebilirsiniz?
Jamaika’nın geleneksel ev yemeklerini tatmak ister misiniz? Ana malzemelerini deniz mahsülleri, tavuk ve pirincin oluşturduğu Jamaika mutfağının çoğu geleneksel lezzetinde oldukça acı olan İskoç biberiyle, yenibahar, sarımsak, karanfil, tarçın ve Hindistan cevizinin karışımından oluşan ve ‘jerk’ denilen baharat karışımı kullanılıyor. En ünlü yemekleri Jamaika usulü hazırlanan özel mayonezle servis edilen tavuklu ve sebzeli wrapler, tuzlu balık, tavuklu çorba ve geleneksel muz kızartma tatlısı.
http://www.mamasjerkstation.com/

Luardos
Nerede?
Luardos’un biri mavi biri pembe olmak üzere, gözünüzden kaçması imkansız iki tane oldukça dikkat çekici karavanı var. Mary ismindeki pembe karavanlarını haftasonları dönüşümlü olarak Brockley Market ve Southbank’deki Real Food Market’da; Jesus isimli mavi karavanlarını da haftanın çoğu günü Whitecross Street Market’da bulabilirsiniz.
Ne yiyebilirsiniz?
Geleneksel Meksika lezzetlerini en popüler Londra sokak yemekleri arasına sokmayı başaran Luardos burrito’larıyla tanınıyor. Yumuşak tortilla hamurları arasında tavuk, dana ya da domuz etiyle, acı domatesli salsa, guacomole, acı sos, rendelenmiş kaşar peyniri, ekşi krema, yeşilliklerden istediklerinizle hazırlanan burrito’dan tatmak için Luardos’un graffiti stili yazılarla süslenmiş pembe ya da mavi karavanının önünde bekleyen uzun kuyruklar görmeniz muhtemel.
http://www.luardos.co.uk/

Churros Garcia
Nerede?
Cumartesi günleri ünlü Portobello Road Market’da ve bazı haftasonları da Southbank’deki Real Food Market’da bulabilirsiniz.
Ne yiyebilirsiniz?
İspanyol bir aile tarafından 40 sene önce kurulan Churros Garcia, Amerika’nın ünlü doughnut’ının Avrupa kıtasındaki dostu ‘churros’u Londra halkına tanıtan marka. Geleneksel İspanyol tatlısı olan churros, görünüş olarak Türk usulü tulumba tatlısına benzeyen, dışı çıtır, içi yumuşak ve oldukça tatlı, kızartma bir hamur tatlısı. Üzerine toz şeker ve tarçın serpip, siyah çikolataya batırarak yiyebileceğiniz churros kendinizi suçlu hissetmenize değecek kadar lezzetli!
http://www.churrosgarcia.co.uk/

Le Marché du Quartier
Nerede?
Çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri London Bridge’deki Borough Market’da açık.
Ne yiyebilirsiniz?
Fransa’nın güneybatı bölgesinden ithal edilen en kaliteli Fransız şarapları ve şarküteri ürünlerini satan bir aile işletmesi. Burayı Londra’da birçok kişinin uğrak noktası haline getirense ünlü ördek konfit sandviçi. Büyük ve yumuşak ciabatta ekmeği arasında taze roka, hardal ve doğranmış ördek konfit (ördek yağı içinde pişirilmiş ördek but eti) ile hazırlanan sandviç gerçekten akıllarda kalacak bir lezzet.
http://boroughmarket.org.uk/le-march-du-quartier

Rainbo
Nerede?
Hemen hemen tüm yiyecek - içecek organizasyonlarında ve marketlerde boy gösteren Rainbo’nun 1948 model siyah Ford karavanının lokasyonunu sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.
Ne yiyebilirsiniz?
Lezzetli olduğu kadar sağlıklı içeriğe de sahip yemekler sunmayı hedefleyen Rainbo, ağırlıklı olarak Asya mutfağına yer veriyor. Çin mantısı olarak tanıdığımız ve karamalize edilmiş fıstıklı çıtır Asya salatasıyla servis ettikleri tavuklu gyoza en popüler yemekleri.
http://www.rainbofood.com

Vinn Goute
Nerede?
Belli bir lokasyonu olmayan Vinn Goute birçok yiyecek - içecek marketinde stand açıyor.
Ne yiyebilirsiniz?
Fransa, Afrika, Çin ve Hint mutfaklarının etkilerini göreceğiniz Şeyseller’in geleneksel yemeklerini sunuyor. Şeyseller’e özgü, oldukça orijinal bir lezzet ve Vinn Goute’un da en popüler yemeği olan, ahtapotun patlıcan, tarçın ve hindistan cevizi sütüyle pişirilerek hazırlandığı otantik ahtapot körisini Londra’da tek tadabileceğiniz yer.
http://www.vinn-goute.co.uk/

Hola Paella
Nerede?
Haftanın yedi günü Londra’nın en turistik ve hareketli semtlerinden Covent Garden’da bulunan ünlü Piazza’nın alt katında ve çarşamba - pazar günleri arası Greenwich Market’da bulabilirsiniz.
Ne yiyebilirsiniz?
Tabii ki İspanyollar’ın geleneksel ve en çok bilinen yemeği olan paella. Deniz ürünü, tavuk ve etle devasa boyutta paella tavasında hazırlanan, İspanyollar’ın ünlü safranlı pirinç yemeği olan paella’yı burada küçük, orta ya da büyük porsiyonlarda yiyebilirsiniz.
http://www.hola-paella.com/

False