Interrail’le yollara dökülmek artık eskisinden daha kolay - Seyahat Haberleri
GeriSeyahat Interrail’le yollara dökülmek artık eskisinden daha kolay
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Interrail’le yollara dökülmek artık eskisinden daha kolay

Interrail’le yollara dökülmek artık eskisinden daha kolay

Bir bilet alıp trene atlamak ve soluğu Avrupa’da almak, sırtta bir çanta, cepte haritayla o ülkeden bu ülkeye dolaşıp durmak. Bazen maceraya doyamayıp bir park köşesinde uyku tulumuna kıvrılmak, bazen üç gün kalmaya niyetlenilen bir şehre aşık olup haftaları karış karış şehrin sokaklarında harcamak...

Bütün bunları tamamen kendi isteğine göre, hem de olabilecek en özgür ve ucuz şekilde yapmak isteyenler için yıllardır interrail var. Bir süre önce 26 yaş sınırını da kaldıran bu gezginsever sistemle yollara dökülmek artık eskisinden de kolay.

Yoğun hatlarda rezervasyon yaptırmak yer bulamama ihtimalini yok ediyor ancak ekstra para harcamak istemeyenler ayakta da olsa bilet olduğu sürece trene binebileceklerini unutmamalı.

Sigara ve içki gibi kişisel zevkler ve hostel yerine otellerde konaklamak harcanacak parayı ciddi şekilde etkiliyor. Yaz aylarında parklarda ve istasyonlarda uyumak ve trenlerde gece yolculuğunu tercih etmek ekonomik açıdan daha rahat.

Bileti yolculuğa çıkmadan üç ay önce almakla kur artışından etkilenmemek mümkün.

Vize sorunu yaşamamak için yolculuktan bir ay önce harekete geçmek gerekiyor. Hostellerden rezervasyon yaptırmak da vize alımını kolaylaştıran tüyolar arasında.

Özellikle öğrencilerin tercih ettiği hosteller yaz aylarında çok yoğun olduğu için bu mevsimde hostelde kalmayı düşünenlerin rezervasyon yaptırmaları gerekiyor.

Değerli eşyaları, pasaport, bilet ve para gibi hayati önem taşıyan şeyleri dikkat çekmeden taşımak ve bunların hepsini aynı yerde tutmak hırsızlar için alınacak önlemlerden biri. Interrail boyunca nakit para taşınmaması, kolayca iptal edilebilecek ve yurtdışında geçerli olan kredi ve banka kartları taşınması faydalı.

Tren bilgileri Avrupa’da her tren istasyonundan otomatik makineler sayesinde alınabiliyor.

Geziler genelde yürüyerek yapılacağı için çanta taşımak ıstıraba dönüşebiliyor. Bu yüzden hafif çanta ideal. Hangi mevsim olursa olsun kalın bir hırka çantada bulunmalı. Uyku tulumu ve mat ise olmazsa olmaz.

Interrail deneyimi yaşamış olanların beğendiği hostellerin de tatile çıkmadan önce incelenmesinde fayda var. Bu konuda bilgiye www.genctur.com www.hostelworld.com ve www.hostelbooking.com adreslerinden ulaşabilirsiniz.

INTERRAIL NEDİR

Gezginlere ucuz ulaşım sağlayan Avrupa Demiryolları İşletmesi’nin bir pas bilet uygulaması. Tüm ülkelerde tek biletle gezebiliyor; aynı bileti kullanarak istediğiniz yerden uygun zamanda kalkan trenlere binebiliyorsunuz.

BÖLGELERİ

Interrail 23 ülkeyi kapsayan bir gezi sistemi ve bu ülkeler de sekiz bölge halinde sunuluyor. Interrail yapan gezginlerin bir seferde sekiz bölge arasından bir rota seçmeleri gerekiyor. A Bölgesi: İngiltere, İrlanda B Bölgesi: İsveç, Norveç, Finlandiya C Bölgesi: Danimarka, Almanya, Avusturya ve İsviçre D Bölgesi: Polonya, Çek, Slovak Cumhuriyetleri, Macaristan ve Hırvatistan E Bölgesi: Fransa, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg F Bölgesi: İspanya, Portekiz ve Fas G Bölgesi: Türkiye bu rotada. İtalya, Slovenya ve Yunanistan da diğer ülkeler. H Bölgesi: Bulgaristan, Romanya, Sırbistan - Karadağ ve Makedonya.

NASIL YAPILIYOR

Tek bir bölge seçiyorsanız 16, iki bölgeyi birden gezmek istiyorsanız 22, üç veya daha çok bölgede bulunmak istiyorsanız 30 gün gezebiliyorsunuz. Süreler ikinci bir Interrail kartı alınarak 60 güne kadar uzatılabiliyor. 16 günden daha kısa süren bir Interrail yok. Başlama tarihini ve hangi ülkeden başlanacağını katılımcılar seçiyor. Bilet konaklama, rehberlik, yeme içme gibi ekstraları kapsamıyor. Bilet için Genç Tur ofisine gidip bilet ücreti ve pasaport getirmek yeterli oluyor. Interrail bileti banliyö trenleri dışında şehirlerarası tüm trenlerde kullanılabiliyor. Bilet sadece ikinci mevki trenlerde geçerli ve hızlı trenlere ek ücret karşılığı binilebiliyor. Aynı zamanda ek ücretle birinci mevki ya da yataklı kompartımanlarda seyahat etmek de mümkün.

INTERRAIL DİPLOMASİSİ

Interrail’e başlamadan önce rota üzerinde bulunan ve Türklerden vize isteyen ülkelerden vizelerin alınmış olması gerekli. Ülke sınırlarında ya da başka bir ülkedeyken vize için başvuru yapılamıyor. Vize başvurusunda Interrail bileti vize alınması için kolaylık sağlıyor. Interrail’de Schengen vizesi kullanılıyor. Biletin tarihi bir kerelik değiştirilebiliyor ancak başlangıç tarihinden önce değişikliği bildirmek gerekli. Bilet iadesi ise 10 Euro’luk bir bedelle yine yolculuk tarihinin öncesinde yapılıyor. Kaybolan biletler için yenileme yapılmıyor.

INTERRAIL EKONOMİSİ

Interrail için uygulanan Euro değeri her ay başı Devlet Demiryolları tarafından saptanıyor. Ödeme Euro olarak değil kur üzerinden hesaplanan YTL şeklinde yapılıyor. İstanbul’dan çıkış trenle yapılırsa bilet fiyatlarına ek olarak İstanbul - Pythion - İstanbul veya İstanbul - Kapıkule - İstanbul bilet ücretleri de ödeniyor. Rezervasyonun gerekli olduğu hatlarda trene binmeden önce ücret ödeniyor. Yoğun olan hatlarda ayakta kalmak istemeyenler de rezervasyon yaptırarak aynı ücreti ödüyor. Bilet, hostellerde konaklama ve yeme içme masraflarıyla ortalama 750 - 1000 dolara mal oluyor.
False