GeriSeyahat C Tipi Vize Nedir? Nasıl Alınır? C Tipi Vize Kimlere Verilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
C Tipi Vize Nedir? Nasıl Alınır? C Tipi Vize Kimlere Verilir?

C Tipi Vize Nedir? Nasıl Alınır? C Tipi Vize Kimlere Verilir?

C Tipi vize, kısa sürelerle Schengen bölgesindeki ülkeleri herhangi bir nedenden dolayı ziyaret etmek için kullanılan vizedir. 180 günlük bir süre içinde en fazla 90 gün boyunca Schengen Bölgesi içindeki 26 ülkede kalmanıza izin verir. C tipi vize kimlere verilmektedir ayrıntıları ile derledik.

Schengen ülkeleri ile vizesiz seyahat düzenlemesi olmayan Schengen Bölgesi dışında bir ülkenin vatandaşıysanız, C tipi vizeye ihtiyacınız olacaktır.

  C Tipi Vize Nedir? 

 Kısa süreli vize yani C Tipi vize sahibinin tüm Schengen bölgesi üye ülkeleri arasında serbestçe seyahat etmesine ve kalmasına izin verir. Schengen vizesi olarak da bilinen bu vize, yalnızca maksimum 90 günlük kısa süreli konaklamalar için geçerlidir.

  C Tipi Nasıl Alınır? 

 Normalde, yaşadığınız ülkede kısa süreli Schengen vizeniz için başvurursunuz. Tam olarak nasıl ve nereden alınacağı ülkeden ülkeye değişir. Genel olarak bir ülkeye gitmek için o ülkenin elçiliğinden vize alınması gerekmektedir. Yani kişinin kendi ülkesinde ya da yasal olarak ikamet ettiği ülkedeki, gideceği ülkenin konsolosluklarından ya da büyükelçiliklerinden alınmalıdır.

  İhtiyaçlarınıza göre tek girişli, çift girişli veya çok girişli Schengen Vizesine başvurabilirsiniz. İlki, yalnızca bir ülkeye kısa bir seyahat planlıyorsanız en iyisidir, çift girişli vize ise Schengen Bölgesi'nden çıkmanıza ve geri dönmenize izin verir.

  Çok girişli bir Schengen Vizesi, geçerli olduğu sürece istediğiniz kadar çıkış ve geri dönmenize izin verir. Altı ay içinde 90 günden fazla kalmamanız koşuluyla, Schengen Bölgesine istediğiniz kadar girip çıkabileceğiniz bir, üç ve beş yıllık dönemleri kapsayan çok girişli Schengen Vizeleri mevcuttur. 

 C Tipi Vizeyi Kimler Alabilir?

  C tipi vize pek çok neden gösterilerek alınabilir. Bunlara turizm, aile ve arkadaş ziyaretleri, iş gezileri, resmi ziyaretler, Avrupa'da kısa süreli eğitim, tıbbi nedenlerle yapılan geziler ve kültürel ve sportif etkinliklere katılmak ya da sanatsal projelerde yer almak da dahildir. Bu yüzden pek çok kişi C tipi vizeye sahip olabilir. C tipi vize alabilmek için farklı nedenler öne sürülebilir. Bunlar;

  C tipi vize turistik ve iş amacıyla alınabilir;

 - Turistik Ziyaret

 - İş Toplantısı/Ticaret 

- Konferans/Seminer/Toplantı 

- Festival/Fuar/Sergi

 - Sportif Etkinlik 

- Kültürel Sanatsal Etkinlik 

- Resmi Ziyaret 

 Ayrıca bir nedenden dolayı görevli ya da kurye olarak da C tipi vize alabilirsiniz. C Tipi vizelere Öğrenci ve Eğitim amaçları da dahildir;

 - Staj Vizesi

 - Staj ERASMUS

 - Staj AISEC

 - Dil Öğrenme

 - Ders Amacı

 - Eğitim Amacı

  C Tipi vizeler çalışma amacıyla da alınabilir;

 - İstihdam Amacı/Özel İstihdam Amacı

 - Görevlendirilen Öğretim Görevlisi/Akademisyenleri

 - Görevlendirilen Sporcular

 - Görevlendirilen Sanatçılar

- Görevlendirilen Serbest Bölge Çalışanları

 - Görevlendirilen Gazeteciler

 - Montaj ve Tamirci Amaçları

  C tipi vize almak için diğer amaçlar;

 - Arkeolojik Kazı, Keşif Amacı

 - Belge Amaçlı

 - Tur Operatörü Temsilcisi 

- Tıbbi Tedavi Amaçları

 - Refakat Amacı 

- Aile Birleştirme Amacı 

- Nakliye

 - Gemi Adamı Vizesi 

False