GeriSeyahat Bir Rus masalı: Moskova
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bir Rus masalı: Moskova

Bir Rus masalı: Moskova

Moskova bulunduğu coğrafya itibariyle genelde çok soğuk olan, bolca yağmur alan bir bölge. Kuzeyde bulunan en büyük metropol. En sevdiğim özelliği ise şehrin büyük bir kısmının yeşilliklerle kaplı olması. Şansımıza ne yağmur yağdı ne de hava soğudu. Zaten Moskova’nın en güzel mevsimi temmuz ve ağustos… Kışın da bir başka güzel oluyor o ayrı. Özellikle de yeni yıl zamanı şehri öyle güzel ışıklandırıyorlar ki, gözlerinize inanamıyorsunuz. İşte size Moskova gezi rehberi…

Eğer fotoğraf çekmeyi-çektirmeyi seviyorsanız, cennete düştünüz diyebilirim. Biz çocukla seyahat ettiğimiz için konaklamalarımızı mutlaka şehrin merkezinde tercih ediyoruz. ‘Red Square’ yani ‘Kızıl Meydan’, Moskova’nın kalbi diyebilirim. Çevrede birkaç otel vardı ama ana meydanın içinde bulunan tek otel Four Seasons’tı. Özellikle çocuklu aileler için tavsiye ederim. Her yere yürüme mesafesinde konaklama gerçekten çocuklu aileler için en önemli detay olabiliyor. Turistlerin uğrak noktası olan Kızıl Meydan’dan gezinize başlayabilirsiniz.

Bir Rus masalı: Moskova


Kızıl Meydan’da eski dönemlerde o kadar çok gösteri ve idamlar gerçekleşmiş ki, bir rivayete göre çok kan döküldüğü için kızıl meydan adının verildiği söyleniyor. Aziz Vasili Kilisesi yani herkesin önünde fotoğraf çektirdiği kubbeli, rengârenk yapı sizi kendine çekiyor. İnsanın baktıkça içi açılıyor. Renkler gerçekten müthiş…

Bir Rus masalı: Moskova

Bir Rus masalı: Moskova


Güzel ama pahalı bir şehir

Kızıl Meydan’da bulunan kafe ve restoranlarda mola verip manzaraya karşı keyif yapabilirsiniz. Turistik bir bölge olduğu için fiyatlar biraz yüksek. Gözlemlerime göre Moskova genel anlamda diğer Avrupa şehirlerine göre daha pahalı…

Bir Rus masalı: Moskova


GUM alışveriş merkezine uğramadan sakın kızıl meydandan çıkmayın. Nerede diye aramanıza hiç gerek yok. O kadar büyük ve gösterişli bir yapı ki, etrafa her baktığınızda karşınızda göreceksiniz. Özellikle de akşamüzeri binanın ışıklandırmaları yanınca gördüğünüz manzara karşısında çok şaşıracaksınız. İçinde birçok marka mevcut. Ama benim en çok sevdiğim detay meşhur dondurmacıları oldu. Tadı müthişti. Mutlaka deneyin.

Bir Rus masalı: Moskova


Kremlin Sarayı Kızıl Meydan’a çok yakın. Oldukça büyük bir alana konumlanmış ve harika bir park alana sahip. Biz çok keyifli bir yürüyüş yaptık. Kremlin’in kelime anlamı şato, kale demekmiş. Zaten yapının heybetini gördüğünüzde size de mantıklı gelecek. 12. yy’da ahşap olarak inşa edilen yapı daha sonradan yıkılıp yeniden yaptırılıyor ve günümüzdeki halini alıyor. Zaman içinde değişime uğramış ama oldukça etkileyici. Arbat Caddesinde yürüyüş yapmayı unutmayın. Yaklaşık 1 km uzunlukta, trafiğe kapalı yaya yolu. Bana İstiklal Caddesini anımsatmıştı ama anlatılanlar kadar eğlenceli gelmedi. Karşılıklı kafeler ve mağazalar var. Tek beğendiğim olay caddenin renkli ışıklarla süslenmiş olmasıydı.

Bir Rus masalı: Moskova


Moskova çok temiz ve düzenli bir şehir. Direkt uçuşla yaklaşık üç saat süren bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Trafik olayı ise oldukça kötü. Çok yakın bir konuma bile bir saatte varabilirsiniz. Metroları yeraltı müzesi olarak kullanan bu harika şehirde mutlaka metro kullanın Meşhur Matruşka bebekleri şehir merkezinde çok pahalı… Uygun fiyatlı matruşka alabildik ama bu bölge şehir merkezinden oldukça uzaktaydı. Trafiği de hesaba katarsak birkaç saatimiz yolda geçti. Yapı olarak görülmesi gereken bir yer. Uzak da olsa, vaktiniz varsa eğer uğramanızı tavsiye ederim.

Bir Rus masalı: Moskova


Hangi lezzeti tatmalı?

Yemek için GUM alışveriş merkezinin içindeki restoranları tercih ettik. Bir de kızıl meydan yakınlarında geleneksel yemekler yapan bir restoran var. Özellikle Rus mantısını tatmalısınız. Bizim mantıların yerini tutar mı bilemiyorum ama gerçekten güzeldi.

False