GeriSeyahat Kösedere üzümünden davet var
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kösedere üzümünden davet var

Kösedere üzümünden davet var

Tarihi binlerce yıla uzanan Kösedere üzümü, Karaburun Belediyesi’nin öncülüğünde şenliklerle gündemde. 20-21 Ağustos’ta 13’üncüsü yapılacak Kösedere Üzüm Festivali’ni bahane edip bu cennet kıyıları görebilir, yöresel lezzetleri tadabiliriz.

Kösedere Köyü’nün eski adı Ağalarseki. Karaburun Yarımadası’nın en büyük köylerinden biri. Bütün Karaburun köyleri gibi nedense denize uzak kurulmuş. Sahile 3, ilçe merkezine 15, İzmir’e 85 kilometre mesafede. Komşu Eğlenhoca ve İnecik köyleriyle sınırları çok yakın, iskele olarak Kaynarpınar İskelesi’ni kullanıyor. Kösedere’nin en dikkat çeken ve onu diğer köylerden ayıran özelliği mutfak zenginliği ve bu zenginliğe sahip çıkmaları. Kösedere mantısı, masır böreği, öküz köftüsü hiç duyulmamış lezzetler, Egeli otlar, zeytinyağlılar da çeşit çeşit... Mavi Boncuk, köydeki en özgün ve leziz restoran; sahibi bir kadın. Hatta öküz köftüsünün tescilini bile almışlar. Dana etinden ve çok özel bir tarifle yapılıyor; yanında getirilen salata ve sosuyla lezzeti dilden dile dolaşmış. Türkiye’nin dört bir köşesinden öküz köftüsünü tatmaya gidiyorlar.

Kösedere üzümünden davet var

Zamanında 1.200 dekar tarım arazisi varmış Kösedere’nin; yaylasında da 300 dekar üzüm bağı. Üzüm mirası yeniden canlansın diye düzenleniyor festival. 20 Ağustos Cumartesi günü saat 11.00’de görsel bir şölene dönüşen kortejle başlayacak şenlik, gün boyunca her yaş grubuna yönelik etkinliklerle devam edecek. Şenlik kapsamında üzüm çeşitlerinin, üzümle yapılan yöresel yiyecek ve içeceklerin satıldığı stantlar kurulacak. Üzüm deyince ilk akla gelen pekmez yapım ve şarap yapım-tadım atölyeleri de olacak. Kösedere’nin çam ağaçlarıyla çevrili meydanı püfür püfür eser. Köy meydanıyla başlayın gezinize. Sonra da doğa temalı kalem işleri çok ilgi çekici, 19’uncu yüzyıl özellikleri taşıyan, barok süslemeli köy camisine geçin. Tüm Ege köylerinde olduğu gibi şirin taş evlerle süslü, film platosu gibi sokaklarında kendi hikâyenizi çekin. Ve köy kahvesine dönüp soğuk bir şeyler için.
Kösedere üzümünden davet var

Köy kahvesi Mavi Boncuk adıyla lokanta olarak da hizmet veriyor. Burada dinlenirken taze köy ekmeği alabilirsiniz.

Zaman nasıl geçti anlamayacaksınız. Bu arada köy festival yüzünden kalabalık olacak, tek tek stantları gezip inanılmaz renkli ve özgün Kösedere mutfağını tadın. Üreticiler ve alanında uzman kişiler Karaburun Yarımadası’nda bağcılığın sürdürülebilirliğini anlatacaklar. İki gün boyunca farklı grupların konserleri, şenliğe coşku katacak. Festivalin son günü olan yani pazar günü de ‘en güzel üzüm’ ve ‘Kösedere Güzeli’ seçilecek. Hiç kaçırmam, ben orada olacağım.

False