GeriSeyahat 36 saatte Dubrovnik
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Dubrovnik

36 saatte Dubrovnik

Hırvatistan’ın gururu, Dalmaçya sahilinin en güzel şehirlerinden Dubrovnik yaz boyunca turist kalabalıklarıyla dolup boşalıyor, sonbaharda doğal görünümüne kavuşuyor. Bir zamanların Ragusa Cumhuriyeti şehri tam bir gotik Venedik. Sütunlu geçitler, mermer kaplı Rönesans meydanları, köklü bir yemek kültürü... Evet, şehir kruvaziyer ve turla gelen turistleri ağırlamak üzere örgütlenmiş ama meraklı gezginler için sokak aralarında keşfedecek pek çok şey var.

Cuma

15.00

Kuşbakışı suriçi
En güzel panoramik manzara sizi Srdj Dağı’nda bekliyor. Suriçindeki tarihi bölgeyi, arkasındaki Bosna Hersek Dağları’nı birlikte göreceksiniz. Karşınızdaki dağdaki raylar, üstündeki füniküler 2010’dan beri hizmette (dubrovnikcablecar.com). Çıktığı tepede 1991’de yaşanan kanlı çarpışmaların nedenini, şehir tarihini füniküler durağının bitişiğindeki Yurt Savaş Müzesi’nde öğrenebilirsiniz.

20.00

Dalmaçya sofrasında
Kentin en popüler restoranı Gils el değiştirdi. Mayısta 360 Derece adıyla tekrar açılmasıyla Fransız mutfağının papucu dama atıldı. Şef Jeffrey Vella, Hırvat mutfağını modern yorumla sunuyor. Tarihi bölge manzarası eşliğinde iki kişi yemeğin ortalama fiyatı, şarap dahil 500 TL. (360dubrovnik.com)

22.00
Şarabın hakikisi
Şehrin şarap kültürü MÖ 5’inci yüzyıla kadar uzanıyor. Fırsatı değerlendirip hızlı bir tadım yapmak isterseniz arka sokaklardaki popüler barlardan D’Vino’ya uğrayın. Nazik barmenin tavsiyeleri doğrultusunda kırmızıları ya da daha hafif Matusko, Dingac’ları tadın. Bardağı 17 TL. Diğer seçenek 15 TL’den başlayan tadım mönüleri. (dvino.net)

Cumartesi

10.00
Çevreyi seyredin
Tarihi bölgedeki mermer kaplı, trafiğe kapalı Stradun Meydanı’ndaki kafe - bistro Orlando iki yıl önce açıldı. Sabah kahvenizi yudumlarken manken edasıyla yürüyen İtalyan gençkızları, Alman emeklileri, meraklı Japonları, incirli kruvasanı ısırarak pazarlık yapan yerel işadamlarını seyredebilirsiniz. (esculaprestaurants.com)

11.00
Üç yönlü tarih
Dubrovnik’in tüm önemli tarihi mekanları suriçindeki tarihi bölgede. 14’üncü yüzyıl Fransisken manastırı ve dünyanın en eski üç eczanesinden birini içeren Eczacılık Müzesi’yle turunuza başlayın. War Photo Limited’in salonunda savaş fotoğrafçısı Wade Goddard’ın 1990’lardaki Yugoslavya savaşı fotoğrafları sergileniyor (warphotold.com). Muhtemelen en tuhaf tarih yaklaşımını Visia Dubrovnik’te göreceksiniz. İki yıl önce açılan müzede, şelaleyi perde olarak kullanan, 35 dakikalık üç boyutlu zaman yolculuğu sizi bekliyor. Rüzgar ve sarsıntı efektleriyle birlikte. (visiadubrovnik.com)

14.00
Etsiz yemek
Et ve balık restoranlarının cenneti Dubrovnik’te ilk vejetaryen alternatif 2006’da açıldı. Prijeko Caddesi’ndeki şık Nishta’ta tabaklar birbirinden leziz: Haki renk yosunlu ve yulaflı risotto, yeşil yosunlu ve krem peynirli spagetti (20 TL), ızgara sebzeler, karabuğdaylı pilav (19 TL), incirli ve naneli yoğurtlu tatlı... (nishtarestaurant.com)

16.00
Haydi alışverişe
Dubrovnik’in bir alışveriş cenneti olmadığı aşikar. Fakat birkaç mağazaya gözatmanızda yarar var. Zlatarska Caddesi’nde altı yıl önce açılan Modni Kantun’da modern gümüş takıları (No:3) bulacaksınız. Svetog Dominika’daki butiklerden Maria’da Alexander Wang, Givenchy, Lanvin tasarımları satılıyor (maria-dubrovnik.com). Barok mimarinin izlerini taşıyan Gunduliceva Poljana Meydanı’ndaki pazarda ise yerel şaraplardan, bronz objelere kadar ne ararsanız var.

17.30
Adriyatik’e günbatımı
Dubrovnik’in günbatımını görmeye değer. Taksiye atlayıp Dubrovnik Palace’ın barı Sunset’e gidin. Güneşin Elaphite Adaları’nın üstünden vedasını seyredin (dubrovnikpalace.hr). Ya da kentin güneyindeki bir uçurumun tepesindeki Bar Buza’ya koşun, yerel içkilerden ozujsko eşliğinde karanlığı karşılayın. (cafebuza.com)

23.00
Gecenin sesi
Kentin özgün gece hayatına, eğlence dünyasına karışmak istiyorsanız tarihi merdivenlerden limana inin. Doğu tarafında, bir zamanların karantina binasında özel kültür merkezi Lazareti’yi göreceksiniz. Salonunda tiyatro ve sergilerin yanı sıra şehrin en ilginç tekno, black metal, caz, rock konserleri düzenleniyor. Gençlerle erik brandy’si, rakı yudumlarken kendinizi gecenin ritmine bırakın. (lazareti.com)

Pazar

11.00
Modern sanat mabedi
Bir zamanlar armatör Bozo Banac’a ait olan villa bugün Modern Sanat Müzesi. Günümüzdeki tüm önemli Hırvat sanatçılarının eserini burada görebilirsiniz. 68 yıllık müzede 2500 civarında eser sergileniyor. Giriş 9 TL. (ugdubrovnik.hr)
 
14.00
Yemek ve yüzme
Merkezden taksiyle 12 dakikada ulaşabileceğiniz balıkçı köyü Zaton Mali’de pek çok sevimli restoran var. Küçük bir koydaki eski kayıkhaneye kurulan Gverovic-Orsan’da yemeğinizi beklerken yüzebilirsiniz. Kasımda deniz suyu sıcaklığı 21 derece. Bir bardak Posip şarabı (10 TL) eşliğinde ahtapot salatasıyla (28 TL) başlayın yemeğe. Ardından siyah risotto, zengin soslu midye, kum istiridyesi, kerevit ya da kalamarla günün tadını çıkarın. Sonra annenizin “yemekten sonra sakın denize girme” öğütlerini unutun ve kendinizi masmavi suya atın. (gveroviç-orsan.hr)

NEREDE KALINIR

Tarihi bölgede ve Lapad mahallesinde uygun fiyatlı çok sayıda pansiyon bulabilirsiniz. Surların dibindeki Karmen Apartments’ın zarif dekorasyonlu dört odasının geceliği 70 Euro (karmendu.com). 91 odalı Hotel Bellevue kuşbakışı deniz manzaralı, SPA ve özel plajı var. Manzaralı çift kişilik odaların gecelik ücreti 280 Euro’dan başlıyor (alh.hr). Dört yıl önce 28 milyon dolara restore edilen tarihi saraydaki Hotel Excelsior’un çift kişilik odaları 198 Euro’dan başlıyor (alh.hr).

NASIL GİDİLİR

Kasımda THY, İstanbul’dan 277 Euro’ya, Hırvat Havayolları 192 Euro’ya Dubrovnik’e direkt uçuyor. Lufthansa’nın bir aktarmalı uçuşları 278 Euro’dan başlıyor.

False