GeriSeyahat Yatağan’a üç yeni turistik güzergâh
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yatağan’a üç yeni turistik güzergâh

Yatağan’a üç yeni turistik güzergâh

2008’de Muğla Valiliği öncülüğünde, Yatağan Belediyesi ve Yatağan Kaymakamlığı girişimleriyle hazırlanan Kültür Projesi, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.

Eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış bölgenin kültürel özellikleri ön plana çıkarılarak, turizmde denizin yanı sıra kültür temasının da geliştirilmesi amaçlanıyor. Üç belde ve 20’yi aşkın köyü içeren proje bölgede yaşayanlara istihdam sağlayacak. Proje Kültür Yolu, Kutsal Yol ve Jeopark Yolu olmak üzere üç etaptan oluşuyor.

JEOPARK VE KUTSAL YOL ARAÇLA GEZİLEBİLİYOR

Projenin merkezindeki Stratonikeia antik kentinde 8 kilometrelik orman yolu, mesire yeri, çeşme, seyir terasının yapımı tamamlandı. Stratonikeia Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt birçok tarihi yapıyı gün yüzüne çıkardıklarını belirtti. “Kutsal Yol ve Jeopark Yolu şu anda araçla gezilebilir” dedi.

Projenin altyapı çalışmaları aşama aşama yapılıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre, çalışmalara İl Özel İdaresi kaynak sağlayacak. Kamu kurumları, belediyeler görev alanları dahilinde teknik ve maddi destek verecek. Gerektiğinde sponsor desteği alınacak.

Güzergâh üzerinde ören yerleri, cami, kilise, köprü, sarnıç gibi kültürel varlıkların ve jeotermal kaynakların bulunması, titiz bir çalışma gerektiriyor. Jeopark Yolu kapsamındaki Gökbel Vadisi’nde kilise kalıntılarının bulunduğu alandaki kamulaştırma tamamlanmak üzere. Ayrıca folklor araştırmacıları gelenek, mutfak kültürü ve el sanatlarını inceliyor.

Kültür Projesi tamamlandıktan sonra kurulacak web sitesiyle projenin uluslararası tanıtımı sağlanacak.

KÜLTÜR YOLU

Meşhur “Ormancı” türküsünün ortaya çıktığı Belen Kahvesi’nden başlayıp, Belen Değirmeni ve Osmanlı mimarisi örneklerinin görüldüğü Bozüyük beldesini de içine alarak Stratonikeia antik kentinde son bulacak. Yol boyunca Geneves Köprüsü, Ağlayan Kayalar, Gökdere Yolu, Siyami Bey Türbesi, Hacı Şükrü Evi, Bozüyük Hanı ve Kül Barajı görülebilecek.

JEOPARK YOLU

Katrancı Köyü ve efsanesiyle ünlü Marsiyas Vadisi’ni içeriyor.15 milyon yaşındaki Türkiye’nin en genç kayacıyla, 1 milyar yıllık en yaşlı kayacı aynı yerde görülebiliyor. Ekolojisi, ahşap mimarisi korunan Bozüyük beldesi ve özellikle Katrancı Köyü konaklamaya uygun hale getirilecek.

KUTSAL YOL

Ay Tanrıçası Hekate’nin kutsal mekânındaki rota Ladina dini merkezinden başlayıp, siyasi merkez Stratonikeia’ya uzanıyor. Dünyanın en eski seramik ve zeytinyağı atölyeleri de burada.

False