GeriSeyahat Hollanda Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Hollanda Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hollanda Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hollanda oturma izni, uyum sınavına bağlı olarak alınmaktadır. Hollanda oturma izni alabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekmektedir. Süresiz ve süreli oturma izni almak isteyenler için farklı seçenekler bulunmaktadır. 90 günlük Hollanda seyahat izni almak isteyenler oturum izin başvurusu yapmak zorundadır. Hollanda oturma izni nasıl alınır? Şartları nelerdir? Oturma izni başvurusu nasıl yapılır sizler için ayrıntıları derledik.

Hollanda oturma izni alabilmek için öncelikle İngilizce ve Hollandaca başvuru yapılması gerekir. Başvuru yapabilmek için ise üç seçenekten biri sunulmak zorundadır. Eğitim için yapılacak başvuru, aile birleşim başvurusu ve çalışma izin başvurusundan biri seçilmelidir.

 Hollanda Oturma İzni Nasıl Alınır? 

 Hollanda oturma izin başvurusu Hollanda’ da yaşayan kişi ve yetkili kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. Sponsor olarak tanımlanan kişiler tarafından yapılacak başvuru koşulları şöyledir. Eğer 90 günü aşabilecek süre Hollanda’da kalmanız gerekiyorsa öncelikle geçici oturma izin başvurusu yapmanız gerekmektedir. MVV olarak bilinen geçici oturma izin(vize) belgeniz pasaportunuza işlenmektedir. D tipi vize olarak tanımlanan geçici izin belge başvurunuzu sponsorunuz Online olarak da yapabilmektedir. 

 Şartları Nelerdir? 

 Hollanda oturma izni alabilmeniz için bazı koşulları yerine getirmeniz gerekmektedir. Oturma izninden önce de geçici oturum vizesi olarak tanımlanan D tipi vize başvurusu yapılmalıdır. MVV olarak tanınan geçici vize Pasaportunuza işlenmektedir. D tipi vize süresi kontrol edilerek gerektiğinde yeni başvuru yapılmalıdır. MVV D tipi vizesi başvuru şartları;

 Geçerli pasaport Sabıka kaydı formu(antecedents certificate) formu doldurulması gerekmektedir. 

 Türkiye Hollanda arasında 1963 senesinde imzalanan Ortaklık Anlaşmasına göre Türk vatandaşlarına yönelik özel haklar sunulmaktadır. Buna göre; 

Bu sözleşmeyle verilen haklardan, halen Hollanda’ da ücretli olarak çalışmakta olan Türk vatandaşları ile Onların aileleri yararlanabilmektedir. 

Bu şekilde Hollanda’ da yaşayan Türk vatandaşlarının yanında kalacağı şekilde oturma izin ücretleri daha düşük tutulmaktadır. 

AB üyesi ülkelerin vatandaşlarının 207 EUR ödemesi gerekmektedir. Türk vatandaşlarının ise 69 EUR ödeme yapması gerekmektedir. 

Hollanda’ da 3 yıl kalan Türk vatandaşlarının TWV olarak bilinen çalışma iznine gerek duymadan çalışabilmektedirler. 

Diğer ülke vatandaşları için bu süre 5 yıl olarak belirlenmiştir. 

Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? 

 Hollanda oturma izin başvurusu yapabilmek için gerekli koşulların sağlanması önemlidir. Öncelikle eğitim, çalışma ya da aile birleşimi gereksinimlerinden birini seçmek gerekmektedir. 

 2022 yılı 1 Ocak tarihinden itibaren Hollanda oturma izin başvuru koşulları arasında Sponsor olanın geliri göz önünde bulundurulmaktadır. 

Sponsor aylık geliri minimum 1,863 Euro 

Aile bireyi ile birlikte kalacak kişi geliri Sponsor evli ise Brüt 1,863 Euro 

Sponsor evli değil, ebeveyn ise brüt gelir 1,304 Euro 

Üniversite eğitimi alacaklar için aylık gelirin 932 Euro 

Beceri gerektiren işlerde çalışmakta olanlar için 30 yaş üstü(highly skilled migrant) 4,840 Euro 

30 yaş altı yüksek beceri ve yeti gerektiren işlerde çalışanlar için ise 3,549 Euro olarak belirlenmiş bulunmaktadır. 

False