GeriSeyahat Çamlıca Kulesi Nerede Ve Nasıl Gidilir? Çamlıca Kulesi Hakkında Bilgi, Tarihi, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2022)
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Çamlıca Kulesi Nerede Ve Nasıl Gidilir? Çamlıca Kulesi Hakkında Bilgi, Tarihi, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2022)

Çamlıca Kulesi Nerede Ve Nasıl Gidilir? Çamlıca Kulesi Hakkında Bilgi, Tarihi, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2022)

Özellikle kulenin muhteşem İstanbul manzarasına sahip yüksek bir tepe üzerinde harika bir bölgede olması nedeniyle birçok turisti kendine çeken Çamlıca Kulesi turistik cazibe merkezi haline geldi. Çamlıca Tepesi nerede yer alıyor, nasıl gidilir ve giriş ücretleri nelerdir detayları ile derledik.

Çamlıca Kulesi, Mayıs 2021'de resmi açılışının ardından resmi olarak İstanbul'un ve tüm Türkiye'nin en yüksek kulesi oldu.

Çamlıca Kulesi Nerede?

Kule, Üsküdar bölgesinde Çamlıca Tepesi üzerinde yer almaktadır. Deniz seviyesinden yükselen göz alıcı bir tepenin üzerinde yer alan bu bölge, yerli halk ve turistler için özeldir.

Çamlıca Kulesi Tarihçesi

Osmanlı döneminden bu yana İstanbul'a kuşbakışı bakabileceğiniz en güzel yer Çamlıca Tepesi, aşıkların aşklarına yüzyıllardır anlam katan ve hatıralarında hatıralar bırakan bir yerdir. Birçok şiire, şarkıya, edebi esere konu olmuş, eski Türk filmlerine ev sahipliği yapmıştır. İstanbul'un yedi tepesinden biri olan Çamlıca Tepesi, Büyük ve Küçük Çamlıca olmak üzere iki ayrı tepeden oluşmaktadır.

Osmanlı padişahları Çamlıca'ya büyük ilgi duymuştur. IV. Murat burada ilkyazlık konutun yapılmasını emretmiştir. "Avcı" lakabıyla anılan IV. Mehmet, bir av köşkü yaptırmıştır. Büyük Çamlıca'daki kaynak suyu alanı da onun döneminde ıslah edilmiştir. III. Selim döneminde, Boğaziçi ve Kağıthane'deki eğlencelerle birlikte Çamlıca bir dinlenme yeri olmuştur.

Osmanlı döneminde Çamlıca Tepesi ve İstanbul'daki diğer bazı tepeler de atmaca, şahin ve alabalık gibi yırtıcı kuşların eğitimi için kullanılmıştır. Mezarı Çamlıca'da bulunan İvaz Fakih, o dönemde dindar bir kişi ve peregrine yetiştiricisiydi ve tepe ilk kez Peregrine Bakım Yeri olarak kendisine, daha sonra Doğancıbaşı ve Şahincibaşı'nın şahin ve şahin yetiştiricilerinin reislerine verildi.

Alman imparatoru II. Wilhelm 1800'lü yılların sonunda İstanbul'a yaptığı ziyarette Çamlıca'yı gezmiş ve hayran kalmış. Çamlıca Tepesi'nde Osmanlı padişahı Abdülhamit Han'dan buraya bir anıt dikmesini istemiş ancak Abdülhamit, Türklerin hayran olduğu İvaz Fakih'in türbesinin varlığını bahane ederek onu kibarca reddetmiştir. Bu retten sonra II. Keizer Wilhelm, Sultanahmet Meydanı'na padişaha hediye olarak Alman Çeşmesi yaptırılmasını emreder.

Çamlıca, Türk edebiyatında da önemli bir yere sahiptir. Tanzimat devrinin birçok şair ve yazarının yanı sıra daha sonraki yıllarda yaşamış diğer edebiyat şahsiyetleri de eserlerinde Çamlıca'dan bahsetmişlerdir.

Bugün, geleneksel atıştırmalık "Gözleme", koçanında mısır ve dondurma, büfeler, çeşmeler, çay ve kahvehaneleri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen restoranları ve harika bitki örtüsü ise ziyaretçilerin akın ettiği bir yerdir.

Çamlıca Kulesi Eserler

İlk olarak İstanbul Boğazı, Boğaz Köprüleri Tarihi Yarımada'yı da rahatlıkla seçebilirsiniz. Fatih, Sultanahmet, Eminönü Sultanahmet, Ayasofya Galata Kulesi, Galata Köprüsü ve Haliç Dolmabahçe Sarayı, Anadolu Yakası'nda Beşiktaş ve Kabataş Fenerbahçe ve Kadıköy Plajları Tabii ki İstanbul'un en tatlı üyeleri Prens Adaları Şehrin uzak Asya kısmında Dragos, Maltepe ve Pendik'e kadar görmek mümkündür. Yani tüm İstanbul ayaklarınızın altındadır.

Çamlıca Kulesi Giriş Ücreti

Yerliler ve Türkiye'de ikamet edenler için tam bilet fiyatı 60 Türk Lirasıdır. Turistler için 120 TL ve öğrenci biletinin maliyeti 30 TL'dir. 6 yaşından küçük çocuklar için ücretsiz giriş yapabilmektedir.

Çamlıca Kulesi’ne Nasıl Gidilir?

Kule, en yakın Acıbadem veya Altunizade metrobüs istasyonlarına ve Bulgurlu metro istasyonuna kısa bir taksi yolculuğu mesafesinde yer almaktadır. Kuleyi işleten PTT Kule Genel Müdürü Ahmet Selami Söğüt, Acıbadem, Altunizade, Bulgurlu ve hatta komşu Çamlıca Camii'nden de otobüs transferlerinin olacağını da belirtmiştir.

Çamlıca Kulesi Ziyaret Saatleri

Kule, pazartesiden cumartesiye 10:00 - 21:00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak ve pazar günleri kapalı olacaktır.

Çamlıca Kulesi Efsanesi Hakkında

Çamlıca TV ve radyo kulesinin tasarımında tarih boyunca Türkler için önemli bir simge olan lale çiçeğinden esinlenilmiştir. Kulenin ana aksı lalenin köklerini ve besleyici gövdesini, güneşe doğru yükselen seyir terası ve restoran katları ise henüz açılmamış bir lale tomurcuğunu simgeliyor.

Kendi içinde simetri aksı olan kulenin önü veya arkası olmadığı için simetri aksı kullanılarak manzaraya göre derforme durumu söz konusudur. Zemin kattan zemine antenlerle yükselen ana kabuğun her iki tarafında bulunan Panorama asansörleri ile İstanbul Boğazı'nın Asya ve Avrupa kıtalarını birbirinden ayırıp bütünleştiriyor.

170 milyona mal olan kulede iki restoran ve bir seyir terası bulunuyor. Deniz seviyesinden 220 metre yükseklikteki giriş kütlesi, halka açık fuaye, kafe, sergi ve MediaTek alanlarını barındırıyor. Kule, seyir terası ile Topkapı Sarayı ve Sultanahmet gibi İstanbul'un birçok önemli eserini görebileceğiniz doğa ve manzara odaklı bir macera sunuyor.

False