GeriSeyahat Kar sizi çağırıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kar sizi çağırıyor

Kar sizi çağırıyor

İklimler değişiyor, yağışlar azalıyor, son bilmemkaç yılın en sıcak kışı gibi haberler tam kayak tutkunlarının hevesini kaçırıyordu ki, yeni yıl kar yağışıyla birlikte geldi. Evet bir ay kadar yolunu gözletmişti ama gelmişti. Şimdi Türkiye’nin her yanındaki kayak merkezleri, misafirlerini bembeyaz cennet manzaralar eşliğinde neşeyle ağırlıyor.

Setur Tur Satış Müdürü Ayşegül Karabacak, ülkemizde kış turizmi için büyük bir potansiyel olduğunu ama öncelikle kış uykusundan uyanıp bu alana daha çok yatırım yapmak gerektiğini söylüyor. Karabacak’a göre İstanbulluların gece hayatına düşkün olanları Uludağ’ı doldurmaya devam ediyor, toz kar meraklıları Kartalkaya’ya, Alpler’deki gibi kristal kar düşkünleri Sarıkamış’a gidiyorlar. Kartepe ise İstanbul’a yakınlığı ve en yeni tesislere sahip olması dolayısıyla son yıllarda çok ilgi görüyor. Bu hafta Hürriyet Seyahat’te Türkiye’nin kayak merkezlerini okuyacaksınız; yurtdışı rehberi haftaya...

ULUDAĞ- BURSA
/images/100/0x0/55eb2a8df018fbb8f8af9b4c

Batı Anadolu’nun en yükseği


Tepede eski adı Olympos olan Uludağ, eteklerinde ise yeşili artık sadece adında kalan bir Osmanlı şehri. Bursa endüstriden payına düşeni çoktan almış, diyetini ise yeşilini vererek ödemiş ama hálá çok güzel bir şehir. İlk altı Osmanlı sultanının gömüldüğü, eskiden ipek ve termal banyoların ekonomiye damgasını vurduğu bu yerleşim ilk sultanların göz ağrısı olarak görkemli eserlerle donatılmış. Bursa’da bulunan Uludağ Türkiye’nin en gözde kayak merkezlerinden biri. Bunun en önemli sebebi de yıllarca Türkiye’nin en büyük şehrine en yakın kayak merkezi olması.

Bursa’ya 35 kilometre mesafedeki Uludağ’da yedi teleski ve sekiz telesiyej toplam 15 lift bulunuyor. Zirvenin 2543 metre olduğu dağda kayak pistleri 1750 metreden başlıyor. Birinci bölgede dağda ilk yapılan tesisler bulunurken, ikinci bölgede World of Wonders, Montebaia, Magic Life, Karinna gibi yeni işletmeler yer alıyor. Batı Anadolu’nun en yüksek zirvesi olan Uludağ’ın diğer bir özelliği muhteşem bir doğaya sahip olması ve 1961’den beri Milli Park statüsünde bulunması.

NEREDE KALINIR

á Ağaoğlu Resort
(0224 285 20 01 www.agaoglumyresort.com.tr) á Kervansaray (0224 285 21 87) á Beceren (0224 285 21 11) á Grand Yazıcı (0224 285 20 50) á Genç Yazıcı (0224 285 20 40), á Club Voyage Alkoçlar (0224 285 23 22) á Karinna Otel (0224 285 23 60 www.karinnahotel.com)á Monte Baia Otel (0224 285 23 83 www.hotel-baia.com)

KARTEPE - İZMİT
/images/100/0x0/55eb2a8df018fbb8f8af9b4e

İstanbul’a en yakın beyaz cennet


İzmit’e ve Sapanca gölüne tepeden bakan Kartepe, İstanbul’a sadece bir saat uzaklıkta. Kışın kayakçılara ev sahipliği yapan Kartepe’nin civarında şelale ve dereler, doğanın içine gizlenmiş yollar, tepenizde ise asırlık ağaçlar bulunuyor, meşesinden kestanesine, kayınından köknarına kadar... Bu bölgede üç bin civarında bitki çeşidi var, geyik, ayı, çakal, tavşan gibi hayvanlar da yaban hayatın bir parçası olarak Kartepe’de yaşıyorlar.

Kartepe’ye giden yolun üzerinde yeşilin farklı tonlarını görüyorsunuz. Ormanın içinden geçen güzel bir yol kıvrılarak sizi zirveye taşıyor, ardından kayaklarınızı takıp, 3,5 milyon metrekarelik bir alana kurulu kayak kompleksinde kendinizi beyazın kollarına atıyorsunuz. Kartepe’de kayak ve snowboard düşkünleri için dört mekanik tesis, 42 kilometrelik pist alanı ve 14 pist bulunuyor. Yeni başlayanlar için kolay pistlerde, ustalar için dik tepelerde, doğa düşkünleri için ise ağaçların arasında, pistlerin dışına çıkarak kaymak mümkün. Özel baby lift alanı ilk kayak ve snowboard eğitimlerini almaları için çocuk ve yetişkin her yaştan insana ayrılmış. Gösterdiğiniz başarıya göre çam ağaçları arasındaki daha zorlu alanlarda eğitim devam ediyor.

Tur kayağına meraklıysanız, 25 kilometrelik pistlerde GPS dahil her türlü modern teçhizata sahip antrenörlerle spor yapabiliyor, tertemiz dağ havasını içinize çekebiliyorsunuz. Akşamüstleri ise bütün pistlerin en altındaki nokta olan Kadıkonağı çanağında, aynı yurtdışındaki gibi kayak sonrası partileri yapılıyor. Bir kadeh sıcak şarap, hoparlörlerden yayılan hoş bir müzik, keyifli dost sohbetleri günün tüm yorgunluğunu unutturuyor. Yorgunluk atmanın tek yolu bu değil. Otelin güzel bir spor salonu, saunası, buhar banyosu, hamamı ve kapalı yüzme havuzu da var. Deneyimli masörler ise spor sonrası rahatlamanın kilit ismi gibiler.

GÜNDÜZ KAR, AKŞAM HAVUZ

Kartepe’ye gitmek için yola İstanbul’dan çıkıyorsanız, TEM’den İzmit istikametine devam edin. 95 km. gittikten sonra İzmit Doğu Çıkışı tabelasından sapın. Gişelerden itibaren yol boyunca Kartepe levhaları sizi yönlendirecek. Maşukiye, gişelerden yaklaşık olarak 10 km. ileride yer alıyor. Maşukiye’den sonra 17 kilometrelik bir yol sizi 1700 metredeki Kartepe’ye taşıyor. Kartepe’de The Green Park Resort isminde 250 odalık güzel bir otel bulunuyor. Otelde açık büfe hizmet veren Şimşek Restaurant ve alakart yemek yiyebileceğiniz İtalyan ve Osmanlı restoranları var. En üst katta ise gece hayatına meraklı olanlar için Roof Bar bulunuyor.

Otelin yanında 50 adet apart mevcut. İki oda ve bir salondan oluşan bu apartlar özellikle aileler için çok ideal. Otelde balo salonu ve şirket toplantıları için kullanılabilecek yedi toplantı ve kongre salonu bulunuyor. Otelde bu sene yarım pansiyon uygulaması başladı. Kartepe’de bulunan Kadıkonağı Restaurant’ta et ürünlerinin tadını çıkartabilir, tepedeki Geyikalanı Restaurant’ta ise sucuk ekmeği deneyebilirsiniz.

(The Green Park Resort, 0262 315 47 00 www.thegreenpark.com)

SAKLIKENT - ANTALYA

Yazın gözdesinde kış tatili
/images/100/0x0/55eb2a8df018fbb8f8af9b50


Antalya’ya 50 kilometre mesafedeki Saklıkent Kayak Merkezi’nde kayak sezonu öncesi tüm hazırlıklar tamamlandı. Beydağları üzerinde bulunan Saklıkent yolunda düzenlemeler yapılırken, TEDAŞ da önceki yıllarda sıkça yaşanan elektrik kesintilerinin önüne geçmek için çalışma yaptı. Konaklama tesislerinin sınırlı olduğu Saklıkent’te biri 10, diğeri 15 odalı iki tesis bulunuyor. 60 odalı bir tesisin inşaatı ise devam ediyor. Akdeniz’e olan yakınlığı dolayısıyla, sezonun kısa, kar miktarının az olduğu Saklıkent’te, daha ziyade Antalya’da konaklayıp, bir saatlik yolculukla bölgeye ulaşan günübirlik tatilciler kayak yapıyor. Saklıkent’in özelliği mart ayında yeteri kadar kar olduğu taktirde sabah kayak yapıp, öğleden sonra Konyaaltı plajında denize girebilmek. (Saklıkent Ski Resort 0242 312 27 07 info@saklikent.com.tr)

BOZDAĞ - İZMİR

Alp disiplini meraklılarına

Adı çok bilinmeyen mütevazı bir kayak merkezi. Şehre mesafesi 110 kilometre olduğu için özellikle İzmirlilerin tercih ettiği bir yer. Pistler 2150 metreye kadar çıkıyor. Alp disiplinine meraklı olanlar için dağın kuzey yamaçları çok uygun. Bozdağ Kayak Merkezi Oteli kalabileceğiniz tek yer. Otel kayak malzemesi temininde yardımcı oluyor. 60 yatak kapasiteli otelde 16’sı standart ve dördü suit olmak üzere toplam 20 oda bulunuyor, odalarda uydu tv, merkezi ısıtma, telefon var. (Bozdağ Kayak Merkezi Oteli, 0232 544 09 09) www.bozdagkayak.com

KARTALKAYA - BOLU

Bir de kardeşi oldu


Köroğlu dağlarının üzerinde, Bolu yakınında bulunan Kartalkaya, hem Ankaralı, hem de İstanbullu kayak severlerin gözdesi. Dağda 11 mekanik tesiste saatte 6000 kişi taşınıyor. Değişik zorluk derecelerindeki toplam 12 piste sahip olan Kartalkaya’da pistlerin uzunluğu 20 kilometrenin üzerinde. Pistler 1850-2250 metre yükseklikte bulunuyor.

Kartalkaya Kayak Merkezinde 160 odalı Kartal Otel, 500 yatak kapasiteli Grand Kartal Otel ve 800 yatak kapasiteli DorukkayaOtel olmak üzere üç konaklama tesisi var, hepsinde restoran, yüzme havuzu, disko, bar, oyun salonu gibi olanaklar bulunuyor. Oteller genelde her şey dahil sistemiyle çalışıyor. Ancak Uludağ’da gece yaşamı ön plandayken, burada doğa başrole soyunuyor. Toz kara sahip olduğu için kayakçılar tarafından özellikle tercih edilen Kartalkaya’da kayak ve snowboard hocasıyla kayak malzemeleri temin edilebiliyor.

Kartalkaya Bolu’dan 50, İstanbul’dan 260, Ankara’dan da 180 km. uzaklıkta. İstanbul’dan giderken, Kaynaşlı’dançıkın, önce Bolu Dağı’nı, ardından da şehir merkezini (yaklaşık 10 km.) geçip Kartalkaya tabelasını takip edin. Vaktiniz varsa Kartalkaya’ya çok yakın olan Abant veYedigöller’i de ziyaret edebilirsiniz.

Bolu’da son zamanlarda gündeme gelen yeni bir kayak merkezi daha var. Sezonda iki metreye yakın karın bulunduğu Esentepe’de aralıktanmarta kadar kayak yapabilirsiniz. Otel Esentepe ise konaklamak için güzel bir tesis.

NEREDE KALINIR

á Grand Kartal Otel

(0-374 234 50 50),

á Dorukkaya (0374 234 50 26),

á Kartal Otel (0374 234 50 05),

á Esentepe Otel (0374 311 40 80

www.hotelesentepe.com)

DAVRAZ - ISPARTA

Dağda dakalabilirsiniz, şehirde de

Gülün şehri Isparta’ya 26, havaalanına ise 58 kilometre mesafede bulunan Davraz’da biri özel, 5 yıldızlı, diğeri İl Özel İdaresi’nce işletilen iki konaklama tesisi hizmet veriyor. Kayak merkezine, Antalya’dan da iki saatlik yolculukla ulaşılabiliyor. Davraz Dağı’nda amatör ve profesyonel kayakçılar için altı kilometre uzunluğundaki pistlerde kayak yapma imkanı var.

Kuzey disiplini, Alp disiplini, snowboard, dağcılık, botanik gözlemcilik ve trekking aktivitelerinin olduğu Davraz’da ikinci bir telesiyej kuruldu. Zirvenin 2.637 metrede olduğu Davraz Dağı’nda kayakçıları 1.950 metreye taşıyan, 1.211 metre uzunluğundaki birinci telesiyeje ek olarak saatte 800 kişi kapasiteli 936 metre uzunluğunda yeni bir telesiyej daha yapıldı. Bu tesisle kayakçılar 2.350 metreye kadar çıkabiliyorlar. Bunun da sezonu daha uzatacağı söyleniyor. Davraz için hazırlanan www.davraz.com isimli sitede sadece bu kayak merkeziyle ilgili değil, tüm merkezlerle ilgili çok detaylı bilgiler var. Otel adreslerinden kayak merkezlerindeki kar kalınlığına kadar her türlü bilgiye bu siteden ulaşabiliyorsunuz. Isparta’nın İstanbul’a olan mesafesi 617 km. Davraz’a şehir merkezinden otobüs seferleri var, dolayısıyla Isparta’daki otellerde de kalabilirsiniz. 123 odalı Sirene Davraz Otel ise kayaktan sonra direk otele gitmek isteyenler için ideal. (Sirene Davraz Otel 0242 710 08 00, Hotel Eğirdir 0246 311 39 61)

ILGAZ - KASTAMONU

Anadolu’nun yüce dağında kayak keyfi


Ünlü yazar Rıfat Ilgaz’ın dizelerinden bestelenen "Ilgaz Anadolu’nun sen yüce bir dağısın" şarkısıyla çocukluğumuzun anılarında yer alan Ilgaz, Uludağ gibi Milli Park içinde yer alan bir kayak merkezi, zirvesi ise 2850 metreye yükseliyor. Karakeçilik tepesinin altına kurulmuş olan kayak merkezi, şehre 40 kilometre mesafede bulunuyor. Bir teleskiyle bir telesiyejin bulunduğu tesislerde kayağa yeni başlayan çocuklar için babylift de var.

Kayak pistlerinin 2000 metre yüksekliğe kadar çıktığı Ilgaz’da kar kalınlığı iki metreye ulaşabiliyor. Pistler yeni başlayanlar ve amatörler için ideal. Köknardan kayına türlü ağaçlarla dolu olan Ilgaz, yazın da coşan derelere ev sahipliği yapıyor. Ilgaz Mountain resort 440 yataklı ve 88 apart daireli bir tesis. Kayak pistlerinin hemen yanında Dağbaşı otel bulunuyor. Le Chalet ise butik tarzda yapılmış. Ankara Üniversitesi’ne bağlı Örsem Club’da odalar dört veya altı kişilik.

İstanbul’dan Ankara’ya giden otobanda Gerede çıkışından sapıp, Karabük yolundan devam edin. 30 kilometre sonra Samsun- Çankırı yoluna dönüp Ilgaz’a ulaşacaksınız.

NEREDE KALINIR

á Ilgaz Mountain Resort (0212 217 13 10, 0366 239 10 40 www.ilgazmountainresort.com) á Ilgaz Dağbaşı Otel (0366 239 10 10) á Le Chalet Ilgaz (0366 239 10 04) á Ilgaz Doruk Otel (0366 416 12 10) á Örsem Club (0366 239 10 61)

PALANDÖKEN - ERZURUM
/images/100/0x0/55eb2a8df018fbb8f8af9b52


Dünyanın en uzun ve en dik pistleri


Palandöken kayak merkezi dadaşların, cağ kebabının, Yakutiye ve Çifte Minareli medreselerin diyarında bulunuyor. 2007 Üniversitelerarası Kış Olimpiyatlarını son anda Çin’e kaptıran Palandöken’deki zirve 3185 metrede. En uzunu 12 kilometre olmak üzere toplam 28 kilometre uzunluğunda, 30 pist var. Palandöken’in pistleri dünyanın en uzun ve en dik pistleri arasında yer alıyor. Avrupa’nın en iyi doğal kayak pistine sahip olduğu söyleniyor.

Palandöken özellikle Rus ve Hollandalı turistlerin sık geldiği bir yer. Slalom ve büyük slalom için iki ayrı pistin olduğu dağda, kayakseverleri zirveye taşıyan dokuz mekanik tesis var. Erzurum havaalanı tesislere sadece 15 kilometre uzakta. Her ikisi de kapalı yüzme havuzuna sahip olan otellerden Polat Renaissance 224 odalı, Dedeman’da ise 186 oda ve 12 suit bulunuyor. Ejder telesiyejiyle zirveye çıkıp, sıcak şarap eşliğinde sucuk ekmek yemenin keyfi ise apayrı.

NEREDE KALINIR

á Ski Resort Dedeman (0442 316 24 14 www.dedemanhotels.com)á Polat Renaissance (0442 414 18 00) á Palan Otel (0442 317 07 07) á Kardelen Otel (0442 316 68 51)

SARIKAMIŞ -KARS

Atlı kızaklarla gezen mutlu insanlar


Orhan Pamuk’un Kar isimli romanının fonunda yer alan ve eski adı Kari olan Kars’ta kışın durmadan kar yağar, şehir hep beyaz gelinliğiyle oturan taze gelin gibidir. Kars, Doğu Anadolu’nun diğer şehirlerine benzemez, bir batılı, aristokrat tarafı vardır. 1878’den, 1943’e kadar Ruslar’ın elinde kalan Kars ızgara şehir planlı sokakları o muhteşem taş binalarıyla asıl kışın caziptir.

Kars’tan 55 kilometre uzaklıktaki Sarıkamış’ta kar artık zevk aracı olmuş, kayakların altında eziliyor. Bir tanıdığım Sarıkamış’ta büyüdüğü için çocukluğumdan beri atlı kızaklarla gezme ve kardelen toplama anıları dinlemişimdir. Aklıma hep fonda çalan müzik eşliğinde, kocaman beyaz atların çektiği kızaklardaki, dizlerine kürk örtülmüş, yanakları soğuktan kıpkırmızı olmuş o çok mutlu insanlar gelir, benzerini siz de Sarıkamış yakınındaki Çıldır gölünün üzerinde yapabilirsiniz. Sarıkamış’ta rakım 2634 metre. Kayak meraklılarının gözdesi olan Cıbıltepe toplam 12 kilometrelik beş pistiyle dikkat çekiyor. Üç teleski ve iki telesiyejin bulunduğu Sarıkamış’ta iki otel var, biri üç yıldızlı Çamkar (0474 413 65 65 www.camkar.com), diğeri de Toprak Otel (0474 413 41 11 www.toprakhotels.com).

ERCİYES - KAYSERİ

Kapadokya’nın mimarı
/images/100/0x0/55eb2a8df018fbb8f8af9b54


Mitolojideki adı Argeus olan Erciyes, Kapadokya’yı yaratan üç yanardağdan biri, bugünse Orta Anadolu’daki en yüksek zirve olarak kayakseverleri selamlıyor. Kasımdan nisana neredeyse beş ay kayak yapılabiliyor. Türkiye’nin ilk kayak tesislerinden biri 1947’de Erciyes’te kurulmuş. Pistler 2200 metreden başlayıp, 3100 metreye kadar çıkıyor. Kayseri havalimanı dağa çok yakın. Kayak pistleri şehir merkezine 25 kilometre uzaklıkta. Dedeman Erciyes (0352 342 21 16) ve Grand Eras (0352 242 21 28) konaklama için ideal.

DİĞER KAYAK MERKEZLERİ

Bu çok bilinenler dışında dört tarafı dağlarla çevrili ülkemizde başka kayak merkezleri de var. Ankara Elmadağ, Bingöl Yolaçtı, Bitlis Altınkalbur Dağları, Elazığ Sivrice-Hazarbaba, Gümüşhane Zigana, Ağrı Bubi Dağı Kayak Merkezi, Erzincan Bolkar akla ilk gelenlerden. Bu tesisler şimdilik kendi bölgelerindeki kayak meraklılarına hitap ediyorlar. Kış turizmi geliştikçe bu yörelerde kendi paylarına düşeni alacak ve yeni kayak merkezleri kayakseverler için farklı alternatifler olarak gündemegelecek.
False