GeriSeyahat Bavullar hazırlansın, tatil zili çalıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bavullar hazırlansın, tatil zili çalıyor

Bavullar hazırlansın, tatil zili çalıyor

‘15 günlük tatil’ için zilin çalmasına sayılı günler kaldı. Pandeminin gölgesinde geçen eğitim-öğretim yılının yarıyıl tatili 24 Ocak’ta başlayıp 4 Şubat’ta sona erecek. Biz de çocukları mutlu edecek bir tatilin planları şimdiden yapılsın, hazırlıklara başlansın diye jürimize “Sömestir tatilinde nereye gidilir, ne yapılır” diye sorduk, çocukların hem eğlenecekleri hem de yeni deneyimler, anılar edinecekleri 10 adresi listeledik.

Masal Şatosu’na uğrayın
ESKİŞEHİR
Erdoğan Gümüş, Hürriyet Seyahat gezgini

Eskişehir tam da bir çocuk kenti. Özellikle şehir merkezinde esprilerle anlamlandırılmış heykeller karşılar ziyaretçilerini. Odunpazarı, tarihi konaklarıyla, müzeleriyle görülmeye değer bir mekân… İçinde, siyasetçisinden sanatçısına kadar birçok ünlü ismin bire bir heykellerinin sergilendiği Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’ni görmeden dönmeyin… Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı’nda; Uzay Evi ve Bilim Deney Merkezi, devasa görünümüyle Masal Şatosu ve Korsan Gemisi, çocukların hayal dünyasındaki yolculuklarına eşlik etmek üzere bekliyor. Papağan, Has Kırım Çibörek, Ayten Usta kentin lezzet duraklarından sadece birkaçı… Konaklamak isteyenler için önerim; hem merkeze yakın hem de termal otel olma özelliğiyle Tasigo Otel...

Bavullar hazırlansın, tatil zili çalıyor

Kartepe

İstanbul’a yakın
SAPANCA
Gizem Coşkunarda, Hürriyet Çocukla Hayat köşe yazarı

İstanbul’a yakın lokasyonlar çalışan ebeveyn için sömestir tatilinde şehirden birkaç günlüğüne kaçma fırsatı vaat ediyor. NG Sapanca Otel hem aileler hem de çocuklar için keyifli organizasyonlar hazırlamış. Aileler, SPA’nın, doğanın ve yemeklerin keyfini çıkarırken Sincap Kulüp, açık hava oyun alanı, çocuk havuzu, aqua park, mini disko, jetonlu oyuncaklar, karaoke, oyun turnuvaları, piyano dinletisi, sanat çalışmaları, dev jenga, dev twister, limbo oyunları çocukları etkinliğe doyuracak. Ancak otele kapanmak yerine çocuklarınızla birlikte aktivitelere katılmayı ve doğada olmayı tercih ederseniz aile-çocuk kamplarına da göz atmanızı öneririm. Oyun Kampta’nın sömestirde bir kampı da yine Sapanca’da. Sapanca Gölü’ne sıfır konumdaki Bamboolow Resort’te konaklamalı, 3-10 yaş arası çocuklar ve aileleri için 2-4 Şubat tarihleri arasında harika bir kamp var. Aile ve çocuk kampları düzenleyen ‘Küçük Filozoflar Kampta’nın da güzel programlarından biri 4-6 Şubat tarihleri arasında Kartepe’nin zirvesinde gerçekleşecek. Çocuklara ve yetişkinlere masallar, karda sanat atölyesi, müzik atölyesi ve ebeveyn-çocuk oyunlarından oluşan içerikleri ilgi çekici.
Bavullar hazırlansın, tatil zili çalıyor

Dupnisa Mağarası

İki gününüzü ayırın
KIRKLARELİ
Coşkun Aral, gazeteci-fotoğrafçı

İstanbul’dan birkaç saatlik bir yolculukla müthiş doğasıyla, arkeolojik ören yerleriyle, tarihi değerleriyle ve lezzetleriyle Kırklareli, ziyaretçilerini sürprizleriyle karşılar. Kent merkezi yakınlarında, Prof. Dr. Mehmet Özdoğan başkanlığında kazılan Aşağıpınar Höyüğü, Doğu Trakya’daki en büyük arkeolojik yerleşim. Özellikle höyükteki dönem canlandırmaları çocukların ilgisini çekecektir. Hızır Bey Külliyesi, Tabyalar, Cedit Ali Paşa Camisi ve köprüsü, Demirköy ilçesinde Fatih Sultan Mehmet’in demir dökümhanesi, Kofçaz ilçesindeki tümülüs ve dolmenler, Lüleburgaz ilçesindeki Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Pehlivanköy’deki istasyon binası, Akarca Köprüsü gibi eserlerin yanı sıra Dupnisa Mağarası mutlaka görülmesi gereken yerler. Karadeniz kıyısındaki İğneada ise başlı başına iki günlük bir tatil rotası.

Deniz ürünleriyle meşhur şirin ilçemizin bir başka özelliği longoz ormanları ve Mert Gölü. Fotoğraf tutkunları için özellikle bu bölgeyi tavsiye ederim. Kırklareli denince akla ilk Kırklareli köftesi gelir. Izgarada yağlanmış ekmekler ve meşhur manda yoğurduyla servis edilen muhteşem bir lezzet. Tavsiyelerim arasında kuzu kapama ve ısırganotundan hazırlanan kupriva da var. Değişik dönemlerde bölgeye göçen farklı kültürlerin etkisiyle zenginleşen Kırklareli mutfağında sini mantıdan mısır unuyla yapılan pekmez tatlısına kadar uzanan lezzetlerle de tanışmanızı öneririm. Alışveriş gündeme geldiğinde benim gibi lezzet tutkunları öncelikle beyazpeynir, manda yoğurdu ve Kırklareli’nin özgün içeceği hardaliyeyi almadan dönmüyor. Tavsiye edeceğim birkaç mekânı da yazmak isterim… Vino Dessera Bağevi’nde konaklama ve şarap tadımı yapmak, Saranta Butik Otel’de konaklamak ve yerel mutfak lezzetleriyle tanışmak, Dereköy’de Aras Balık Evi’nde balık keyfi yapmak, balık istemeyenler için yine Dereköy’de Taşmekan’da kuzu tandır tatmak seyahatinizi güzelleştirecek.

Bavullar hazırlansın, tatil zili çalıyor

Artuklu

Güzel fotoğraflar biriktirin
MARDİN
Nurgül Büyükkalay, Hürriyet Seyahat gezgini

Farklı dinlerin ve kültürlerin nasıl bir arada yaşadığını, çokkültürlülüğü günümüze kadar nasıl taşıdığını çocuğunuzla birlikte deneyimlemek için hoşgörünün kenti Mardin sömestir tatili için iyi bir adres. Gezilecek yerleri eski Mardin ve çevresi olarak ikiye ayırabilirsiniz. Eski şehir Artuklu’da Ulu Cami, Kırklar Kilisesi ve Sanat Sokağı listenizde olmalı. Mardin Müzesi çocuğunuzla hem keyifli hem de eğitici zaman geçirebileceğiniz harika bir yer. Çocuklarla birlikte sikke basmak, kumaşa baskı yapmak gibi aktiviteler var. Zinciriye Medresesi, Olgunlaşma Enstitüsü, eski PTT Binası ve Seyr-i Mardin, ‘gecesi gerdanlık, gündüzü seyranlık’ olan şehrin büyülü manzarasını izleyip fotoğraf çekebileceğiniz yerler. Şehrin biraz dışına çıktığınız zaman Mardinliler ve Süryaniler için en önemli yerlerden Deyrulzafaran Manastırı, Kasımiye Medresesi, Mor Mihayel Kilisesi’ni görebilirsiniz. Yukarı Mezopotamya bölgesinin en önemli yerleşimlerinden Dara Antik Kenti’ne mutlaka zaman ayırın. Tarihi ve kültürel güzellikleriyle Midyat ve Midyat yolu üzerindeki Mor Gabriel Manastırı en çok etkileneceğiniz yerler arasında.
Bavullar hazırlansın, tatil zili çalıyor

Dinopark

Her mevsim eğlenceli
ANTALYA
Ömür Kurt, Hürriyet aile-çocuk yazarı

Antalya sadece yazın değil kışın da çocuklar için çok eğlenceli bir yer. Yarıyıl tatiline özel fırsatlardan yararlanabileceğiniz Antalya Titanic Mardan Palace’ta hem 0-12 yaş arası iki çocuğa tatil hediyesi olarak ‘ücretsiz konaklama’ armağan ediliyor hem de Tini Kids Club’de sömestir etkinlikleri ücretsiz. Daha sonra Aktur lunaparkına gidip dev oyuncaklarla doyasıya bir gün geçirebilirsiniz. Bir gününüzü de Dinopark’a ayırın. Dinopark’ta dinozorlar çağına yolculuk yapabilir, arkeolojik kazı etkinliklerine katılabilirsiniz. Daha sonra tarihi binalarıyla örülü Kaleiçi’ni gezin, bol bol fotoğraf çekin. Antalya Ters Ev Müzesi’ne ve Antalya Oyuncak Müzesi’ne gitmeyi de unutmayın, sıradışı bir deneyim olacak. Türkiye’nin en uzun tünel akvaryumuna sahip Antalya Akvaryum’a girin, dev deniz canlılarını sualtından izleyin.

Bavullar hazırlansın, tatil zili çalıyor

Uludağ

İsteyene kar, isteyene kültür gezisi
BURSA
Saffet Emre Tonguç, Hürriyet Seyahat yazarı

İstanbul’un yanı başında hem tarihi hem de doğasıyla ideal bir kaçış rotası. İster teleferikle Uludağ’a çıkıp karın keyfine varın, ister Botanik Park’ta sakinliğin tadını çıkarın. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi çocukların ilgisini çeken adreslerden. Dünyanın tam panoramik en büyük müzesi olma özelliğini taşıyan yapıda 360 derece dairesel döngü içerisinde Bursa’nın beylikten cihan devletine uzanan yolculuğu anlatılıyor. Araba meraklıları içinse önerim Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi. Eski bir ipek fabrikasının ev sahipliği yaptığı müze Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu Arabaları Müzesi. Arabaların en eski örneği olan 2.600 yıllık bir aracı müzede görebilirsiniz. Bursa’ya gittiğinizde mutlaka Uluumay Müzesi’ni de ziyaret edin derim. Ulu Cami’yi, Osmangazi ve Orhangazi türbelerini, Yeşil Cami’yi ve Irgandı Köprüsü’nü listenize ekleyin ve Tarihi Koza Han’ın avlusunda bir keyif kahvesi içmeyi ihmal etmeyin.
Bavullar hazırlansın, tatil zili çalıyor

Tarih dolu bir yolculuk
HATAY
Canan Demiray, Seyahat yazarı 

Ilık havası, zengin doğası ve tarihiyle Hatay ailece gezerken küçüğünden büyüğüne kimsenin sıkılmayacağı bir yer. Eski Antakya Evlerini göreceğiniz dar uzun sokaklarda Habib-i Neccar Camisi ve Sarımıye Camisi’nin yanı sıra Ortodoks ve Katolik kiliseleri ve havra karşınıza çıkacak. Bunlar Hatay’ın farklı inançların bir arada yaşadığı bir hoşgörü şehri olduğunun ispatı. Hatay Arkeoloji Müzesi, kayaların arasına oyulmuş Aziz Pierre Kilisesi mutlak duraklarınız olsun. 380 metre uzunluğundaki Titus Tüneli ve Beşikli Mağara’yı da keşif rotanıza katmalısınız. Gastronomi alanında yüksek cazibeli şehirde zahter salatası, oruk, sini kebabı tadını çocukların da seveceği lezzetler. Burada künefelerden künefe beğenebilirsiniz, ayrıca künefenin tepside nasıl çevrildiğini görmek küçüklerin ilgisini çekebilir. Dünyanın en büyük tek parça taban mozaiği de dahil 30 bine yakın arkeolojik eserin The Museum Hotel Antakya ailece keyifle konaklayabileceğiniz bir adres.

Bavullar hazırlansın, tatil zili çalıyor

Başkenti beraber keşfedin
ANKARA
Serda Büyükkoyuncu, Seyahat yazarı

Genellikle siyasetin ve diplomasinin merkezi olarak anılsa da başkent Ankara’da keşfedilecek çok yer var. Çocuklarınızla ilk durağınız Ata’mızın ebedi istirahatgâhı, Anıtkabir olsun. Sonrasında Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde bu toprakların geçmişine doğru çıkacağınız yolculuk sizi olduğu kadar çocuklarınızı da etkileyecek. Eski bir kervansaray olan Çengel Han’da kurulu ve zengin bir koleksiyon barındıran Rahmi Koç Müzesi’yse şehrin yenilerinden. Müze, farklılıkları kaldırarak farkındalık yaratan tarzıyla her yaştan ziyaretçisine bir şeyler katmayı hedefliyor. Türkiye’nin tek satranç müzesini de gezi listenize ekleyin. Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde 110 ülkeden 719 satranç takımı sergileniyor. 412 satranç takımına ulaşan satranç koleksiyonu Guinness Rekorlu. Parklarıyla da ön plana çıkan şehirde özellikle Türkiye’nin ilk açık hava köy müzesi olan Altınköy’ü de görmenizi öneririm.

Bavullar hazırlansın, tatil zili çalıyor

Astronomi meraklılarına
İZMİR
Burcu Gürtürk Kadak, Hürriyet Seyahat gezgini

İzmir, çocuklarla biraz Ege havası alıp çokça eğlenmek için tercih edebileceğiniz destinasyonlarından. Çünkü Ege’nin incisi, sömestr tatili için harika sebepler sunuyor. Yüzden fazla canlı türüne ev sahipliği yapan Çiğli’deki Sasalı Doğal Yaşam Parkı, Karşıyaka’daki Evrensel Çocuk Müzesi ile çocukların bilimi, deneylerle eğlenerek ve birebir görerek öğrenmelerini sağlayan Bilim Müzesi, dünyaca ünlü otomobil markalarının eski modellerini bir arada görme imkânı sunan Türkiye’nin en büyük klasik otomobil müzesi Key Museum ve uzay astronomi meraklısı çocukların favorisi Uzay Kampı bu sebeplerden sadece bir kaçı… Konaklama için İzmir’de yakın zamanda kapılarına açan ve İzmir Körfezi’ne hakim bir manzaraya sahip olan İzmir Marriott’ı tercih edebilirsiniz. Tatlı severler, Pastel Patisserie ve Hale Patisserie’yi de mutlaka not etsin.

Bavullar hazırlansın, tatil zili çalıyor

Sanki bir kovboy kasabası...
KAYSERİ
Gülay Barbaros Altan, Hürriyet Seyahat yazı işleri müdürü

Kayseri, hem mutfağı hem de tarihiyle bir çocuğun ilgisini çekecek pek çok güzelliğiyle hak ettiği kadar değer görmüyor kanısındayım. O nedenle kızımla sömestir planımıza 3 günlük bir Kayseri gezisi ekledim. Öncelikle pastırma ve mantının başşehri olduğu için Bilge burada her an mutlu olacaktır. İlk durağımız Çemen’s Gurme olacak. Kentin köklü pastırmacılarından Başyazıcılar ailesinden Hülya Hanım’ın kentin kadınlarını da işin içine kattığı nefis bir kadın girişimi. Mantılar, yağlamalar, hele hele kâğıtta pastırmalar… Turumuz boyunca her gün bir kez uğramak garanti. Ama manda kaymağı ve bal için de Hürmetçi Köyü’nde özel bir kahvaltı planı ekledim. Köyleri gezerken mutlaka göstermek istediğim nokta Hürmetçi Sazlığı; yılkı atlarıyla ilgi çeken bu bölge aynı zamanda Türkiye’nin en büyük kuş cennetlerinden biri. Gesi Bağları türküsünü dinleyerek Gesi Bağları ve Güvercinlikleri gezisini de ikinci gün etkinliklerimiz arasına not ettim. Hititler konusunda da merakı olan Bilge’yi Kültepe’ye de götüreceğim. Buradan çıkan çivi yazıları merkezdeki Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor, merkezdeki gezimize de buradan başlarız. Ardından Döner Kümbet’ten Sahabiye Medresesi ve Ulu Cami’ye adım adım tüm Selçuklu eserlerini görebiliriz. Son günse sönmüş bir volkan olması nedeniyle Erciyes Dağı’na çıkacağız; bembayaz kristal karlarla oynamak da Bilge’ye bonus olacak.

 

False