GeriSeyahat Dolmabahçe Sarayı Nerede Ve Nasıl Gidilir? Dolmabahçe Hakkında Bilgi, Tarihi, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2022)
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dolmabahçe Sarayı Nerede Ve Nasıl Gidilir? Dolmabahçe Hakkında Bilgi, Tarihi, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2022)

Dolmabahçe Sarayı Nerede Ve Nasıl Gidilir? Dolmabahçe Hakkında Bilgi, Tarihi, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2022)

İstanbul'un Beşiktaş semtindeki büyük saray, bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde veliahtların ikametgahı olan Dolmabahçe Sarayı, şimdi Milli Saraylar Resim Müzesi'ne ev sahipliği yapıyor. Dolmabahçe Sarayı'nın tarihi ve mimarisi ile ilgili bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti ve çalışma saatleri hakkında detayları derledik.

Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş ilçesinde ve Beşiktaş Futbol Takımı'nın stadının hemen yanında yer almaktadır.

Dolmabahçe Sarayı Nerede?

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul Boğazı kıyısında yer alan bir mücevherdir. 1856 yılında faaliyete başlayan saray, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında padişahların yaşadığı yerdir. Sultanahmet'teki Topkapı Sarayı, yaklaşık 400 yıl Osmanlı padişahlarına ev sahipliği yapmıştır. Ancak 1800'lü yıllarda Boğaz kıyılarının önem kazanmasıyla Osmanlı tahtı da Dolmabahçe Sarayı'na taşınmıştır.

Dolmabahçe Sarayı Tarihçesi

Dolmabahçe Sarayı'nın tarihi, Sultan Abdülmecid'in 19. yüzyılda geleneksel Topkapı Sarayı'ndan ayrılmasıyla başlar. Osmanlı İmparatorluğu'nda batılılaşmanın etkisi ile Boğaz kıyılarına yeni bir saray inşa edilmiştir.

19. yüzyılda Osmanlı İstanbul'unda Batılılaşma hız kazandı. İstanbul Eski Şehir'de yaşayan Osmanlı halkı için “Avrupa” Haliç'in kuzey kıyısındaydı. Sultan Abdülmecid'in 1856'da Topkapı Sarayı'ndan ayrılıp batı mimari üslubunda inşa edilmiş Dolmabahçe Sarayı'na taşınmasıyla şehrin diğer kesimlerindeki yaşam kalitesi Tarihi Yarımada'yı geçmiştir.

Tarihi Yarımada'daki Müslüman nüfus mütevazi ve muhafazakar bir yaşam sürerken, Pera (Beyoğlu) mahallesi, burada düzenlenen partiler, balolar ve sanat etkinlikleri nedeniyle “Doğu'nun Paris'i” olarak kabul edildi.

Beyoğlu ve Boğaz, yeni yaşam tarzının simgesi oldu. O dönemde “Pera” olarak bilinen Beyoğlu'nda Neo-Klasik ve Barok tarzı binalar inşa edilmiş, Fransız tarzı kafe ve restoranlar açılmıştır. Pera, yabancıların yaşadığı bir yer haline geldi. Fransız ve İtalyan tüccarlar (levantenler) ve Osmanlı vatandaşları, Rumlar, Ermeniler ve Yahudiler bu semtte yeni bir kültür oluşturmuşlardır. Pera semtindeki olaylara Osmanlı bürokrasisi ve hatta bazen padişahın kendisi katılmıştır.

Pera'daki yabancı elçilikler, soylu aileler ve tüccarların Boğaz kıyısında konakları vardı. Böylece Boğaziçi kıyıları 19. yüzyılda büyük bir değişim geçirmiş ve rengarenk konaklarla dolmuştur. Şehirdeki değişimi gören Sultan Abdülmecid, geleneksel Topkapı Sarayı'nın yerine yeni bir saray inşa etmeye karar verdi. Böylece Boğaz'daki görkemli Dolmabahçe Sarayı'nın inşaatına başlandı.

Dolmabahçe Sarayı Eserler

Dolmabahçe Saray Müzesi, 18. ve 19. yüzyıllarda Beylerbeyi Sarayı, Aynalıkavak Sarayı ve Dolmabahçe Sarayı gibi Osmanlı saraylarında kullanılmış olan objelerden oluşmaktadır. 40.000'den fazla obje bulunan müzede Osmanlı saraylarındaki günlük hayata dair bilgiler veriliyor. Müzedeki objeler arasında giysiler, mutfak eşyaları, yemek takımları, yazı gereçleri, halılar ve daha pek çok şey yer alıyor. Ayrıca Sarayda Çocuk Olmak, Dini Hayat, Hat Sanatı, Sağlık ve Kişisel Bakım, Yemek Takımları, Mutfak Gereçleri ve Kakma Eserler başlıkları altında eserler sergilenmektedir.

Dolmabahçe Sarayı Giriş Ücreti

Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti 2022 yılı itibari ile 120 Türk Lirasıdır. Harem bölümünü ziyaret etmek isterseniz ekstra 90 TL ödemeniz gerekecektir. Saray ve haremi içeren kombine biletin fiyatı 150 TL. Bilet fiyatına sesli rehber sistemi dahildir.

Dolmabahçe Sarayı Ziyaret Saatleri

Dolmabahçe Sarayı'nın çalışma saatleri sabah 9:00 ile akşam 18:00 arasındadır. Bilet gişeleri kapanış saatinden 60 dakika önce kapatılır. Son giriş saati 17:00'dir. Dolmabahçe Sarayı pazartesi günleri kapalıdır.

Dolmabahçe Sarayı Hakkında

Dolmabahçe Sarayı'nın mimarisi önceki Osmanlı saraylarına hiç benzemiyor. Özellikle Topkapı Sarayı'nı ziyaret edenler, Klasik Osmanlı Mimarisi ile 19. yüzyıl binaları arasındaki farkı göreceklerdir.

Türkçede “dolma” içi doldurulmuş veya içi doldurulmuş, “Bahçe” ise bahçe anlamına gelmektedir. Dolmabahçe Sarayı'nın bulunduğu yer, saraya adını veren Boğaz üzerindeki küçük koy doldurularak elde edilmiştir.

Baş mimar Garabet Balyan, Doğu ve Avrupa stillerini birleştirmeyi başardı. Yaşam tarzı ve protokol Doğuluydu, ancak mimari plan Avrupa saraylarından alındı. Balyan, eklektik mimari sonucu oluşturan çeşitli mimari stilleri de birleştirdi.

Saray 285 oda ve 46 salondan oluşmaktadır. Devasa bina 25 hektar / 62 dönümlük bir alanı kaplamaktadır. Bu zarif avlu için özel olarak dokunmuş 600'e yakın eşsiz tablo ve çok güzel dev Türk halıları var.

Sarayın donanımı, çağının en yüksek teknik standartlarını uyguluyordu. Gazlı aydınlatma ve klozetler İngiltere'den ithal edilirken, Avrupa'daki saraylar o dönemde hala bu özelliklerden yoksundu. Daha sonra elektrik, merkezi ısıtma sistemi ve asansör montajı yapılmıştır.

False