Seehofer, Trump’a desteğiyle şaşırttı

Güncelleme Tarihi:

Seehofer, Trump’a desteğiyle şaşırttı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2017 12:45

Trump’ın yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarına ABD’ye giriş yasağı getirmesi, bütün dünyada olduğu gibi Avrupa’da da tepkiyle karşılandı. Avrupa’da aşırı sağ partilerin dışında merkez sağ ve sol bütün partiler yasağa tepki gösterirken, Almanya’da hükümet ortağı CSU’nun lideri Seehofer, Trump’ı övdü. Seehofer bu tavrıyla, ülkesi Almanya ve Avrupa’da yalnız kaldı.

Haberin Devamı

FRANSA Cumhurbaşkanı François Hollande, ABD Başkanı Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde mevkidaşına demokrasileri korumanın tek yolunun demokrasilerin temelini oluşturan, sığınmacıları kabul gibi prensiplere saygı duymak olduğunu hatırlattı.

İNGİLTERE: AYNI GÖRÜŞTE DEĞİLİZ

İngiliz hükümeti, Trump’ın bazı İslam ülkeleri için getirdiği ABD’ye giriş yasağının kendi vatandaşlarını etkilemesi halinde resmi girişimlerde bulunulacağını bildirdi. Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, Başbakan Theresa May’in Trump ile bu konuda aynı görüşte olmadığı belirtilerek, “ABD’nin göçmen politikası ABD hükümetinin işidir, İngiltere’ninki hükümetimiz tarafından belirlenir. Ancak biz bu tür bir yaklaşımı paylaşmıyoruz ve bu bizim izleyeceğimiz yol olmayacak” denildi.

Haberin Devamı

İTALYA: DEĞERLERİMİZE BAĞLIYIZ

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Twitter mesajında, “İtalya, değerlerine bağlıdır. Açık toplum, çoğul kimlik ve ayrımcılığa izin vermeme. Bunlar Avrupa’nın temel yapı taşlarıdır” ifadesini kullandı.

İSVİÇRE: DİNİ AYRIMCILIK

İsviçre, ABD’nin bu kararının dini ayrımcılığı tetiklediği uyarısında bulundu. Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter, ABD’nin kendi göçmen politikasını belirleme hakkı olduğu ama bu politikaların dünya genelinde de etkileri olduğunu belirtti. Ülkesinin de terörle mücadelede gerekli önlemleri aldığını ifade eden Burkhalter ama bu mücadelenin uluslararası hukuka ve temel haklara uygun şekilde yürütüldüğü bildirdi. Burkhalter, “İnsanların dini ayrımcılığa maruz kalmasına her zaman karşı olduk. Bu bağlamda, ABD’nin göçmen kararı dini ayrımcılıkla mücadelede açık şekilde yanlış yönde hareket ediyor” uyarısını yaptı.

İSVEÇ: KÖTÜ PLANLANMIŞ BİR UYGULAMA

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, ABD’deki başkanlık kararnamesini eleştirdi. Wallström, ABD’ye giriş yasağı getirmesi kararıyla ilgili, “Çok kötü bir karar. Çok kötü planlanmış bir uygulama” dedi.

DANİMARKA: KARAR MANTIKSIZ

Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen, Twitter mesajında, Trump’ın aldığı kararın ‘mantıksız’ olduğu ifadesine yer verdi. TV2News kanalına da açıklamalarda bulunan Samuelsen, “Kişileri bağlı bulundukları din ve topluluklara göre yargılamak yanlış. ABD’nin, şimdiye kadar yaptığı gibi insanları birey olarak değerlendirmesi gerek” diye konuştu.

Haberin Devamı

ALMANYA: SÖZLEŞMELER BUNU EMREDER

Alman hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, terörizme karşı gerekli kararlı mücadelenin belirli kökene veya inanca sahip insanların genel zan altında bırakılmasını haklı çıkaramayacağına inandığı söyledi. Merkel’in, ABD’nin bu kararı nedeniyle üzüntü duyduğunu aktaran Seibert, Merkel’in bu tutumunu Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde dile getirdiğini bildirdi. Cenevre Mülteci Sözleşmesi’nin, savaştan kaçan sığınmacıların uluslararası devletler topluğu tarafından insani sebeplerden dolayı kabul edilmesini öngördüğünü anımsatan Seibert, sözleşmeye imza atan tüm ülkelerin buna uyması gerektiğine vurgu yaptı.

Haberin Devamı

SEEHOFER: SEÇİMDE VERDİĞİ SÖZÜ TUTUYOR

Bütün bu tepkilere rağmen Almanya’da hükümetin küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) lideri Horst Seehofer, Trump’ı övdü. Seehofer, Trump için “Seçimlerde verdiği tüm sözlerini noktası noktasına kararlılıkla ve hızla uygulamaya koyuyor. Almanya’da olsa, önce bir çalışma grubu, ardından bir denetleme kurulu, daha sonra da bir uygulama grubu kurulurdu” dedi. Trump’ın aldığı önlemlerin hepsini doğru bulmadığını da sözlerine ekleyen Seehofer, “Trump demokratik ve özgür bir seçimle ABD başkanı seçilmiştir. Buna saygı göstermek lazım. Bu saygının eksik olduğunu görüyorum” diye konuştu.

YEŞİLLER VE SPD’DEN TEPKİ GELDİ

Haberin Devamı

Trump’ın kararnamesini öven Seehofer’e Alman Meclis’nde temsil edilen siyasi partilerden sert tepki geldi. Yeşillerli politikacı Claudia Roth, “Seehofer, Donald Trump’ı öven sözleriyle demokrasiyi küçük düşürüyor ve sözleri değerler politikasının iflas açıklaması” dedi.
Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkan Yardımcısı Thorsten Schaefer Gümbel daha sert konuştu ve CSU’nun yabancı karşıtı AfD’yle koalisyon yapmak istediğini söyledi. Gümbel, “Horst Seehofer’in sözlerine bakınca, CSU AfD’den başka kiminle koalisyon yapabilir, bilmiyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!