GeriSeyahat Seyahat Mektupları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Seyahat Mektupları

Seyahat Mektupları

NOEL BABA’NIN OFİSİNDE

Rovaniemi, Kuzey Kutup çizgisinin üzerinde. Tam bu noktaya Noel Baba ofis açmış. Dünya çocuklarının Noel Baba’nın Kuzey Kutbu’nda yaşadığına inanması, büyük bir turizm akımı sağlamış şehre. Noel Baba’nın Ofisi’ne girdiğinizde dev bir zaman makinesi sizi karşılıyor. Böylece tek gecede tüm dünya çocuklarına hediye taşıması “bilimsel” olarak izah ediliyor. Buradan sevdiklerinize kart atabilir, buz kaydırağına binebilir, Eskimo evini gezebilir, kısa bir geyik gezisi bile yapabilirsiniz.
Kuzey Kutup çizgisini geçenlere sertifika veriliyor. Geyikli kızak turu sonrasında da kızak ehliyetine sahip olabiliyorsunuz Tabii ücreti karşılığında. Noel Baba teması hediyelik eşyaları, oteli, lokantası, eğlence parkı, futbol takımıyla tam bir hâkimiyet kurmuş şehirde. Santa Park da tamamen bu temadan yola çıkarak kurulmuş dev bir eğlence parkı. Rovaniemi’deyken Laponya tarihi, yerli halkı, ünlü Fin saunası ve kuzey kutbunda yaşamla ilgili ilginç bilgiler sunan Arktikum Müzesi’ni ve Ranua Hayvanat Bahçesi’ni de mutlaka gezmelisiniz.

ÜSKÜDARLI YAVUZ’UN MARMARİS BÜFESİ

Her şeyin buzdan yapıldığı Snowland Iglo Restoranı’nda yemek yemenizi veya en azından bir içki içmek için uğramanızı tavsiye ederim. Geleneksel yemekleri tatmak için ise Nili ve Monte Rosa lokantaları ideal. Geyik eti bu bölgenin ana yemeği. Hava bu kadar soğuk olunca çorba gerçek bir kurtarıcı oluyor. Arktikum Müzesi’nin kafesindeki brokoli çorbası, Meksika lokantası Comico’daki somon çorbası çok lezzetliydi. Tüm lokantalara rezervasyon gerekiyor. İlk gün keşfettiğimiz Marmaris Büfe ve sahibi Yavuz ise bizim için güzel bir sürpriz oluyor. Antalya’da çalışırken tanıştığı Finli arkadaşlarının peşinden bu ülkeye yerleşen Üsküdarlı Yavuz’un yerinde pizza ve döner servisi var.

YARARLI BİLGİLER

· İstanbul- Helsinki uçuşu 4 saat, Helsinki- Rovaniemi ise 1 saat sürüyor. THY her gün gidiş-dönüş 586 TL’den başlayan fiyatlarla uçuyor. · Havaalanından otele Airport Express ile kişi başına 7 Euro’ya gidebilirsiniz. · Taksi ise 25 Euro civarı tutuyor. · Şehir merkezinden Napapiiri’ye 8 numaralı otobüse binip 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Kişi başı 3,60 Euro.
· Safariler genelde 100-200 Euro arası. · Buzkıran gemisiyle gezi veya iglo’da konaklama ise 350 Euro civarı.

AURORA BOREALIS’İ BEKLEDİM

Rovaniemi’ye gitmek için en önemli sebep bence büyüleyici kuzey ışıklarını (Aurora Borealis) görebilmek.
Şubat-mart ayları bu
mucizeye tanık olmak için daha şanslı olabileceğiniz dönem. Yine de yolculuk öncesi internetten ışık tahminlerine bakmakta yarar var. (www.swpc.noaa.gov/pmap) Kış gecelerinde, şehirden uzaklaşıp beyaz bir sessizlikte bu dans eden ışıkları beklemeye başlıyorsunuz. Tur rehberimiz gökkuşağına benzetiyordu kuzey ışıklarını: “İlk gördüğünüzde büyülenirsiniz, sonra alışır dönüp bakmazsınız bile.” Her akşam turistlerle oturup bu ışıkları beklemek bezginlik yaratmış olmalı. Ben gökkuşağını her gördüğümde heyecanlanır, bu kadar güzel bir şeyin nasıl oluşabildiğine şaşırırım. Fakat o akşam kuzey ışıklarını göremedik. Bir sonraki tatilimizi sadece bu amaçla Kanada Yellowknife’da, ABD Fairbanks’da, Grönland Kangerlussuaq’da, İzlanda Rejkjavik’de, İsveç Tornedalen veya Tromso’nda, İskoçya Nairn’de geçirebiliriz.

HUSKY TURUNU GEYİKLİ SAFARİYE TERCİH EDERİM

Rovaniemi’nin keyfini çıkarmak için seyahat öncesinde özel turlara yer ayırtmalısınız. Kaçırılmayacak ilk safari Husky gezisi. Husky çiftliğinde başlayan turda bu sevimli köpekleri tanıyor, yerli halk gibi karla kaplı orman yollarında kızak sürüyorsunuz. Geyik çiftliğindeki turda ise post ve battaniyelere sıkıca sarılıp iki geyiğin çektiği kızakla ormana gidiyorsunuz. Husky turu bence daha heyecan verici. Kar motosikletiyle ormanlarda buz tutmuş gölde hız yapmak çok eğlenceli. Bunlar dışında Rovaniemi’de buzda balık tutabilir, yürüyüş turlarına katılabilir, mukavemet kayağı yapabilir, buzda yüzebilir, bir iglo veya Snow Hotel’de konaklayabilir, buzkıranla Kuzey Denizi’ne çıkabilirsiniz.

False