GeriSeyahat Bize en yakın yabancı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bize en yakın yabancı

Bize en yakın yabancı

Pandeminin etkisi azalmaya başlayınca seyahat planları da başladı. Biz de önümüze haritayı koyduk ve kendimizi Tiflis programı yaparken bulduk. Tiflis’i seçmemizin nedeni güvenli, ucuz ve hafta sonuna sığdırabileceğimiz bir şehir olmasıydı. Kimlikle girilebiliyor olması da cabası. İki günde ruhumuzu da midemizi de tıka basa doyurduk.

Geçmişin izlerinin yansıdığı yıkık döküklüğünde muhteşem bir mimari kültür barındıran ve kendine özgü havası olan bir şehir Tiflis. Şehrin geleneksel dokusunu deneyimlemek için Old Tbilisi olarak bilinen ‘Eski Şehir’ bölgesinden başladık gezimize. Halıcıları ve hamamlarıyla kendinizi İstanbul’da hissedebileceğiniz bir bölge. Şifa dağıttığına inanılan sülfür banyolarıyla bilinen ‘Banyo Bölgesi’ şehri süsleyen renkli cumbalı evlerle bütünleşmiş ve kartpostal tadında bir görünüm veriyor. Hamamların en eskisi ve en meşhuru Chreli Abano. Mimarisi çok güzel. Biz hamama girip yıkanmadık, sadece içinde dolaşıp havasını soluduk.

Tiflis’e giderseniz, gözünüzü cumbalı evlerden alamayacağınız yürüyüş yolunun sonunda Leghvtakhi Şelalesi var. Görmeden geçmeyin. Kentin bir başka popüler noktasıysa Narikala Kalesi. Teleferikle de çıkılabiliyor ancak biz kaleye çıkmak yerine aşağıdan manzarasını izledik. Eski Şehir’de en sevdiğimiz evlerden biri Kaleidoscope House oldu. Fotoğrafa meraklıysanız listenize mutlaka ekleyin. Dantel gibi işlemeleri ve rengârenk camlarıyla tüm bahçesini kaplayan kiraz ağacının arasından beliren ev şahane.

Şehirde gezerken kafanızı her kaldırdığınızda göreceğiniz Gürcü ulusal kıyafetleri içindeki dev kadın heykeli şehrin simgelerinden biri. Kartlis Deda adlı heykel, dostluğu ve düşmanlığı simgeliyor. Bir elinde dost olarak gelenlere şarap sunmak için kâse, diğerinde düşman olarak gelenlere karşı kılıç tutuyor.

Şehirde turlamanız gereken yerlerden bir diğeriyse Rustaveli Bulvarı. Bulvar adını Gürcü şair Şota Rustaveli’den alıyor. Epey geniş bir meydana çıkıyor. Alandaki parlamento ve opera binası görülmeye değer.

Şehrin en önemli meydanlarından biri de Sovyet döneminden kalma Özgürlük Meydanı. Yemek ya da kahve için gideceğiniz birçok mekân buraya yakın. Şehrin her yerinden altın kubbesiyle yükselen Gürcistan’ın en büyük kilisesi Sameba Katedrali’ne mutlaka gidin.

Bize en yakın yabancı

SERGİ VE BİTPAZARI GEZİN

Nehrin üzerinden yükselen Metekhi Kilisesi’ne şehrin güzel fotoğraflarını çekmek için çıkabilirsiniz. Tiflis’te dolaşırken Barış Köprüsü mutlaka dikkatinizi çekecek. Eski şehrin mimarisine inat gibi tasarlanmış. Köprüden geçip Rike Concert Hall’un binasını görebilirsiniz.

Tiflis’te gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz üç müze var. Ülkenin tarihi için Gürcistan Ulusal Müzesi, Gürcü sanatçıların eserleriyle tanışmak için Güzel Sanatlar Müzesi, sergi gezmeyi seviyorsanız MOMA Tbilisi. Alışveriş yapmasanız bile bitpazarlarında dolaşmayı seviyorsanız Kura Nehri yakınında kurulan Dry Bridge Market’i ziyaret edin. Sovyet döneminden eşya ve paralar, el emeği ürünlerle sanat eserlerinin arasında dolaşmak çok keyifli.

Bize en yakın yabancı

HAMUR CENNETİ

Gürcü mutfağı bizim damak tadımıza çok yakın. Tam bir hamur cenneti. Kilo alarak dönmeye hazır olun. Simge lezzetlerden
biri haçapuri (khachapuri). Peynirli pideye benziyor. İçinde kullanılan peynir çok lezzetli. Özellikle üzerine yumurta kırılıp tereyağı eritilen türünü deneyin. Haçapuriden sonra en sevdiğim lezzet khinkali oldu. Biraz mantıya benziyor. Büyük mantı topları; patatesli, peynirli veya etli servis ediliyor. Gürcü usulü chikhirtma adlı tavuk suyu çorbası da denemeye değer bir lezzet. Hemen her yemekte kişniş kullanıyorlar. Kişniş sevmiyorsanız önceden uyarın. Kahvaltıda yiyip lezzetine bayıldığımız bir diğer yiyecek, yumurtalı ekmekleri kikliko.

Hamur işi yeter, biraz da et yiyelim derseniz qababi ve ostriyi deneyebilirsiniz. Sokaklarda dolaşırken sık sık karşınıza çıkacak churchellayı yiyin. Bizdeki cevizli sucuklara benziyor. The Cone Culture adlı dondurmacının el yapımı dondurmaları lezzetli. Gürcistan şaraplarıysa dünyaya nam salmış durumda. Dünyanın en eski şarap üretimi yapan ülkelerinden biri. Gittiğiniz restoranlarda yemeğinize eşlik etmesi için özellikle ev yapımı şarapları tercih edebilirsiniz.

Eski binaların içinde harika mekânlar var. Kahvaltıda en çok Lolita ve Kikliko’yu sevdik. Kahvaltı için bir başka önerim Puri Giuliani. Öğle ya da akşam yemeklerinde favorimiz Stamba Cafe ve muhteşem bahçesiyle Cafe Littera oldu. Gürcistan’ın lokal yemekleri için bir diğer önerim Salobie Bia. Akşamları bir şeyler içmek isterseniz de Fabrika Hostel’e gidin. Kesinlikle şehrin en iyilerinden, atmosferini çok seveceksiniz.

 

NEREDE KALINIR?

Tiflis’te Eski Şehir’de Mercure Tbilisi Old Town Hotel’de kaldık. Her yere yakın olmasını, temizliğini ve konforunu sevdim. Tiflis’te diğer otel önerilerim şehrin en şıklarından Rooms Hotel, Stamba Hotel ve klasik hostel mantığının dışında, kendinize ait odada da kalabileceğiniz Fabrika Hostel. Ayrıca Airbnb üzerinden kiralayabileceğiniz çok şirin evler var.

 

TAKSİYE İKİ KAT FAZLA ÖDEMEMEK İÇİN!

Yurtdışı seyahatlerimde havaalanından şehir merkezine gitmek için Uber kullanıyorum. Tiflis’in Uber’i ‘Bolt’ adlı uygulama. Sorunsuz çalışıyor, fiyatları epey uygun. Gitmeden önce telefonunuza yükleyin. Önceden bu uygulamayı öğrenmemiz havaalanında iner inmez başımıza üşüşüp bize en az iki katı fiyat veren taksicilerden kurtardı. Ayrıca havaalanında biraz döviz bozdurmanızda fayda var. Şehirdeki kurlarla neredeyse aynı. Yanınızda ABD Doları götürüp bozdurmanızı öneririm. Türk Lirası da bozdurabilirsiniz ancak zararlı çıkarsınız.

Bize en yakın yabancı

PANDEMİ YASAKLARI...

 

Gürcistan birçok ülkeye sınırlarını açmış. Ülkeye girerken 72 saat öncesine kadar geçerli PCR testinizin olması gerekiyor.  İki doz aşınız varsa teste gerek yok. Akşamları 23.00’ten sonra sokağa çıkma yasağı var. Hafta sonları gündüz
kısıtlama yok. Yakın zamanda bu yasağın kalkacağını da söylüyorlar. Kafe, restoran ve müzeler açık.

 

False