GeriSeyahat Gençlik suyundan içmeye 120 bin kişi gidiyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Gençlik suyundan içmeye 120 bin kişi gidiyor

Gençlik suyundan içmeye 120 bin kişi gidiyor

Balıkesir’e bağlı Gönen kaplıcaları, Türkiye’de kullanımı en eski şifalı kaynaklardan biri. Yılda ortalama 120 bin kişi burayı ziyaret ediyor. Son yıllarda sadece kaplıcası değil, doğası nedeniyle de tercih ediliyor. Bölgede bu mevsimde balık tutmak, ata binmek, orman içi yürüyüş ve dağcılık yapmak mümkün. Yakınlarındaki Ekşidere Gençlik suyundan içenlerin gençleştiğine inanılıyor. İlçenin meşhur Oya Pazarı da her salı kuruluyor.

Gönen kaplıcaları Mısır, Roma ve Bizans uygarlıkları döneminde de bugün olduğu gibi kullanılmış. Bölgede yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen eserler, kaplıcanın hemen yakınındaki açık hava müzesinde sergileniyor. Burada yer mozaiklerinin yanısıra Roma, Bizans ve Osmanlı’ya ait taş eserleri görebilirsiniz.

Kaplıca suyu dünyada çok az rastlanır bir biçimde saf, temiz ve özelliklerini yitirmeden kalmış. Suyun sıcaklığı 73 derece. Hem banyo hem de içmek suretiyle yararlanılıyor. Su buharının solunması müzmin üst ve alt solunum yolları iltihaplarının, mineralli suyun içilmesi, mide ve 12 parmak ülseri, hazımsızlık, safra kesesi tembelliği, kalın bağırsak spazmlarının; banyo uygulamaları her çeşit romatizma, kireçlenme, ruhsal sıkıntılara bağlı ağrı ve huzursuzlukların, kadın hastalıklarının tedavisinde, karın ameliyatları veya ortopedik ameliyat sonrası nekahat dönemlerinde yararlı oluyor.

Gönen’in eski adı kasabanın yanından geçen çaydan dolayı Asepsus’du. Kaplıcaların ortaya çıkmasından sonra Artema adını aldı. Evliya Çelebi, Seyahatname’sinde Bursa krallarından Mihaliç’in, Gönen’e gelerek kaplıca sularından yararlandığını anlatıyor. Tarihi kubbeli kaplıca hamamları bugün de varlığını koruyor. Bugün hálá kullanılan otellerin ilki 1951’de inşa edlidi. 1962’ye gelindiğinde Gönen, kaplıcalar şehri halini almaya başlamıştı.

İSKENDER’İN KÖPRÜSÜ BURADA

Daha önce de dediğimiz gibi, Gönen’de yapılacak tek şey kaplıca banyolarına girmek değil. MÖ 400 yılında, İran seferi sırasında Büyük İskender’in yaptırdığı bir köprü burada bulunuyor. Ayrıca Alacaoluk, Babayaka ve Dereköy kaleleri de görülmeye değer. Park Otel’in temel kazısı sırasında bulunan MS 5. yüzyıla ait Bizans mozaikleri Gönen Mozaik Müzesi’nde sergileniyor.

Gönen’e gidince, Dereköy Alabalık Çiftliği’ni görmeden ve buradaki lezzetleri tatmadan dönmeyin. Dereköy’e Gönen-Biga yolunun 8. kilometresinden sola saparak ulaşabilirsiniz. Burası doğayla iç içe piknik yapabileceğiniz bir alan. Ayrıca kiremitte balık yiyebilirsiniz. Dereköy’ün güneybatısında, Keçi Deresi’nin yanında altı tane mağara var. İçlerinde sarkıt ve dikitlerin bulunduğu mağaralar görülmeye değer. Bu alan avcılık ve dağcılık sporu için de oldukça uygun.

İlçeye 13 km. mesafedeki Dağ Ilıcası, Ekşidere köyünün 2 km. batısında. Ilıca daha çok romatizma hastaları tarafından, yaz aylarında tercih ediliyor. Bu bölgeki tarihi havuzun bulunduğu alanda Bizans kalıntılarına rastlamak mümkün. Tesislerde 80 tek oda, 20 müstakil ev var. Ilıcanın 100 metre güneybatısında "Gençlik Suyu" olarak adlandırılan şifalı bir içme bulunuyor. Radyoaktif olması gençlik suyu denmesine sebep olmuş.

Gönen kaplıcalarındaki tesisler yılın 12 ayı hizmet veriyor. Yıldız, Güneş, Yeşil, Park veya Derman Otel’i tercih edebilirsiniz. Gönen Kaplıcaları İşletmesi bünyesindeki bu otellerde toplam 380 oda bulunuyor. İçlerinde Osmanlı ve Bizans dönemine ait tarihi hamamlar, açık yüzme havuzları, 600 kişilik restoran, Türk hamamı, tedavi havuzları ve saunalar var. Bütün odalarda kaplıca suyu bulunuyor. Otellerin hepsinde hava kirliliğini önlemek amacıyla jeotermal enerji kullanılıyor. Gönen Kaplıcaları İşletmesi Tel: (266) 762 18 40

NASIL GİDİLİR

Gönen, Çanakkale-Bandırma güzergahında Çanakkale’ye 145, Bursa’ya 150 km uzaklıkta. İstanbul, Ankara ve İzmir’den doğrudan otobüs kalkıyor. İstanbul’dan gidecekler Bandırma feribotuyla önce 1 saat 45 dakikada Bandırma’ya, sonra yarım saatte Gönen’e ulaşıyor. Tren seferleri ise İzmir-Bandırma bağlantılı.

Oya pazarı her salı

Gönen’de her hafta salı günleri Oya Pazarı kuruluyor. Gönenli kadınlar, evlerinde hazırladıkları iğne oyası, yatak örtüsü, pike takımları, nevresim takımları gibi el işlerini Oya Pazarı’na getirerek satıyorlar. Müşterileri de çoğunlukla evlenme çağındaki genç kızlar. Pazarda iğne oyalı havlu kenarı 5-15, tepsi örtüleri 3-20, namaz örtüsü 5-80, dört parça sehpa örtüsü 15-95, fiskos örtüsü 50-300, bohça 10-50, dantel bohça 10-50, pike takımları 15-450, yatak örtüleri 100-400, nevresim takımları 100-350 YTL.
False