GeriSeyahat ‘Bu kez kendi sınırlarımı bile aşıyorum’
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
‘Bu kez kendi sınırlarımı bile aşıyorum’

‘Bu kez kendi sınırlarımı bile aşıyorum’

Nepal tüm gezginlerin hayali. Bu ülkeyi bu kadar özel yapan, kültürünün yanı sıra Himalayalar’ın en yüksek zirvelerine ve Everest’e sahip olması. Geçmişte Everest’in zirvesine tırmanmaya kalkan pek çok kişi ölünce sadece tecrübeli dağcılara çok yüksek ücretler karşılığında izin verilir olmuş. Benim gibi gezginler için Everest zirvesi bir hayal ama biz de Everest Base Camp yani Everest’in zirvesine giden buzulların başladığı son alana kadar olan zorlu yürüyüşü yapabiliyoruz. Yola çıkış kararımdan itibaren bu heyecanlı maceramı sizinle günbegün paylaşacağım.

Hayallerimin başkahramanı Everest ama birçok yere tek başıma gitsem de bu yürüyüşü yalnız yapmak istemiyorum. Tamamen bir tesadüf eseri Everest’e tırmanacağını öğrendiğim gezgin Esra Uğurlu’ya telefon açıp “Ben de gelsem” deyiveriyorum hiç düşünmeden. O da hiç düşünmeden “Gel” diyor. “Başkası olsa kabul etmeyi düşünürdüm ancak konu sen olunca düşünmedim” demesi bana cesaret veriyor ama beklentinin yüksek olması da büyük bir sorumluluğa dönüşüyor. İki kadın, rehber tutmadan dünyanın çatısına tırmanacağız!

Uçak bileti çok pahalı

Bu konuyu konuşmaya başladığımızda 3 hafta vardı hareket tarihine ve Esra biletini çoktan almıştı. Türkiye’den Nepal’e direkt uçuş var ancak o kadar pahalı ki! 28 bin lirayı görünce bir ara vazgeçiyorum. İçim daralıyor rakamlara baktıkça. Jazeera Havayolları’ndan bir bilet buluyoruz ama kredi kartıyla almayı bir türlü başaramıyoruz. Ertesi sabah ilk işim Türkiye’deki iletişim numaralarını aramak. Meğer Türkiye üzerinden hangi kartı kullanırsanız kullanın çevrimiçi ödeme yapılamıyormuş. 20 dolar karşılığında iki dakikada biletimi alıyorum.

Burada belirtmem gerekir ki Nepal ve Everest aktiviteleri asla ucuz değil, dolar harcayıp liraya çevirmenin hiçbirimize faydası yok. 519 dolara hayatımın en pahalı uçak biletini satın alıyorum ama üzerimden büyük bir yük kalkıyor. Artık Everest’i hayal etmeye başlayabilirim. Düşünmeden hareket eden bir yapım olduğu için başımıza ne gelecek bilmiyorum. Her şey yolunda giderse yaklaşık 15 gün dağda olacağız. Bulutların üstüne çıkacağız. Daha önce hiç bu kadar yükseğe tırmanmadım. Kısa bir araştırmayla öğreniyorum ki böyle bir yürüyüş için bir sene önceden hazırlananlar var. Aman Tanrım! Bense aylardır evde koltukla bütünleşmişim resmen. Kondisyonum yerlerde sürünüyor. Buna bir de yüksek rakım ve etkileriyle ilgili okuduklarım eklenince inşallah Base Camp’e sağ salim ulaşabilirim diye ummaktan başka çarem kalmıyor.

‘Bu kez kendi sınırlarımı bile aşıyorum’

Hazırlanmaya vakit yok

Everest için çantama neler koymalıyım peki? Ne alırsam alayım oldukça hafif olması gerektiği aşikâr. Eğer sırt çantamızı kendimiz taşımak istemezsek günlük 7 dolara taşıyıcı tutmalıyız. Everest’e tırmanan kişiler genelde turlarla anlaşıyor. Bu turlar 1.600 euro’dan başlayıp firmasına göre değişiyor. Fiyatın içinde Lukla’ya gidiş dönüş uçak bileti, konaklama, yiyecek ve porter dahilmiş. Biz kendi başımıza tırmanacağız. Nisan ve mayıs tam da Everest zamanı. Uçak bileti bakarken Türkiye’den Nepal’e aynı gün giden 4-5 uçağın komple dolu olduğunu görüyorum. Sanırım Türkiye’nin yarısıyla Nepal’de buluşacağız. Tam mevsiminde gittiğimize göre havanın güneşli olmasını umabiliriz ama her duruma karşı çantamızda yağmurluk olacak. Bunun yanında karbon filtreli bir suluğun çok işe yaradığını öğrendiğim için hemen satın alıyorum. En azından suya para vermemek ve su taşımak zorunda kalmamak güzel fikir. Eksik malzemelerimi Katmandu’dan tamamlamayı düşünüyorum.

Dağcılık sporunun nirvanası Nepal’de outdoor kıyafetlerin her türlüsü bolca var. Bu tarz aktivitelerde yanımda mutlaka ilaç taşımam gerektiğini biliyorum. O sebepten sağlık ocağına gidip durumu anlatıyorum ve doktor bana gerekli olabilecek ilaçları yazıyor. Ağrı kesici, uyutmayan bir grip ilacı, kas gevşeticiler, burkulmalara karşı krem ve takviye vitaminler alınıyor. Buna daha sonra yüksek irtifa hastalığını engelleyen başka bir ilaç daha ekleniyor. Şarj sorunumuz olacağını düşünerek yedek bir powerbank satın alıyorum. İki tane 20 binlik powerbank umarım yeterlidir. Yürüyüş esnasında kalacağımız köylerdeki kısıtlı elektrikle umarım onları doldurma imkânımız olur. Çünkü bu büyülü coğrafyada fotoğraf çekerken kendimi kaybedeceğime eminim. En önemli konu sağlık sigortası. Birçok fiyat teklifi aldım. En iyisi 1 yıllık, 645 liraya COVID- 19’u da kapsayan bir paket. Nepal vizesi kapıdan alınabiliyor ama çevrimiçi de başvurabiliyoruz. Site Türkçe ve kolayca kullanılıyor.

Başvurudan önce pasaportunuzun ve vesikalık fotoğrafınızın cihazınızda olmasına dikkat edin. Hatta Nepal’de her yerde vesikalık fotoğraf isteniyormuş. Evde bulduğum ne kadar korkunç vize fotoğrafım varsa hepsini yanıma alıyorum. Umarım orada bu fotoğrafların hepsinden kurtulabilirim. Aşı kartı Nepal’de yeterli. Biletim Kuveyt aktarmalı olacağı için en karışık konu bu... Transit geçişte de aşı kartımın yeterli olduğunu öğreniyorum. İnşallah doğru bilgidir.

Birkaç güne başlayacak

Bir çanta dolusu çikolatayla enerji verecek yiyecek alıyorum ve kıyafetleri koymadan çantam birkaç kiloyu buluyor bile. Sırtımdaki onlarca kilo ağırlıkla, 15 gün bir de yüksek rakımın etkileriyle bu yürüyüş nasıl ilerleyecek çok merak ediyorum. Bu satırlar bir bilinmeze giden Bahar’ın rahat evinden yazılıyor. Birkaç gün içinde alıştığım düzenden ayrılıp yeni bir maceraya başlıyorum. Günbegün hikayemi @hurriyet_seyahat Instagram adresinden sizinle paylaşacağım. O kadar şaşkınım ki sanki ben değil, başkası gidiyor. Başıma gelen her ne olursa sonucunun çok güzel olacağını biliyorum. Bu hikâyeyi yazmak gurur verici. NOT: Seyahatime tek başına başlayarak Kuveyt aktarmalı bir uçakla Nepal’e vardım. Arkadaşımla Katmandu’da buluştum. Katmandu’dan size selam vermek için çok heyecanlıyım. Bana şans dileyin. Sanırım bu sefer çıtayı çok yükselttim. Kendi sınırlarımı bile aştım.
‘Bu kez kendi sınırlarımı bile aşıyorum’

HEDİYE YÜRÜYÜŞÜN KENDİSİ

Seyahatlerimde, sırt çantamda, gittiğim ülkenin çocuklarına hediye götürürüm. Bir çocuğu sevindirmek kadar güzel başka şey olabilir mi? Bu sefer de çocuklar için daha faydalı bir iş yapmak istedim. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) adına çocuklar için bir bağış kampanyası başlatmaya karar verdim. Böyle mistik bir ülkede, dünyanın çatısına çıkarken adımlarımızı attıkça ülkemdeki çocukların eğitimi için para toplayacağız. Bu aktivite bir iyilik hareketine dönüşecek. İyilik evrene yayılacak. Her şey çok güzel olacak… Seyahatimin tüm giderlerini karşılıyorum, yapacağınız bağışlar çocukların eğitimlerine harcanacak. Bağış için fonzip.com’da TEGV’in sayfasından kampanyama ulaşabilirsiniz: fonzip.com/tegv/kampanya/egitim-icin-evereste

False