Nefes kesici 20 doğa harikası!
Dünyada var olduğuna bile zor inanacağınız 20 doğa harikası. İşte görenleri büyüleyen, nefes kesici doğa harikaları... Üstelik ikisi Türkiye'de!
Büyük Mavi Delik: 400 metre genişliğinde ve 145 metre derinliğinde, Belize'nin 60 mil açığında yer alıyor. Dünyada çok sayıda "Mavi Delik" bulunmasına rağmen hiçbiri "Büyük Mavi" kadar çarpıcı değil. Görenleri şaşırtan "Büyük Mavi" tüplü dalış için en iyi yerlerden biri.
Uçan Gayzer: Tamamen renkli doğal olmasa da kaza sonucu oluşan bu yer tam bir doğa harikası. Bundan tam 40 yıl önce, çöle dönüşmüş eski bir göl yatağında jeotermal enerji kaynaklarını delen işçiler, kaynağın toprak altından püskürmesiyle birlikte minerallerin yükselip bu formu oluşturmasını sağlamış. Diğer gayzerlerden farkı ise aralıksız püskürmesi ve hiç ara vermemesi.
Zhangye Danxia: Çin’in Gansu eyaletindeki Zhangye şehrine bağlı olan Nantaizi köyünün yakınlarındaki genişçe bir alana ait. Yakın bir zamanda dünya mirası listesine de girmiş. Milyonlarca yılda oluştuğu tahmin edilen Çin'deki bu kumtaşı şekilleri sanki devasa bir el bu alanda ebru sanatı çalışması yapmış hissi uyandırıyor.
Çizgili Buzdağları: Buzdağlarının bazıları beyaz veya mavi olurken bazıları ise mavi-beyaz çizgili görünümlere sahiptirler. Bu buzdağlarının çizgili olanları şaşırtıcı ve etkileyici görünümüyle görenleri hayran bırakıyor.
Côte d'Albâtre: Falezlerin ne olduğunu çoğumuz biliriz. Dik uçurumlar.. Şimdi falezlerin yer yer kemer gibi oluşumlar ile 130 km uzunluğunda ve 100 metre yüksekliğinde bembeyaz renkte uzandığı bir sahil şeridi düşünelim. İşte burası Fransa’nın ünlü Côted'Albâtre’si, yani Türkçesi ile, ''Kaymaktaşı sahili''.
Salar de Uyuni Gölü: Salar de Uyuni dünyanın en büyük tuz gölü. Fotoğrafta görüldüğü gibi sanki ayna tutulmuş gibi bir görüntüye sahip.
Moeraki Kayaları: Sahil boyunca iri ufaklı bu taşları Maori yerlileri, yakınlarda batan bir gemideki sebze sepetlerinin taşlaşarak bu kayalara dönüştüğüne inanıyor. Doğrusu ise dünyanın Paleosen zamanından, yani yaklaşık 65 milyon yıl önce taşlaşan çamurlar, sahilde rüzgarın da etkisiyle bu şekli almış.
Kapadokya: 60 milyon yıl önce oluşmaya başlamış peri bacaları adeta masallardan fırlamış gibi hissetiriyor. Balon turuyla izlerseniz ise muhteşem bir duyguya kapılacağınıza emin olabilirsiniz.
Deadvlei, Namibya: Fotoğraf tutkunları için mükemmel kareler oluşturabilecekleri muhteşem bir yer. Deadvlei'deki kurumuş akasya ağaçlarından kalan gövdelerin oluşturduğu görüntü adeta bir ressamın tablosu gibi.
Tsingy de Bemaraha Milli Parkı: UNESCO Dünya Miras listesinde yer alan milli park aynı zamanda büyük bir lemur popülasyonuna da ev sahipliği yapıyor.