GeriSeyahat Akdeniz’in incisinde mavinin en güzel 10 tonu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Akdeniz’in incisinde mavinin en güzel 10 tonu

Akdeniz’in incisinde mavinin en güzel 10 tonu

Turizmin başkenti Antalya 640 kilometrelik deniz kıyısına dizilmiş antik kentleri, doğal güzellikleri ve plajlarıyla dünya çapında bir üne sahip. Bölgede Mavi Bayraklı plajların sayısı dahi 200’ün üzerinde. Havalar ısındığı, deniz sezonunun açıldığı bölgede jürimize “Akdeniz’in incisinde denizle ilk nerede buluşmalı, sezonu hangi plajda karşılamalı” diye sorduk, mavinin en güzel 10 tonunu görebileceğiniz plajları listeledik.

Saffet Emre Tonguç, Hürriyet Seyahat yazarı

Manzarası şahane
Olympos

Tanrıların yaşadığı Tahtalı Dağı’nın eteklerinde kurulu önemli bir liman kenti Olympos. Antik kentin içinden geçerek pırıl pırıl bir sahile ulaşılıyor. Dünyanın denize en yakın ve en yüksek dağlarından biri olan Tahtalı Dağı’na keyifli bir teleferik yolculuğuyla çıkıp Likya’nın verimli topraklarını ve büyüleyici Akdeniz manzarasını seyretmeyi ihmal etmeyin. Yarım saat mesafedeki Yanartaş ise günbatımlarının en gözde mekânlarından.

Akdeniz’in incisinde mavinin en güzel 10 tonu

Serda Büyükkoyuncu, seyahat yazarı

Çocuklu ailelerin favorisi
Side

Doğa ve tarihin iç içe olduğu bir yer. Antalya’daki diğer plajların aksine kumlu ve sığ deniziyle özellikle çocuklu ailelerin favorisi. Konakladığınız otellerin plajları haricinde Manavgat Belediyesi’ne ait bir halk plajı olan Nar Beach’i de bu yıl denizle buluşmak için tercih edebilirsiniz. Adeta bir müze kent gibi düzenlenen Side’de sürprizlerle dolu çarşıda gezmeyi, antik tiyatrodan yüzyıllardır yükselen melodilere kulak vermeyi, Athena ve Apollon tapınaklarından günü batırmayı ve 2’nci yüzyıldan kalma bir hamamın olduğu Side Müzesi’ni ziyaret etmeyi unutmayın. Çevresindeki doğal güzellikleri keşfetmeye de mutlaka zaman ayırın.

Akdeniz’in incisinde mavinin en güzel 10 tonu

Ali Boratav, ‘Mavi Yolculuk Rehberi’ kitabının yazarı

Turkuvazının sırrı kanyonda saklı
Kaputaş Plajı

Kalkan’la Kaş arasında görkemli bir kanyon ve denizle buluştuğu noktada inanılmaz güzellikte bir plaj… Kaputaş Plajı’nın önündeki denizin pek az yerde görebileceğiniz parlak turkuvaz renginin sırrı kanyonun yalçın yamaçlarından denize ulaşan bol mineralli yeraltı sularında saklı. Bu mineral yoğunluğu karayolundan kum tanesi gibi görünen yuvarlak çakıl taşlarının bembeyaz renginin kaynağı. Evet, karayolu biraz tepede. 188 basamaklık bir merdivenle deniz kıyısına iniliyor. Ama o kalkerli, bol mineralli, gazoz gibi suya özellikle sabahın erken saatlerinde, ayna gibi kıpırtısızken girip biraz serinlemek her zahmete değer.

Akdeniz’in incisinde mavinin en güzel 10 tonu

Burak Özberk, Hürriyet Seyahat gezgini

Kumluk ve sığ
Adrasan Plajı

Beydağları Milli Parkı’ndaki Adrasan Plajı Antalya’dan 1.5 saat mesafede. Plajın uzunluğu 2 kilometre. Oldukça korunaklı bir koy içindeki plaj, Musa Dağı’nın eteklerindeki konumu nedeniyle dalga ve rüzgârdan etkilenmiyor. Güney tarafı kumsal ve sığ denizden oluştuğundan, çocuklu ailelere çok uygun. İmar yasağının olduğu bölgede tesisleşme yok denecek kadar az. Sahilde belediyenin temin ettiği şezlongları kullanabilirsiniz. Bugünlerde giderseniz, portakal, mandalina ağaçlarının çiçeklerini, ekim ayında giderseniz de her tarafa yayılmış nar ağaçlarının güzelliklerini görebilirsiniz.

Akdeniz’in incisinde mavinin en güzel 10 tonu

Yunus Emre Akoğlu, DHA Antalya

Dalgasız, sakin
Mermerli Plajı

Antalya’nın tarihi bölgesi Kaleiçi’ndeki plaj, yat limanının yanında, küçük ve korunaklı bir yapıya sahip. Adını bir zamanlar yat limanındaki Mermerli Köşkü’nden alan plaj, Kaleiçi’nde olması nedeniyle turistlerin de ilgi odağı. Plajın en güzel özelliği çok fazla dalga almaması. Mermerli Plajı küçük çocuklu aileler için çok uygun değil. Çünkü oynayabilecekleri bir kumsal yok. Plaj, bir işletme tarafından beach club tarzında işletiliyor. Giriş ücreti 60 lira. Bu ücrete şezlong, şemsiye, soyunma kabini dahil. Uğrayanların kendini Maldivler’de hissetmesini sağlayan plajın olduğu bölge tamamen ağaçlıklı, eşsiz bir manzaraya sahip.

Akdeniz’in incisinde mavinin en güzel 10 tonu

Didem Mutçalıoğlu, Hürriyet Seyahat gezgini

Tarihe kulaç atın
Alanya

Diğer adıyla Soğuk Kapı Plajı ufacık bir yer; özelliğiyse tarihin yanı başında yüzme olanağı sunması. Plajın adını aldığı tersane 1228’de Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmış. Plaja da zaten tarihi bir kapıdan geçip merdivenlerden inerek ulaşılıyor. Sahil çakıl, denizin içindeki rengârenk taşlar suyun harika renklere bürünmesini sağlıyor.

Akdeniz’in incisinde mavinin en güzel 10 tonu

Nurgül Büyükkalay, Hürriyet Seyahat gezgini

Etrafını da dolaşın
Kalkan

Dünyaca ünlü antik kentlere, muhteşem koylara ve kumsallara sahip Kalkan, dünyanın en uzun doğal plajlarından biri olan Patara’ya da ev sahipliği yapıyor. Plajın uzunluğu 18 kilometre. Şüphesiz Akdeniz’in ve dünyanın en güzel kumsallarından biri. Göz alabildiğine uzanan altın rengi kumsalı ve kum tepeleriyle Patara Plajı özellikle günbatımında muhteşem manzaralar sunuyor.

Akdeniz’in incisinde mavinin en güzel 10 tonu

Murat Cengizer, Hürriyet Seyahat gezgini

Retro bir tatil kampı gibi...
Karaöz

Adrasan’ın beldesi Gelidonya yolu üzerindeki yaz kampları kızılçam ormanları içinde. Koyun kıyı hattında sadece tek restoran var. Az sayıda yapısının mimari çizgileriyle 1970’leri hatırlattığı Karaöz “Dokunmayın da yaşayalım” mottosuna sarılmış gibi. Özellikle Korsan Koyu’na doğru neredeyse denize sıfır konumda dizilen karavanlar akşamları hareketli bir gece lambasına dönüşüyor.

Akdeniz’in incisinde mavinin en güzel 10 tonu

Prof. Dr. Beykan Çizel, Akdeniz Üni. Turizm Fak. Dekanı

Foklar ve Caretta’lar...
Radyofor (Andre Doria) Koyu

Preveze Deniz Savaşı’nda, Haçlı komutanı Andre Doria’nın, Barbaros Hayrettin Paşa’dan kaçarken saklandığı koy olarak biliniyor. Yerel adı Radyofor Koyu. Finike merkezine 3 kilometre mesafede. Finike Belediyesi tarafından işletilen plaj, sosyal tesisi, ahşap iskeleleriyle oldukça kullanışlı. Plajın olduğu koy, nesli tükenmekte olan akdenizfokları ve Caretta caretta’ların da dinlenme yeri.

Akdeniz’in incisinde mavinin en güzel 10 tonu

Hasan Alaybeyoğlu, DHA Antalya

Gece-gündüz hareketli
Konyaaltı Plajı

Her yıl on binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Konyaaltı Plajı, ilçeye bağlı Altınkum mevkisinde ve Antalya’nın en çok tercih edilen plajları arasında. Yaklaşık 7.5 kilometre uzunlukta sahile, berrak ve temiz bir denize sahip plajın kumu ince ve altın rengi. Sahilde yer yer çakıl taşları da var. Başlarda sığ olan deniz ilerledikçe derinleşiyor. Plaj Mavi Bayraklı. İçinde duş, giyinme kabini ve tuvalet gibi ihtiyaçların giderilebileceği imkânlar, çevresinde restoran, bar ve büfeler var. Plajın çevresindeki restoranlar sayesinde gece de alan oldukça hareketli. Konyaaltı Plajı etrafında çok sayıda otel ve konaklama alanı mevcut. İsteyen plaja kendi şemsiyesini ve şezlongunu götürebiliyor.

False