Simla YERLİKAYA
Son Güncelleme:
Bayramda komşudayız
Bayramlar yeni yerler görmek, tanımak ve gezmek için bulunmaz fırsat. Ama bu dar zamanda yollara düşenler, genellikle yeni rotalar denemek yerine, güney kıyılarına veya Avrupa başkentlerine yöneliyor. Daha egzotik rotaları denemek isteyenler, kısacık bayram tatilinin bunun için yeterli olmadığını düşünüyor. Oysa alışılmışın dışında bir tatil için çok uzaklara gitmeye gerek yok. Yanı başımızdaki ülkeler birbirinden farklı tarihleri, medeniyetleri ve kültürleri ile keşfedilmeyi bekliyor.
En uzaklardan başlamak yerine, komşulara gitmek için bayram ve ardından gelen yılbaşı güzel bir fırsat. "Hem zaten bayramda komşuya gitmek adettendir" diyenler için, bayram arefesinde Türkiye’nin komşularında tatil alternatiflerini sunuyoruz.
BULGARİSTAN
İster kayağa, ister kaplıcaya
Bulgaristan, hemen yanı başımızda olmasına rağmen, tatil denince aklımıza en son gelen seçeneklerden. Halbuki 8,5 milyonluk bu ülke, bir gezgini veya turisti cezbedecek, hazineleri barındırıyor: Yüzlerce yıl öncesine dayanan bir tarih, Osmanlı ve Rus etkisi, geçmişteki sosyalist sistemin izleri, kayak merkezleri, spa ve ekoturizm...
Avrupa’nın en yüksek başkentlerinden biri olan Sofya, bu ülkeye havayolu ile gideceklerin büyük ihtimalle ilk durağı olacak. Şehrin önemli kısmı 2. Dünya Savaşı’ndan sonra inşa edilmiş olsa da, Bizans ve Osmanlı eserlerine rastlamak mümkün. Aleksander Nevski Kilisesi ile dokuz kubbeli Büyük Cami burada mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Alışveriş, kumarhane, restoran ve eğlence mekanı çeşitliliği Sofya’da yüksek. Varna ve Burgaz, ülkenin Karadeniz kıyısındaki diğer büyük şehirleri. Ünlü kaplıca ve spalar Sofya, Kostenet ve güneydeki Kyustendil, Blagoevgrad, Sandanski gibi bölgelerde bulunuyor. Kayak severler, aralık - mart arasında Pamporovo ve Borovets gibi Bulgaristan’ın önde gelen merkezlerini tercih etmeli.
Bulgaristan, Orta Avrupa ormanları, Avrasya stepleri ve Akdeniz arasına sıkışmış bir ülke olduğu doğası etkileyici, faunası zengin. Özellikle Pirin, Rila ve Orta Balkan Milli Parkları’nın etrafında ekoturizm gelişmiş durumda. Etkileyici bir doğanın yanı sıra, bisiklet ve at binmek, fotoğrafçılık, trekking, doğal yaşam gözlemleme ve kamp gibi türlü spor ve etkinlikler burada yapabilecekleriniz arasında.
Bu mevsimde ülke genelinde sıcaklıklar 0 ile 10 derece arasında değişiyor. Daha yüksek sıcaklıklar Karadeniz kıyısında görülüyor. Uçak, otobüs ya da her akşam İstanbul’dan kalkan Bosfor Ekspresi’yle Bulgaristan’a gitmek mümkün. Vize gerekiyor. İlgilenenler için İstanbul Başkonsolosluğu’nun randevu numarası: (212) 281 05 42.
GÜRCİSTAN
Artvin’den 30 dakika sonra yeşil Batum
Gürcistan, kaplıcaları, dağlarındaki turistik merkezleriyle kış tatilleri için cazip bir ülke. 90’lı yıllar boyunca yaşanan güvenlik sorunları turizme sekte vurmuştu, şimdilerde kapsamlı bir altyapı çalışmasıyla turizm hamlesine hazırlanıyor.
Gürcistan’a havayolu ile gitmek mümkün. Ama Artvin’deyseniz, Hopa’dan dolmuşa binip, 20 dakikada Sarp sınır kapısına varabilirsiniz. Sarp’dan yine yarım saat süren bir yolculukla Batum’a varılıyor. Karadeniz kıyısında bir liman şehri olan Batum, yeşil doğasıyla öne çıkıyor. Tiflis, ekonomik, siyasi, kültürel anlamda ülkenin merkezi. Toplam beş milyonluk ülke nüfusunun, bir buçuk milyonu burada yaşıyor. Tiflis, İpek Yolu’nun geçtiği şehirlerden. Opera, bale ve tiyatro gibi etkinlikler, ülkenin geçirdiği zor dönemlere rağmen, hep ayakta kalmış. Kafkas Dağları, beş bin metreye varan yüksekliğiyle hem bu şehirlerin iklimini yumuşatıcı rol oynuyor hem de kayak merkezi olarak hizmet veriyor. 2 bin 200 metredeki Gudauri kasabası ülkenin en meşhur kayak merkezi.
Stalin’in 15 yıl yaşadığı Gori şehri de görülmeye değer yerler arasında. Dünyada Stalin heykelinin bulunduğu tek şehir olan Gori’de, bir de Stalin Müzesi bulunuyor. Votkanın popüler olduğu bir coğrafyada bulunmasına rağmen, Gürcistan şaraplarıyla tanınıyor. 500’den fazla üzüm çeşidi olan ülkenin şarapları SSCB elitlerinin de tercihiymiş.
Gürcistan’da eğer üç aydan kısa kalacaksanız vize gerekmiyor. Bu mevsimde hava serin ve bol yağışlı.
İRAN
Şehirleri medeniyetlere beşiklik yapan ülke
Dünyanın en eski medeniyetlerine beşik olan İran, 20 yıllır süren taassup yönetimine karşın hálá zengin bir kültür mozaiğine sahip. Bu zenginlik şimdilerde savaş tehdidi altında. Olası bir Amerikan işgalinde, Irak’taki gibi tarihimerkezleri acımasızca bombalanabilir, müzeleri yağmalanabilir. Osmanlı saray kültüründe derin izler bırakan bu kadim medeniyeti tanımak istiyorsanız acele etmenizde yarar var.
İran’a otobüs, tren ve uçakla gitmek mümkün. İstanbul’dan karayoluyla ulaşım 2-3 gün sürüyor, kısa bayram tatilinde havayolu en iyi seçenek. İran’la aramızda 1,5 saat fark var. Dünyada yarım saatlik fark uygulayan nadir ülkelerden.
Nüfusu 14 milyona yaklaşan Tahran, Elburz dağı eteklerinde kurulmuş. Şah rejiminin yıkılmasını isteyen kişilerin toplanma noktası olan Azadi (Özgürlük) Meydanı, sarayları ve müzeleri görülmeye değer. Şehrin en büyük eğlence merkezi ise Derbend. Restoran ve çay bahçelerinin merkezi bu bölgede hafta sonu adım atacak yer kalmıyor. Tahran’la fazla oyalanmayıp, ülkenin diğer önemli şehirlerini gezmenizi öneririz. Meşhed ve Kum ülkenin dini merkezleri. Kum şehri devrimden sonra tüm dini kadroları yetiştiren şehir olarak biliniyor. İran’ın üçüncü büyük şehri olan İsfahan, Safavilere başkentlik yaptığı için çok sayıda tarihi eser ve köprü barındırıyor. Zerdüştlüğün merkezlerinden biri olan Yezd ve Azerilerin yoğunlukla yaşadığı ikinci büyük şehir Tebriz de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
Hava sıcaklığı İran’da bölgeden bölgeye çok değişiklik gösteriyor. Tebriz gibi yerlerde sıcaklık şu anda 0 derece civarında, ama Tahran ve İsfahan gibi şehirlerde 10 ila 15 derece arasında. İran Türklerden vize istemiyor.
SURİYE
Kerem ile Aslı’nın şehri Halep
Suriye’nin başkenti Şam, farklı kültürlerin içiçe yaşadığı bir kent. M.S. 705 yılında inşa edilmiş Emevi Camii, daha çok Hıristiyanların yaşadığı Doğu Kapısı mahallesindeki kiliseler ve şimdi Geleneksel Sanatlar Müzesi olarakkullanılan Azem Sarayı mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Şehrin karmaşasından mola almak istediğinizde; bir sokak kahvesine geçip, kahvenizi ısmarlayıp, nargilenizi içebilirsiniz. Tabule, babaganuş, falafel ve humus Suriye’ye gelince mutlaka denemeniz gereken lezzetler.
Aslı ve Kerem aşkının geçtiği şehir olarak bilinen Halep’e geldiğinizde; öncelikle Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenlik sürdüğü Halep kalesini görmelisiniz. Emevilerden kalan, içinde Zekeriya Peygamber’in de türbesinin bulunduğu, Zekeriya Camii ve Kapalı Çarşı da ziyaret edilmeli. Dar sokaklar ve taş binalarla bezenmiş Halep’te Mimar Sinan’ın ilk eseri olan Hüsrev Paşa Camii de bulunuyor.
Suriye’ye Türklerden vize istemiyor. Sıcaklıklar geçen hafta 15 ile 20 derece arasındaydı. Şam’a uçuşlar var ama karayolunu tercih edenler Gaziantep’ten Halep’e taksi ile de geçebilir. Karadan gerçekleşecek böyle bir yolculuğun fiyatı ortalama 80 dolar.
AZERBAYCAN
Bakü’nün yanar kayaları güneyin ormanları meşhur
Azerbaycan’da turizm deyince akla ilk olarak başkent Bakü geliyor. Hazar Denizi kıyısındaki bu liman şehrine ayak basanların ilk dikkatini çeken dev petrol tesisleri. Denizin ortasında bir ada şeklinde kurulmuş tesiste hem petrolçıkarılıyor, hem de işçilerin kalması için konutlar kurulmuş. Çarlık Rusyası ve SSCB mimarisinin örnekleri şehirde bolca bulunuyor. "İçeri Şehir" denen eski şehirde tarihi anıtları gezip, yeni şehirde Bakü’nün modern yüzünü görmek mümkün. Bakü yakınlarında bulunan ve ateşe tapanların ibadethanesi olan Ateşgáh’da görülecek yerler listesinin başında. Buranın özelliği yüzyıllardır yer altından çıkan gazların, kayalık topraklardan alev halinde yükselmesi.
Bu mevsimde Azerbaycan’da güneş arada yüzünü gösterse bile soğuk ve yağış hakim. Bakü’de sıcaklık geçen hafta 10-12 derece arasındaydı. Güney bölgeleri biraz daha ılıman ve daha çok yağış aldığı için burada bolca ormanlar bulunuyor. İstanbul-Bakü arası THY’nin her gün seferleri bulunuyor. İzmir ve Antalya’dan seferler de mevcut. Otobüsle ulaşmak isteyenler için Gürcistan veya İran üzerinden bir yolculuk ayarlamak mümkün. Ama bu hiç kuşkusuz zorlu bir rota. Azerbaycan Türk vatandaşlarından vize istiyor, ama vizeyi giriş yaparken almak da mümkün.
YUNANİSTAN
Plaka’da eğlenmeden dönmeyin
Yunanistan deyince çoğumuzun aklına önce adalar geliyor. Kos, Mikonos, Rodos ve Girit gibi adalar zaten yazın Türkiye’den de birçok turist çekiyor. Bu mevsim ise Yunanistan’ın ana karadaki şehirlerini ziyaret etmek için uygun.
Başkent Atina turu hiç şüphesiz Akropolis ile başlar. Medeniyet ve demokrasinin beşiği kabul edilen bu topraklar tarihi eserler açısından çok zengin; ama buraya kadar gelip de tavernaya gitmemek olmaz. Saat 22.00’den sonra Plaka Mahallesi’nde Yunan yemek ve mezelerinden yiyip, uzo içmek ve tavernada dans ederek sabahı bulmak, Atina’da mutlaka yapılması gerekenlerin başında.
Selanik, Yunanistan’ın ikinci büyük şehri. Atatürk’ün doğduğu ev şimdi müzeye dönüştürülmüş durumda ve Türkler için özel bir önem teşkil ediyor. Anadolu’dan gelen birçok parçanın da sergilendiği Bizans Müzesi, Arkeoloji ve Çağdaş Sanatlar Müzesi şehrin zenginliğini sergiliyor. Aya Sofya Kilisesi, Beyaz Kule ve Yedi Kule mutlaka görülmesi gereken yerlerinden. Selanik’in gece hayatı da her zevke uygun bir seçenek sunuyor. İzmir’in Kordonboyu’nu andıran sahilindeki kafeler, restoranlar gece geç saatlere kadar açık. Kente kale dibindeki restoranların terasından da kuşbakışı bakabilir, uzonun tadını çıkarabilirsiniz. Toplu ulaşım araçlarıyla Halkidiki Yarımadası’na uzanabilir, kışın da açık olan sahil kafeleri, restoranlarına uğrayabilirsiniz. Güzel bir sahil kenti olan Kavala’ya gidip Mehmet Ali Paşa’nın evini görmek de Yunanistan gezisini renklendirecektir.
Yunanistan’a uçak, otobüs ya da her akşam İstanbul Sirkeci İstasyonu’ndan kalkan Dostluk Ekspresi’yle gitmek mümkün. İstanbul Selanik arası otobüsle dokuz, yataklı trenle 11 saat. Aralık ayında Atina’da ortalama sıcaklık 9-15 derece arasında, yağışlar sıkça görülüyor. Yunanistan, Shengen vizesi istiyor.
ERMENİSTAN
Gök Mescit, halkların dostluğunun simgesi
Ermenistan üç milyon nüfuslu, yaşadığı ekonomik zorluklar nedeniyle sürekli göç veren bir ülke. Bir milyon kişinin yaşadığı başkent Erivan, Ermenistan’ın görülmesi gereken başlıca şehri. Burada bulunan Milli Galeri, daha SSCBegemenliği başlamadan kurulmuş. Ermeni sanatının her türlü örneğini barındırıyor. Dünyaca ünlü Ermeni konyağı, bu kentteki Ararat fabrikasında üretiliyor. Matenadaran Enstitüsü, 13 binin üzerinde el yazması eserle, kitap meraklılarının mabedi. Garni Tapınağı, Geghard ve Haghpat kiliseleri Erivan’da mutlaka görülmesi gereken yerler.
Ermenistan’ın tek camisi Gök Mescit (Mavi Cami) de başkentte. 250 yıllık yapı Ermenilere göre; Türk, Ermeni, İran ve Azeri halklarının dostluğunu simgeliyor. SSCB zamanında müze olarak kullanılan Gök Mescit, rejimin değişmesinden sonra İran’ın mali destekleri ile restore edilmiş ve bir kısmı ibadete açılmış.
Kış koşullarını yaşayan Erivan’da geçen hafta hava sıcaklığı -2 civarındaydı. Ermenistan’a Türk Hava Yolları’nın direkt seferi yok, ancak Tiflis’e gidip oradan kendiniz ayarlayarak, Erivan’a tren, otobüs veya elli dakikalık uçak yolculuğuyla varabilirsiniz. Vize ülkeye girişte gerekli formların doldurulması ile alınıyor. Turist vizesi üç, dört veya 21 günlük olabiliyor.
BULGARİSTAN
İster kayağa, ister kaplıcaya
Bulgaristan, hemen yanı başımızda olmasına rağmen, tatil denince aklımıza en son gelen seçeneklerden. Halbuki 8,5 milyonluk bu ülke, bir gezgini veya turisti cezbedecek, hazineleri barındırıyor: Yüzlerce yıl öncesine dayanan bir tarih, Osmanlı ve Rus etkisi, geçmişteki sosyalist sistemin izleri, kayak merkezleri, spa ve ekoturizm...
Avrupa’nın en yüksek başkentlerinden biri olan Sofya, bu ülkeye havayolu ile gideceklerin büyük ihtimalle ilk durağı olacak. Şehrin önemli kısmı 2. Dünya Savaşı’ndan sonra inşa edilmiş olsa da, Bizans ve Osmanlı eserlerine rastlamak mümkün. Aleksander Nevski Kilisesi ile dokuz kubbeli Büyük Cami burada mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Alışveriş, kumarhane, restoran ve eğlence mekanı çeşitliliği Sofya’da yüksek. Varna ve Burgaz, ülkenin Karadeniz kıyısındaki diğer büyük şehirleri. Ünlü kaplıca ve spalar Sofya, Kostenet ve güneydeki Kyustendil, Blagoevgrad, Sandanski gibi bölgelerde bulunuyor. Kayak severler, aralık - mart arasında Pamporovo ve Borovets gibi Bulgaristan’ın önde gelen merkezlerini tercih etmeli.
Bulgaristan, Orta Avrupa ormanları, Avrasya stepleri ve Akdeniz arasına sıkışmış bir ülke olduğu doğası etkileyici, faunası zengin. Özellikle Pirin, Rila ve Orta Balkan Milli Parkları’nın etrafında ekoturizm gelişmiş durumda. Etkileyici bir doğanın yanı sıra, bisiklet ve at binmek, fotoğrafçılık, trekking, doğal yaşam gözlemleme ve kamp gibi türlü spor ve etkinlikler burada yapabilecekleriniz arasında.
Bu mevsimde ülke genelinde sıcaklıklar 0 ile 10 derece arasında değişiyor. Daha yüksek sıcaklıklar Karadeniz kıyısında görülüyor. Uçak, otobüs ya da her akşam İstanbul’dan kalkan Bosfor Ekspresi’yle Bulgaristan’a gitmek mümkün. Vize gerekiyor. İlgilenenler için İstanbul Başkonsolosluğu’nun randevu numarası: (212) 281 05 42.
GÜRCİSTAN
Artvin’den 30 dakika sonra yeşil Batum
Gürcistan, kaplıcaları, dağlarındaki turistik merkezleriyle kış tatilleri için cazip bir ülke. 90’lı yıllar boyunca yaşanan güvenlik sorunları turizme sekte vurmuştu, şimdilerde kapsamlı bir altyapı çalışmasıyla turizm hamlesine hazırlanıyor.
Gürcistan’a havayolu ile gitmek mümkün. Ama Artvin’deyseniz, Hopa’dan dolmuşa binip, 20 dakikada Sarp sınır kapısına varabilirsiniz. Sarp’dan yine yarım saat süren bir yolculukla Batum’a varılıyor. Karadeniz kıyısında bir liman şehri olan Batum, yeşil doğasıyla öne çıkıyor. Tiflis, ekonomik, siyasi, kültürel anlamda ülkenin merkezi. Toplam beş milyonluk ülke nüfusunun, bir buçuk milyonu burada yaşıyor. Tiflis, İpek Yolu’nun geçtiği şehirlerden. Opera, bale ve tiyatro gibi etkinlikler, ülkenin geçirdiği zor dönemlere rağmen, hep ayakta kalmış. Kafkas Dağları, beş bin metreye varan yüksekliğiyle hem bu şehirlerin iklimini yumuşatıcı rol oynuyor hem de kayak merkezi olarak hizmet veriyor. 2 bin 200 metredeki Gudauri kasabası ülkenin en meşhur kayak merkezi.
Stalin’in 15 yıl yaşadığı Gori şehri de görülmeye değer yerler arasında. Dünyada Stalin heykelinin bulunduğu tek şehir olan Gori’de, bir de Stalin Müzesi bulunuyor. Votkanın popüler olduğu bir coğrafyada bulunmasına rağmen, Gürcistan şaraplarıyla tanınıyor. 500’den fazla üzüm çeşidi olan ülkenin şarapları SSCB elitlerinin de tercihiymiş.
Gürcistan’da eğer üç aydan kısa kalacaksanız vize gerekmiyor. Bu mevsimde hava serin ve bol yağışlı.
İRAN
Şehirleri medeniyetlere beşiklik yapan ülke
Dünyanın en eski medeniyetlerine beşik olan İran, 20 yıllır süren taassup yönetimine karşın hálá zengin bir kültür mozaiğine sahip. Bu zenginlik şimdilerde savaş tehdidi altında. Olası bir Amerikan işgalinde, Irak’taki gibi tarihimerkezleri acımasızca bombalanabilir, müzeleri yağmalanabilir. Osmanlı saray kültüründe derin izler bırakan bu kadim medeniyeti tanımak istiyorsanız acele etmenizde yarar var.
İran’a otobüs, tren ve uçakla gitmek mümkün. İstanbul’dan karayoluyla ulaşım 2-3 gün sürüyor, kısa bayram tatilinde havayolu en iyi seçenek. İran’la aramızda 1,5 saat fark var. Dünyada yarım saatlik fark uygulayan nadir ülkelerden.
Nüfusu 14 milyona yaklaşan Tahran, Elburz dağı eteklerinde kurulmuş. Şah rejiminin yıkılmasını isteyen kişilerin toplanma noktası olan Azadi (Özgürlük) Meydanı, sarayları ve müzeleri görülmeye değer. Şehrin en büyük eğlence merkezi ise Derbend. Restoran ve çay bahçelerinin merkezi bu bölgede hafta sonu adım atacak yer kalmıyor. Tahran’la fazla oyalanmayıp, ülkenin diğer önemli şehirlerini gezmenizi öneririz. Meşhed ve Kum ülkenin dini merkezleri. Kum şehri devrimden sonra tüm dini kadroları yetiştiren şehir olarak biliniyor. İran’ın üçüncü büyük şehri olan İsfahan, Safavilere başkentlik yaptığı için çok sayıda tarihi eser ve köprü barındırıyor. Zerdüştlüğün merkezlerinden biri olan Yezd ve Azerilerin yoğunlukla yaşadığı ikinci büyük şehir Tebriz de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
Hava sıcaklığı İran’da bölgeden bölgeye çok değişiklik gösteriyor. Tebriz gibi yerlerde sıcaklık şu anda 0 derece civarında, ama Tahran ve İsfahan gibi şehirlerde 10 ila 15 derece arasında. İran Türklerden vize istemiyor.
SURİYE
Kerem ile Aslı’nın şehri Halep
Suriye’nin başkenti Şam, farklı kültürlerin içiçe yaşadığı bir kent. M.S. 705 yılında inşa edilmiş Emevi Camii, daha çok Hıristiyanların yaşadığı Doğu Kapısı mahallesindeki kiliseler ve şimdi Geleneksel Sanatlar Müzesi olarakkullanılan Azem Sarayı mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Şehrin karmaşasından mola almak istediğinizde; bir sokak kahvesine geçip, kahvenizi ısmarlayıp, nargilenizi içebilirsiniz. Tabule, babaganuş, falafel ve humus Suriye’ye gelince mutlaka denemeniz gereken lezzetler.
Aslı ve Kerem aşkının geçtiği şehir olarak bilinen Halep’e geldiğinizde; öncelikle Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenlik sürdüğü Halep kalesini görmelisiniz. Emevilerden kalan, içinde Zekeriya Peygamber’in de türbesinin bulunduğu, Zekeriya Camii ve Kapalı Çarşı da ziyaret edilmeli. Dar sokaklar ve taş binalarla bezenmiş Halep’te Mimar Sinan’ın ilk eseri olan Hüsrev Paşa Camii de bulunuyor.
Suriye’ye Türklerden vize istemiyor. Sıcaklıklar geçen hafta 15 ile 20 derece arasındaydı. Şam’a uçuşlar var ama karayolunu tercih edenler Gaziantep’ten Halep’e taksi ile de geçebilir. Karadan gerçekleşecek böyle bir yolculuğun fiyatı ortalama 80 dolar.
AZERBAYCAN
Bakü’nün yanar kayaları güneyin ormanları meşhur
Azerbaycan’da turizm deyince akla ilk olarak başkent Bakü geliyor. Hazar Denizi kıyısındaki bu liman şehrine ayak basanların ilk dikkatini çeken dev petrol tesisleri. Denizin ortasında bir ada şeklinde kurulmuş tesiste hem petrolçıkarılıyor, hem de işçilerin kalması için konutlar kurulmuş. Çarlık Rusyası ve SSCB mimarisinin örnekleri şehirde bolca bulunuyor. "İçeri Şehir" denen eski şehirde tarihi anıtları gezip, yeni şehirde Bakü’nün modern yüzünü görmek mümkün. Bakü yakınlarında bulunan ve ateşe tapanların ibadethanesi olan Ateşgáh’da görülecek yerler listesinin başında. Buranın özelliği yüzyıllardır yer altından çıkan gazların, kayalık topraklardan alev halinde yükselmesi.
Bu mevsimde Azerbaycan’da güneş arada yüzünü gösterse bile soğuk ve yağış hakim. Bakü’de sıcaklık geçen hafta 10-12 derece arasındaydı. Güney bölgeleri biraz daha ılıman ve daha çok yağış aldığı için burada bolca ormanlar bulunuyor. İstanbul-Bakü arası THY’nin her gün seferleri bulunuyor. İzmir ve Antalya’dan seferler de mevcut. Otobüsle ulaşmak isteyenler için Gürcistan veya İran üzerinden bir yolculuk ayarlamak mümkün. Ama bu hiç kuşkusuz zorlu bir rota. Azerbaycan Türk vatandaşlarından vize istiyor, ama vizeyi giriş yaparken almak da mümkün.
YUNANİSTAN
Plaka’da eğlenmeden dönmeyin
Yunanistan deyince çoğumuzun aklına önce adalar geliyor. Kos, Mikonos, Rodos ve Girit gibi adalar zaten yazın Türkiye’den de birçok turist çekiyor. Bu mevsim ise Yunanistan’ın ana karadaki şehirlerini ziyaret etmek için uygun.
Başkent Atina turu hiç şüphesiz Akropolis ile başlar. Medeniyet ve demokrasinin beşiği kabul edilen bu topraklar tarihi eserler açısından çok zengin; ama buraya kadar gelip de tavernaya gitmemek olmaz. Saat 22.00’den sonra Plaka Mahallesi’nde Yunan yemek ve mezelerinden yiyip, uzo içmek ve tavernada dans ederek sabahı bulmak, Atina’da mutlaka yapılması gerekenlerin başında.
Selanik, Yunanistan’ın ikinci büyük şehri. Atatürk’ün doğduğu ev şimdi müzeye dönüştürülmüş durumda ve Türkler için özel bir önem teşkil ediyor. Anadolu’dan gelen birçok parçanın da sergilendiği Bizans Müzesi, Arkeoloji ve Çağdaş Sanatlar Müzesi şehrin zenginliğini sergiliyor. Aya Sofya Kilisesi, Beyaz Kule ve Yedi Kule mutlaka görülmesi gereken yerlerinden. Selanik’in gece hayatı da her zevke uygun bir seçenek sunuyor. İzmir’in Kordonboyu’nu andıran sahilindeki kafeler, restoranlar gece geç saatlere kadar açık. Kente kale dibindeki restoranların terasından da kuşbakışı bakabilir, uzonun tadını çıkarabilirsiniz. Toplu ulaşım araçlarıyla Halkidiki Yarımadası’na uzanabilir, kışın da açık olan sahil kafeleri, restoranlarına uğrayabilirsiniz. Güzel bir sahil kenti olan Kavala’ya gidip Mehmet Ali Paşa’nın evini görmek de Yunanistan gezisini renklendirecektir.
Yunanistan’a uçak, otobüs ya da her akşam İstanbul Sirkeci İstasyonu’ndan kalkan Dostluk Ekspresi’yle gitmek mümkün. İstanbul Selanik arası otobüsle dokuz, yataklı trenle 11 saat. Aralık ayında Atina’da ortalama sıcaklık 9-15 derece arasında, yağışlar sıkça görülüyor. Yunanistan, Shengen vizesi istiyor.
ERMENİSTAN
Gök Mescit, halkların dostluğunun simgesi
Ermenistan üç milyon nüfuslu, yaşadığı ekonomik zorluklar nedeniyle sürekli göç veren bir ülke. Bir milyon kişinin yaşadığı başkent Erivan, Ermenistan’ın görülmesi gereken başlıca şehri. Burada bulunan Milli Galeri, daha SSCBegemenliği başlamadan kurulmuş. Ermeni sanatının her türlü örneğini barındırıyor. Dünyaca ünlü Ermeni konyağı, bu kentteki Ararat fabrikasında üretiliyor. Matenadaran Enstitüsü, 13 binin üzerinde el yazması eserle, kitap meraklılarının mabedi. Garni Tapınağı, Geghard ve Haghpat kiliseleri Erivan’da mutlaka görülmesi gereken yerler.
Ermenistan’ın tek camisi Gök Mescit (Mavi Cami) de başkentte. 250 yıllık yapı Ermenilere göre; Türk, Ermeni, İran ve Azeri halklarının dostluğunu simgeliyor. SSCB zamanında müze olarak kullanılan Gök Mescit, rejimin değişmesinden sonra İran’ın mali destekleri ile restore edilmiş ve bir kısmı ibadete açılmış.
Kış koşullarını yaşayan Erivan’da geçen hafta hava sıcaklığı -2 civarındaydı. Ermenistan’a Türk Hava Yolları’nın direkt seferi yok, ancak Tiflis’e gidip oradan kendiniz ayarlayarak, Erivan’a tren, otobüs veya elli dakikalık uçak yolculuğuyla varabilirsiniz. Vize ülkeye girişte gerekli formların doldurulması ile alınıyor. Turist vizesi üç, dört veya 21 günlük olabiliyor.