GeriSeyahat Kuzeyin güzel şehri Kopenhag’da bedava gezmeye ne dersiniz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kuzeyin güzel şehri Kopenhag’da bedava gezmeye ne dersiniz?

Kuzeyin güzel şehri Kopenhag’da bedava gezmeye ne dersiniz?

Euro almış başını gitmiş ama biz seyahatlerimize devam etmek istiyoruz! O halde en iyi çözüm seyahatlerimizi daha ucuza getirmek. Seyahatlerimizi ucuza getirmenin yollarından biri, gittiğimizde yerdeki ücretsiz veya uygun fiyata yapılabilecek aktiviteleri bulmak. Kopenhag’da bedava yapılabilecek 10 birbirinden güzel aktiviteyi derledim, işte detaylar...

1- Kastelette - Kopenhag Kalesi

Kopenhag’ın en güzel yerlerinden biri olan Kastelette, yıldız şeklindeki yapısı ise ve Ortaçağ Kaleleri gibi etrafını dolduran iki kat hendeği, yemyeşil çevresi ve içindeki kiremit rengi binaları ile Andersen Masalları’ndan fırlamış gibi. Kaleye giriş ücretsiz, istediğiniz gibi içini dışını dolaşabilir, bahçesinde piknik yapabilirsiniz. Bahçede sizi bir de yel değirmeni bekliyor ki, o masal ortamını tamamlıyor.

Kuzeyin güzel şehri Kopenhag’da bedava gezmeye ne dersiniz


2- Küçük Denizkızı Heykeli

Kopenhag’ın simgesi haline gelmiş olan bu bronz heykel Kastelette’nin deniz tarafında suyun içinde yer alıyor. Açıkta duran heykeli görmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Ancak itiraf edeyim; Kopenhag’ın simgesi bu muymuş diye hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz, küçük albenisi olmayan bronz bir heykel bu. Kale Andersen Masallarından fırlamış gibi ama asıl Andersen’den esinlenen Küçük Denizkızı heykeli, Andersen’in aynı adlı masalından esinlenilerek yapılmış.

Kuzeyin güzel şehri Kopenhag’da bedava gezmeye ne dersiniz


3- Nyhavn

Kopenhag’ın bir başka simgesi Nyhavn, yani yeni liman. Eski Liman kalenin olduğu tarafta imiş, sonra bu doğal liman bölgesine taşınınca adı da yeni liman olmuş. Şu an Kopenhag’ın en popüler yeri, bütün Kopenhag fotoğraflarında gördüğünüz renkli liman evleri burada. Bu evler 1700-1800’lerde denizci barınağı, depo, hatta genel ev olarak hizmet vermişler. Liman boyunca kafe ve restoranlar, Andersen’in Masal Evi ücretli etkinlikler olsa da liman kenarında oturup manzarayı izlemek burada en çok yapılan ve ücretsiz aktivitelerden biri. Buradaki binaların üzerinde yapılış yılları yazıyor, kafanızı yukarıya kaldırıp 1700lerdeki o liman hayatını hayal etmek de bedava.

Kuzeyin güzel şehri Kopenhag’da bedava gezmeye ne dersiniz



4- Botanik Bahçesi

Kopenhag yeşile doyuran bir şehir, şehir merkezindeki kocaman park ve bahçelerde yürüyüş yapan, spor yapan, çocuğunu gezdiren, piknik yapan, sohbet eden yerellere sıkça rastlayabilirsiniz. Ancak bu bahçelerden biri var ki, dünyanın her yerinden çeşit çeşit çiçek ve ağaç getirilerek adete bir cennet bahçesine dönüştürülmüş. Burası Botanik bahçesi. Oldukça geniş bir araziye yayılmış bahçenin içinde bir de devasa bir sera var ama ben gittiğimde girişi kapalı idi. Bahçenin içinde bir de gölet var, göletin içinde de ördekler. Ördekler o kadar evcilleşmiş ki, bizdeki kediler neyse Kopenhag’da ördekler o.

Kuzeyin güzel şehri Kopenhag’da bedava gezmeye ne dersiniz


5- Özgür Şehir Christiana

Dilden dile dolaşan efsane bölge Christiana! Bir zamanlar askeri bölge iken, askerlerin bölgeyi boşaltmasının ardından bir grup tarafından işgal ediliyor bu bölge ve uzun süren çatışmalar sürüyor. Grubun talebi burada özgürce yaşayabildikleri bir alan yaratmak, sonunda da hükümet ile anlaşmaya varılıyor ve bu özgürlükler bölgesi Christiana sakinlerine bırakılıyor. Kendi yönetimi ve kendi kuralları olan bu özerk bölgede eskiden fotoğraf ve video çekilmesine izin verilmezmiş, polis giremezmiş ama ben gittiğimde rahat rahat fotoğraf ve video çektik, tam biz çıkarken de polis baskına geldi. Yani eskisi kadar “özerk” değil artık. Ama bu bölgeye giriş ücretsiz, istediğiniz gibi sokaklarda dolaşabiliyor bu farklı yaşantıyı yerinde görebiliyorsunuz.

Kuzeyin güzel şehri Kopenhag’da bedava gezmeye ne dersiniz




6-  Kopenhag’ın Birbirinden Güzel Sokakları

Kopenhag birbirinden güzel renk renk binaları, bir ressamın fırçası ile çizilmiş izlenimi veren sokakları ile legolardan yapılmış bir şehir gibi. Bu sokakların hepsini dolaşmak bile günlerinizi alır. Günleriniz yoksa diye size o sokaklardan bazıları vereyim; Stroget, Pistolstrade, Magstrade, Larslejjsstrade, Overgaden Oven Vandet. Bu sokakların hepsi şehrin farklı bölgelerinde, fotoğraf çekmek, manzarayı izlemek, hatta sırf yürüyüp gitmek için bile çok güzeller.

Kuzeyin güzel şehri Kopenhag’da bedava gezmeye ne dersiniz



7. Free Walking Tour - Ücretsiz Şehir Turu

Pek çok şehirde bulabileceğiniz ücretsiz şehir turları Kopenhag’da da var. Kopenhag’da farklı içerikte yürüyüş turları düzenleniyor. Bir tanesi Büyük Tur (Grand Tour of Copenhagen), 3 saat sürüyor. Her gün 10:00, 11:00 ve 15:00’te City Hall önünden başlayan turlarda rehberlik eden kişiye gönlünüzden koptuğu kadar bahşiş bırakıyorsunuz. Christiana Bölgesi’ni de içeren 90 dakikalık Christianshavn turu ve yine 90 dakikalık Klasik Kopenhag turu ile birlikte üç farklı ücretsiz şehir turuna katılabilirsiniz. Hem otellerdeki fiziksel haritalardan hem de internette başlangıç noktaları, süreleri ve rotalarına dair detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kuzeyin güzel şehri Kopenhag’da bedava gezmeye ne dersiniz



8- Christiansborg Sarayı’nın Kulesi

Kopenhag’ı tepeden izleyebileceğiniz pek çok kule var ve bu kulelere çıkış çoğunlukla ücretli. Christiansborg Sarayı’nın kulesine çıkış ise ücretsiz. Biz gittiğimizde uzun bir sıra olduğu için çıkmadık, ancak Kopenhag’ı yukarıdan görmek için iyi ve ücretsiz bir seçenek. Hava açıksa kuleden İsviçre’nin Malmö şehrini görmeniz mümkün.

Kuzeyin güzel şehri Kopenhag’da bedava gezmeye ne dersiniz




9- Amelienborg Sarayı’nda Nöbet Değişimi

Nöbet değişim törenleri pek çok ülkede en çok ilgi gören turistik aktivitelerin başında geliyor. Halan Kraliyet Ailesi tarafından kullanılan Amelianborg Sarayı’nı görmek ve nöbet değişim törenini izlemek isterseniz her gün 12:00 ve 20:00’de nöbet değişimi var. Kraliyet nöbetçileriin sabırla nöbet değişimini izlemek bana çok ilginç gelmese de ilgi gören bir aktivite.

Kuzeyin güzel şehri Kopenhag’da bedava gezmeye ne dersiniz



10- Müzelerin Ücretsiz Günleri

Kopenhag’da müze girişleri çoğunlukla ücretli olsa da belli günler bazı müzelerin girişlerini ücretsiz yapmışlar. Eğer Kopenhag’a hafta içi gittiyseniz çok şanslısınız. Ny Carlsberg Glyptotek bunlardan biri, Salı günleri giriş ücretsiz. Nikolaj Kunsthal modern sanat müzesi de Çarşamba günleri ücretsiz. “Copenhagen Card” alırsanız pek çok müzeye ücretsiz girebiliyorsunuz.

Kuzeyin güzel şehri Kopenhag’da bedava gezmeye ne dersiniz

False