GeriSeyahat Kahramanlar karış karış savundu; biz adım adım yürüyelim
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kahramanlar karış karış savundu; biz adım adım yürüyelim

Kahramanlar karış karış savundu; biz adım adım yürüyelim

Çanakkale Savaşı, engebeli bir arazide, zor koşullar altında yaşanan büyük bir mücadeleydi. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından savaş alanına kazandırılan Arıburnu Yürüyüş Güzergâhı, 57. Alay Yürüyüş Güzergâhı ve Mustafa Kemal Yolu, ziyaretçilerine bu kahramanlık destanının ruhunu bugün de hissettirmeyi hedefliyor.

Çanakkale Muharebeleri’nin yaşandığı Tarihi Alan’da “Karış karış savunduk, adım adım yürüyoruz” ülküsüyle hayata geçirilen ve ziyaretçiye eşsiz bir deneyim sunan yürüyüş güzergahlarına yenilerinin eklenmesi amacıyla çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Anzak Koyu bölgesindeki Şarapnel Vadisi Mezarlığı’ndan başlayan Arıburnu Yürüyüş Güzergâhı, Arıburnu’ndaki Türk cephe hattının orta kısmında kalan Cesarettepe-Mehmet Çavuş Anıtı-57. Piyade Alayı Şehitliği hattından, Kanlısırt üzerinden devam ediyor, Lone Pino-Çakaldere kısmında sonlanıyor. Bu bölgedeki yabancı mezarlıkları da içine alıyor. Hem Türk hem de Anzak tarafı hakkında detaylı bilgi vermeyi amaçlayan yürüyüş güzergâhı, aynı zamanda bu toprakların hangi mücadeleler sonucunda kazanıldığını ve yaşananları cephe hattının içindeki ziyaretçilere yaşatmayı amaçlıyor. Toplam parkur uzunluğu yaklaşık 7 kilometreyi buluyor. Arazi kıyı çizgisinden hemen yükselen vadi ve tepeleri de içinde barındırıyor. Ziyaretçilere doğal ortamda bir gezi fırsatı sunuyor.

Kahramanlar karış karış savundu; biz adım adım yürüyelim
Mustafa Kemal Yürüyüş Yolu ziyaretçilere Atatürk’ü, Conkbayırı muharebeleriyle şehitlerimizin aziz hatıralarını
yaşatmak amacıyla Çanakkale’deki Tarihi Alana kazandırılıyor.

Aziz hatıraları yaşatıyor

Tek bir beton dökülmeden ve alanın doğal dokusu bozulmadan yapılan Arıburnu Yürüyüş Güzergâhı hem ulusal hem de uluslararası yürüyüş yollarına örnek gösterilebilir.

Mustafa Kemal Yolu, Atatürk’ün 25 Nisan 1915 sabahı, düşman çıkarmasına mâni olmak için hareket ettiği Kocaçimen-Conkbayırı hattını ve Haziran 1915’te Anzak bölgesine doğru gözetleme yaparken fotoğrafının çekildiği noktayı kapsıyor.

Kahramanlar karış karış savundu; biz adım adım yürüyelim

Ziyaretçilere Atatürk’ü, Conkbayırı muharebelerini ve şehitlerimizin aziz hatıralarını yaşatmak amacıyla ‘Mustafa Kemal Yürüyüş Yolu’ adlı proje çalışmaları halen devam ediyor. Savaş alanının en yüksek noktası olan, 37 metre yükseklikteki Kocaçimen Tepesi üzerinden başlayan yürüyüş güzergâhı, Düztepe 9 No’lu siper hattında sonlanıyor. Yürüyüş yolunun uzunluğu toplam 20 km olmakla beraber 9 ve 15 km’lik alternatiflerle hizmete sunulması planlanıyor.
Kahramanlar karış karış savundu; biz adım adım yürüyelim

Gururla anıyoruz

Dünyanın en kahraman alaylarından biri olan 57. Piyade Alayı’nın, düşmanı Sarıbayır hattında durdurmaları adına kendilerine verilen düşmanı püskürtme emrini ölümleri pahasına yerine getirmeleri, tarihimiz ve gelecek kuşaklarımız adına daima gururla anılacakbir şeref sayfasıdır. Bu kahraman alayın aziz hatırasını ölümsüzleştirmek adına oluşturulan Kocadere Kamp Alanı’ndan başlayan ve Conkbayırı’nda sonlanan ‘57. Alay Yürüyüş Güzergâhı’nda her sene 10 binden fazla gencin katılımıyla ‘57. Alay Vefa Yürüyüşü” gerçekleştiriliyor.

DÜNYANIN EN KAHRAMAN ALAYI

57. Piyade Alayı’nın, kendilerine verilen düşmanı püskürtme emrini, ölümleri pahasına yerine getirmeleri tarihimizde daima gururla hatırlanacak bir şeref sayfasıdır.

Kahramanlar karış karış savundu; biz adım adım yürüyelim

Ulus olma bilinci

Çanakkale Muharebe alanları her 25 Nisan’da Avustralyalıların ve Yeni Zelandalıların torunlarına ev sahipliği yapıyor. Bu iki milletin ulus olma bilincine eriştiği yer olan Tarihi Alan, her yıl ziyaret edilmesi gereken kutsal bir mekâna dönüştü. Bizim tarafımızdan bakınca, yine her 25 Nisan’da icra edilen ‘57’nci Alay Yürüyüşü’ Çanakkale ruhunun canlı tutulmasının gerekliliklerinden biri oldu. Yine bu kapsamda Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından oluşturulan ‘Arıburnu Yürüyüş Güzergâhı’ Çanakkale Savaşı’nın engebeli bir arazide, zor koşullar altında, büyük mücadelelerle kazanıldığını ziyaretçilere hissettirmek üzere planlandı. Güzergâh için belirlenen slogan da bu ruhu taşıyor: “Karış karış savunduk; adım adım yürüyelim.” Şarapnel Vadisi’nden Haintepe’ye, oradan Cesarettepe ve 57’nci Alay’a, 57’nci Alay’dan da tekrar başlangıç hattına yakın bir noktaya, Çakaldere ağzına açılan yürüyüş güzergâhının tüm ziyaretçilerde uyandıracağı ilk duygu belli... O da: Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın Bu toprak, bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın bir vatan kalbinin attığı yerdir.

Kahramanlar karış karış savundu; biz adım adım yürüyelim

DOĞALLIĞI BOZULMADI

Arıburnu Yürüyüş Güzergâhı hem ulusal hem de uluslararası yürüyüş yollarına örnek gösterilebilir. Tek bir beton dökülmeden ve alanın doğal dokusu bozulmadan yapıldı. Toplam parkur uzunluğuysa yaklaşık 7 kilometre.

Kahramanlar karış karış savundu; biz adım adım yürüyelim
Kahramanlar karış karış savundu; biz adım adım yürüyelim


False